Σκύρος: Σε βάθος 800 μέτρων εντοπίστηκε ο καταγραφέας πτήσης του Mirage
Σκύρος: Σε βάθος 800 μέτρων εντοπίστηκε ο καταγραφέας πτήσης του Mirage

Τα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5 έχουν διασπαρεί σε ακτίνα 400 μέτρων, όπως προέκυψε από τους δύτες της ΚΟΣΥΘΕ της Πολεμικής Αεροπορίας - Όταν ανοιχτεί, ο καταγραφέας ίσως ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας

Το μεσημέρι του Σαββάτου, την ώρα που ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος οδηγούνταν στην τελευταία του κατοικία στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, οι δύτες της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισαν τον καταγραφέα στοιχείων πτήσης του Mirage 2000-5 που κατέπεσε την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ο καταγραφέας του Mirage 2000-5, το λεγόμενο flight data recorder, εντοπίστηκε σε βάθος 800 μέτρων στο βυθό της θάλασσας στην περιοχή 9-10 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Τα στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην περιοχή της πτώσης του Mirage 2000-5, εντόπισαν την εκπομπή σήματος από τον καταγραφέα πρόσκρουσης.

Όταν ανελκύσουν το θεωρούμενο σαν μαύρο κουτί, οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ελπίζουν να μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα που έχει καταγράψει ώστε να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Αν και η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται σε βάθος 250 μέτρων, και στη συνέχεια 400, η τελική εκτίμηση είναι ότι τα κομμάτια του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται σε βάθος... 800 μέτρων!

Όπως φαίνεται η άτρακτος του μαχητικού αεροσκάφους έχει σπάσει σε κομμάτια. Ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι τα συντρίμμια του Mirage έχουν διασπαρεί σε μια ακτίνα περίπου 400 μέτρων και σε βάθος 800 μέτρων στα ανοιχτά της Σκύρου.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν και άλλα τμήματα από το μοιραίο αεροσκάφος, ενώ στην συνέχεια με την βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θα ξεκινήσει η ανέλκυσή τους. Τα τμήματα του αεροπλάνου που θα ανελκυστούν μαζί με τον καταγραφέα πρόσκρουσης θα βοηθήσουν σημαντικά στην διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Το Mirage συνετρίβη με το ουραίο τμήμα;
Ανασυνθέτοντας το σκηνικό της συντριβής του Mirage 2000-5, οι στρατιωτικοί επιτελείς προκρίνουν ως επικρατέστερη εκδοχή ότι προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας με την «ουρά», με το οπίσθιο τμήμα -κάτι που, εφόσον επαληθευτεί, θα σημαίνει ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να παρει ύψος και να αποφύγει την σύγκρουση με την επιφάνεια της θάλασσας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί και το βίντεο από το δεύτερο μαχητικό, ενώ κεντρικό στοιχείο είναι η κατάθεση του δεύτερου πιλότου, που ήταν και ο τελευταίος που είχε οπτική επαφή με το Mirage του σμηναγού Μπαλταδώρου...

protothema

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications