Τσαβούσογλου: Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα
Τσαβούσογλου: Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα

Ο υπουργος Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε γραπτώς σε ερώτηση του βουλευτή του CHP Μουσταφά Μπιλμπάι όποιος αμφισβητούσε την ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά του Αιγαίου.

Του Μανώλη Κωστίδη

«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα θαλάσσια σύνορα σε σχέση με αυτά στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα» αναφέρει η απάντηση και συνεχίζει » τα βασικά σημεία του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου είναι η συνθήκη της Λωζανη και η συνθήκη των Παρισίων.

Αυτές περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου. Το πρόβλημα είναι η ερμηνεία των συνθηκών Παρισίων και Λωζανης».

Ό Τσαβουσογλου στην απάντηση του τονίζει πως » το υπουργείο μας από το 1996 με ανακοινώσεις του έχει αναφέρει τις απόψεις του για τα προβλήματα του Αιγαίου και πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους και πως οποιοσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κάποιο νομικό τετελεσμένο».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ο διάλογος με την Ελλάδα » για την επίλυση των προβλημάτων»

Και καταλήγει αναφέροντας πως «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚP δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου»

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications