25 Ιουλ 2016

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα ο Α.Τσίπρας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα ο Α.Τσίπρας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εκλεγεί από τη Βουλή και λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Πρώτου Πολίτη της χώρας, είναι μεταξύ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα (για τους θνητούς!)για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα παροσιάσει σήμερα.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 στον προαύλιο χώρο της Βουλής και θα έχει έντονο τον χαρακτήρα έναρξης της συζήτησης και που είναι ενταγμένη σε έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας θα ξεδιπλώσει το σχέδιό του για μία ‘νέα Μεταπολίτευση’ που θα ‘οδηγήσει σε μία νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2021′ και εξ’ αυτού του λόγου όλο το Σαββατοκύριακο στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριάρχησε πυρετός προετοιμασιών.

Λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός εκτιμάαι πώς θα εισηγηθεί μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα προτείνει να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλεί το Συμβούλιο των αρχηγών , όπως επίσης και να έχει τη δυνατότητα -όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο- να παραπέμπει ένα νομοσχέδιο ενδεχομένως ακόμα και στην κρίση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η θέσπιση του τελευταίου συζητείται έντονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η συμβολή του, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα είναι να αποφαίνεται έγκαιρα για τον έλεγχος της Συνταγματικότητας για σημαντικά νομοσχέδια.

Απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό- υπό προϋποθέσεις Απευθυνόμενος στο κομματικό του ακροατήριο που έχει διατυπώσει την κάθετη διαφωνία του με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό και επιχειρώντας να στριμώξει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα ταχθεί υπέρ της απευθείας εκλογής του ανώτατου Πολιτειακού άρχοντα του τόπου από το λαό, σε περίπτωση που διενεργηθούν δύο ψηφοφορίες και αυτές αποβούν άκαρπες (δεν μπορέσει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3, ήτοι 200 βουλευτών).

Λαϊκά δημοψηφίσματα και δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να υπάρξει ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα στο Σύνταγμα της νέας περιόδου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόταση οι πολίτες να διευκολύνονται στο να προκαλούν δημοψηφίσματα πανελλαδικά ή τοπικά (π.χ με συλλογή υπογραφών ηλεκτρονικά) με στόχο «την προστασία των δημοκρατικών και κοινωνικών αγαθών».

Επιπλέον υπάρχει το ενδεχόμενο για κάποια άρθρα της Συνταγματικής αναθεώρησης να ζητηθεί η άποψη του λαού, πράγμα που σημαίνει πως τυχόν δημοψήφισμα θα έχει χαρακτήρα «ηθικό και συμβουλευτικό».

Οι υπόλοιπες αλλαγές:
• Ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους
• η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
• η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης των υπουργών
• η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών

Αντιθέτως, εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού είναι προτάσεις που ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα όπως το όριο στην Κοινοβουλευτική θητεία, στην τετραετία διακυβέρνησης, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων .

Τέλος, βούληση της κυβέρνησης είναι στο διάλογο που θα ξεκινήσει και θα έχει κατάληξη την Άνοιξη του 2017 να «προκαλέσει» πολιτικούς, δικαστικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αλλά και εκπροσώπους σημαντικών φορέων αλλά και της Εκκλησίας να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις ώστε το «φινάλε» της δημόσιας συζήτησης να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα ο Α.Τσίπρας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications