Βακτήρια στα σύννεφα φέρνουν βροχή κατα παραγγελία
Βακτήρια στα σύννεφα φέρνουν βροχή κατα παραγγελία

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα σύννεφα είναι γεμάτα από εκατοντάδες ποικιλίες βακτηρίων. Επιπλέον, αυτά τα μικρόβια μπορούν όντως να παίζουν ρόλο στη δημιουργία καθίζησης. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στη βρετανική δημοσίευση New Scientist, μερικοί ερευνητές αναρωτήθηκαν κατα πόσο είναι πραγματικά σε θέση να σπείρουν σκόπιμα σύννεφα βακτηρίων, για πρόκληση βροχής όπου και όταν αυτό είναι απαραίτητο..

Η συγκεκριμένη μελέτη σύνδεσης ενός τεχνητού σύννεφου μικροβίων και καθίζησης, άρχισε τη δεκαετία του 1970, όταν ο επιστήμονας David C. Sands, του Πανεπιστημίου της Μοντάνα , προσπαθούσε να βρει την πηγή μιας μυστηριώδους ασθένειας που κατέστρεφε τις τοπικές καλλιέργειες σιταριού.

Πετώντας με το αεροσκάφος ο Sands, συνέλεξε στοιχεία, και βρήκε το εν λόγω μικρόβιο, αναπτύσσοντας την έννοια της βιο-καθίζησης (συμμετοχή βακτηρίων στη λήψη βροχής), - αλλά η επιστημονική κοινότητα της εποχής ήταν επιφυλακτική.

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες και οι μελέτες που υποστηρίζουν τη βιο-καταβύθιση συνεχίστηκαν. Σε μια μελέτη του 2008, ο Sands και πολλοί άλλοι συναδέλφοί του απο ευρωπαικά πανεπιστήμια , δημοσίευσαν μια μελέτη πρόκλησης βροχοπτώσεων σε εκτεταμένες περιοχές.

Επίσης ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι πυρήνες πάγου στα σύννεφα, -που είναι ένα πρώιμο στάδιο στη διαδικασία καθίζησης-, σχηματίζονται γύρω από μικρόβια, αντί της σκόνης και αιθάλης, όπως πίστευαν στο παρελθόν οι επιστήμονες . Ο άνεμος σαρώνει επάνω στην ατμόσφαιρα τα βακτήρια που είναι προσκολλλημένα στο εξωτερικό των φυτών.

Όταν τα μικρόβια εισβάλλουν στα σύννεφα, σχηματίζονται γύρω τους παγοκρύσταλλοι, που μετατρέπονται σε βροχή πέφτοντας στη Γη. Τα μικρόβια προσγειώνονται σε περισσότερα φυτά, και στη συνέχεια, ίδιος κύκλος επαναλαμβάνεται.

Ένα σενάριο,πρόκλησης βροχής σύμφωνα με την New Scientist, είναι η αναπαραγωγή των φυτών, -που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό βακτηρίων-,να τοποθετούνται στη σωστή θέση, ώς "σπόροι"ανάπτυξης της διαδικασίας. Η εξέταση και εφαρμογή αυτής της δυνατότητας είναι πολύ πιθανή.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications