Τουρκικά ΜΜΕ: Τι δήλωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Τουρκικά ΜΜΕ: Τι δήλωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Στις κακές καιρικές συνθήκες, εξ' αιτίας των οποίων έχασαν τον προσανατολισμό τους, αποδίδουν την παρουσία τους στο τουρκικό έδαφος οι δύο συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα Μέσα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον τουρκική εφημερίδα Birlik οι δύο στρατιωτικοί κατηγορούνται για κατασκοπία και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Ενώ πάντα με το ίδιο Μέσο, κατά την απολογία τους ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της περιπόλου τους, ακολουθούσαν κάποια ίχνη στο έδαφος, τα οποία και φωτογράφησαν, ώστε να τα δείξουν στους ανωτέρους τους. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.

«Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε σκόπιμα τα σύνορα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω της κακοκαιρίας», φέρεται να κατέθεσαν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι Έλληνες στρατιωτικοί ανέφεραν στην απολογία τους ότι το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά και πως όταν είδαν ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι άρχισαν να τα ακολουθούν σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη έφτασαν κάτω από ένα δέντρο, απέναντί τους βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και τους πήραν τα όπλα.

Προφυλακίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Φ. Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σύντομα

Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σε επικοινωνία που είχαν.

Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Σημειώνεται ότι χθες στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Δ. Τζανακόπουλος: Απολύτως τυπικό το όλο θέμα

Αναφερόμενος στο περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και είχε χαρακτηρίσει το όλο θέμα απολύτως τυπικό.

«Αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Οοόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας» είχε αναφέρει.

Σημειωτέον, σε κυβερνητικό επίπεδο το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Άμυνας.

Γ. Κουμουτσάκος: Άμεση διευθέτηση του ζητήματος

Την ανάγκη «άμεσης διευθέτησης του ζητήματος» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος «και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα».

«Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε ο τομεάρχης της Ν.Δ..

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications