Θέση αέρας Πάρνηθα: Ο ερειπωμένος σταθμός συχνοτήτων (εικόνες - video)
Θέση αέρας Πάρνηθα: Ο ερειπωμένος σταθμός συχνοτήτων

Λίγο πιο πάνω από το σανατόριο της Πάρνηθας, στην θέση αέρας, βρίσκεται μια στρατιωτική εγκατάσταση που κάηκε από την μεγάλη φωτιά το 2007.

Σύμφωνα με τους επισκέπτες της περιοχής, πιθανότατα χρησίμευσε ως βάση συχνοτήτων, κάτι που εξηγεί και τις πολλές κεραίες στην κορυφή του λόφου.

Ανεβαίνουμε στο βουνό από τη γνωστή διαδρομή που οδηγεί στο καζίνο. Μόλις τελειώσουν οι στροφές, η πρώτη διασταύρωση αριστερά οδηγεί είτε στο ΣΕΓΑ είτε στην κορφή της Κυράς με το πυροφυλάκιο, είτε στο εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό φυλάκιο (θέση Αέρας).

Προσπερνώντας το εγκαταλελειμμένο «Ξενία». Ο δρόμος δεξιά είναι κλειστός με μπάρα, εμείς πεζοπορήσαμε μέχρι εκεί από το χώρο του Σανατορίου. Το μονοπατι αν και ανηφορικό, όχι και τόσο δύσβατο.

Λίγο πριν φτάσουμε στην πύλη του φυλακίου, συναντήσαμε ένα γκρεμισμένο πολυβολείο και αρκετούς κορμούς από δεντρά που υπήρχαν εκεί πριν την καταστροφική φωτιά του 2007.

Το πολυβολείο του φυλακίου
Το πολυβολείο του φυλακίου

Στην πύλη 2 σκοπιές δεξιά και αριστερά, το ανηφορικό δρομάκι οδηγεί προς την πόρτα των εγκαταστάσεων.

Το σανατόριο της Πάρνηθας από την σκοπιά της πύλης
Το σανατόριο της Πάρνηθας από την σκοπιά της πύλης
Από την πύλη μπορεί κανείς να διακρίνει το παλιό σανατόριο, τις εγκαταστάσεις του ΣΕΓΑΣ, καθώς και την καταστροφή που έχει υποστεί αυτό το κομμάτι του βουνού από το πέρασμα της φωτιάς.

Σε μια μικρή στροφή μετά την πύλη, το στρατιωτικό φυλάκιο εμφανίζεται μπροστά μας επιβλητικό... πέτρινο..

Τα επιβλητικά πέτρινα θεμέλια του φυλακίου
Τα επιβλητικά πέτρινα θεμέλια του φυλακίου
Φτάνοντας στο φυλάκιο η απόλυτη ησυχία, καθώς και η απομόνωση του μέρους, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα...

Είσοδος στο εσωτερικό
Με την είσοδο μας στο εσωτερικό, η εικόνα εγκατάλειψης και η φθορά από το πέρασμα του χρόνου, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς...

Ένας σιδερένιος φωριαμός

 Τα μπάνια του φυλακίου
Τα μπάνια του φυλακίου
Τα παράθυρα στα περισσότερα σημεία είναι σφραγισμένα από δεκάδες στοιβαγμένες πέτρες, άγνωστο γιατί...

Ο διάδρομος σκοτεινός και γεμάτος εμπόδια από τα χαλάσματα του κτηρίου, το σύμβολο ΦΧΠ ζωγραφισμένο σε πολλούς τοίχους εσωτερικά και εξωτερικά του φυλακίου.

Ενα ακόμα κατεστραμμένο δωμάτιο του φυλακίου
Η σκάλα ενός δωματίου μας οδήγησε στην ταράτσα του κτηρίου, από κει η θέα προς το λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν καταπληκτική! Στην ταράτσα συναντήσαμε δεξαμενές καυσίμων, πολλά μέτρα καλώδια, κεραίες και πομπούς σε λειτουργία.

Η σκοπιά στην θέση αέρας
Από την σκοπιά στην ταράτσα του φυλακίου αντικρίσαμε την μαγευτική θέα της πόλης, ο αέρας ήταν πραγματικά πολύ δυνατός, τόσο όσο να δικαιώνει το όνομα του υψώματος ( θέση αέρας).

Εγκαταστάσεις σε λειτουργία

Κατά καιρούς διάφοροι πλιατσικολόγοι, έχουν προσπαθήσει να αφαιρέσουν από το κτίριο μέταλλα και καλώδια, με τραγικές συνέπειες για αυτούς και αυτό γιατί
Στο φυλάκιο αν και εγκαταλελειμμένο, υπάρχουν κεραίες που χρησιμοποιούνται ακόμα με πολύ υψηλή τάση ρεύματος που το καθιστούν επικίνδυνο, για αυτό αν βρεθείτε εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, το εσωτερικό το φυλακίου, καθώς και την πανοραμική θέα από την σκοπιά της ταράτσας.

Αποστολή - Φωτογραφίες - Βίντεο: Χάρης Ντακ
Δημήτρης Μ
Κωνσταντίνος Δ ©memorylifegr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications