Οι σύμβουλοι του Τραμπ του είπαν να μην συγχαρεί τον Πούτιν για τις εκλογές αλλά αυτός τους αγνόησε
Οι σύμβουλοι του Τραμπ του είπαν να μην συγχαρεί τον Πούτιν για τις εκλογές αλλά αυτός τους αγνόησε

Έχω την εξυπνάδα για να τα πάω καλά μαζί του, έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter για να υπερασπιστεί την απόφασή του

Αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ του είπαν να μην καλέσει στο τηλέφωνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία την περασμένη Κυριακή.

«Μην τον συγχαρείς» έγραφαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σύμβουλοι του Τραμπ στο υπόμνημα που του παρέδωσαν αλλά εκείνος τους αγνόησε επιδεικτικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε μέσω Twitter στο δημοσίευμα εξηγώντας το σκεπτικό της κίνησής του, με αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η κίνησή του αυτή αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια λιγότερο επιθετική στάση απέναντι στη Μόσχα.

«Πήρα τηλέφωνο τον Πούτιν για να τον συγχαρώ για τη νίκη του στις εκλογές (στο παρελθόν το έκανε και ο Ομπάμα. Τα Fake News ΜΜΕ έχουν τρελαθεί γιατί θα ήθελαν να τον κατακρίνω. Είναι λάθος. Το να τα πηγαίνουμε καλά με τη Ρωσία (και άλλους) είναι καλό και όχι κακό πράγμα» έγραψε αρχικά ο Τραμπ και συμπλήρωσε επιτιθέμενος στους προκατόχους του: «Μπορούν να μας βοηθήσουν με την επίλυση των προβλημάτων με τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, την Ουκρανία, το ISIS, το Ιράν ακόμα και με την επερχόμενη κούρσα εξοπλισμών. Ο Μπους πήγε να το κάνει αλλά δεν είχε την εξυπνάδα. Ο Ομπάμα και ο Κλίντον προσπάθησαν αλλά δεν είχαν την ενέργεια ή τη χημεία. Η ειρήνη έρχεται μέσα από τη δύναμη».

Ο Ομπάμα είχε όντως καλέσει το 2012 τον Πούτιν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του αλλά την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την νομιμότητα των τότε εκλογών πράγμα που δεν έγινε με τη σημερινή κυβέρνηση.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ασκήθηκε κριτική στον Τραμπ ήταν γιατί το τηλεφώνημα αφενός έγινε εν μέσω της έντασης για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές των ΗΠΑ, θέμα που δεν τέθηκε στη συζήτηση των δύο ηγετών, και αφετέρου δεν υπήρξε καμία αναφορά στην υπόθεση Σκριπάλ του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα που δηλητηριάστηκε στο Λονδίνο.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν ο οποίος δήλωσε ότι ο Τραμπ προσέβαλε κάθε Ρώσο που του στερήθηκε το δικαίωμα να ψηφίσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications