Μήνυμα σε μπουκάλι από το 1886!
Μήνυμα σε μπουκάλι από το 1886!

Μπορεί για πολλούς το μήνυμα σε μπουκάλι να έχει κάτι το ρομαντικό, ωστόσο το παλαιότερο μήνυμα που ανακαλύφθηκε τώρα στην Αυστραλία ήταν μέρος παλιάς επιστημονικής μελέτης.

Τον Ιούνιο του 1886 το γερμανικό πλοίο «Πάουλα» ταξίδευε στον Ινδικό Ωκεανό όταν ο καπετάνιος του έριξε ένα μήνυμα σε μπουκάλι στη θάλασσα, με τη θερμή παράκληση αυτός που θα το έβρισκε να τον ειδοποιούσε. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά το μπουκάλι τελικά βρέθηκε.

Πέρσι τον Ιανουάριο σε παραλία της Αυστραλίας η Τόνια Ίλμαν βρήκε το μήνυμα από τον προπερασμένο αιώνα. Πρόκειται για το παλαιότερο μήνυμα που έχει βρεθεί ποτέ. Από τις 12 Ιουνίου 1886 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2017 οπότε και βρέθηκε το μπουκάλι πέρασαν ακριβώς 131 χρόνια, επτά μήνες και εννιά μέρες. Μέχρι τότε το ρεκόρ -που καταγράφεται μάλιστα και στο βιβλίο Γκίνες- ήταν περίπου 108 χρόνια.

Πέρσι τον Ιανουάριο η φωτογράφος Ίλμαν βρισκόταν σε μια έρημη παραλία της δυτικής ακτής της Αυστραλίας μαζί με τον γιό μιας φίλης της. Σε κάποιο σημείο εξείχε ένα πράσινο μπουκάλι το οποίο η γυναίκα αρχικώς πέρασε για σκουπίδι. Όταν το ξανακοίταξε όμως με προσοχή, διαπίστωσε ότι μέσα βρισκόταν ένα τυλιγμένο χαρτί.

Το μήνυμα ήταν στα γερμανικά και έγραφε τις ακριβείς συντεταγμένες, την ημερομηνία και το όνομα του πλοίου που πέταξε το μπουκάλι. «Παρακαλείται όποιος βρει το μήνυμα να συμπληρώσει τα στοιχεία στο χαρτί και να το στείλει στο Γερμανικό Παρατηρητήριο Ναυσιπλοΐας του Αμβούργου ή στο πλησιέστερο προξενείο για να αποσταλεί από εκεί».

Το πλοίο «Πάουλα» που έριξε το μπουκάλι στη θάλασσα το 1886
Το πλοίο «Πάουλα» που έριξε το μπουκάλι στη θάλασσα το 1886

Η Ίλμαν πήγε το μπουκάλι στο Western Australian Museum το οποίο ανέλαβε την περαιτέρω έρευνα, από κοινού με το Γερμανικό Μουσείο Ναυσιπλοΐας στη Βρέμη και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας στο Αμβούργο. Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για πλαστογραφία.

Το μπουκάλι πετάχτηκε όντως από το «Πάουλα» το οποίο μετέφερε κάρβουνα από την Ουαλία στην Μακασάρ (σημερινή Ινδονησία). Ο καπετάνιος του πλοίου ήταν κάποιος κύριος Ντίκμαν, ο γραφικός χαρακτήρας του οποίου ταιριάζει με αυτόν στο ημερολόγιο του πλοίου. Εκεί, με ημερομηνία 12 Ιουνίου 1886, καταγράφεται επίσης ότι πετάχτηκε μπουκάλι στη θάλασσα.

Σκοπός όλου αυτού ήταν ένα επιστημονικό πείραμα που έκανε τότε το Γερμανικό Παρατηρητήριο Ναυσιπλοΐας για τη μελέτη των θαλάσσιων ρευμάτων. Η ιδέα ήταν του γεωφυσικού και πρώτου διευθυντή του ιδρύματος Γκέοργκ φον Νόιμαγιερ. Μεταξύ 1864 και 1933 πετάχτηκαν περισσότερα από 6.000 μπουκάλια στη θάλασσα. Μόλις 662 μηνύματα επέστρεψαν – το τελευταίο τον Ιανουάριο του 1934. Το μπουκάλι από το «Πάουλα» είναι το 663ο.

Ταξίδι μόλις 12 μηνών

Το ταξίδι του πλοίου από την Ουαλία στην Ινδονησία. Στις 12 Ιουνίου 1886 ο καπετάνιος έριξε το μπουκάλι στη θάλασσα.
Εκτιμάται ότι το μπουκάλι βρισκόταν το πολύ για δώδεκα μήνες στη θάλασσα μέχρι που ξεβράστηκε στην Αυστραλία. Πιθανώς να ανακαλύφθηκε μόνο πρόσφατα επειδή βρισκόταν μέσα στην άμμο. Γι' αυτό και βρίσκεται ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση.

Η Τόνια Ίλμαν παραχώρησε το εύρημά της στο Western Australia Museum. Από αυτήν την Πέμπτη το μπουκάλι θα εκτίθεται στους χώρους του μουσείου. Άγνωστο παραμένει εάν θα μεταφερθεί κάποια στιγμή στη συλλογή μπουκαλιών με μηνύματα στο Αμβούργο - έστω και πολλές δεκαετίες αργότερα.

kavalarissa

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications