Βυζαντινοί τάφοι και ατόφιοι σκελετοί βρέθηκαν στην αρχαία Στρατονίκεια
Βυζαντινοί τάφοι και ατόφιοι σκελετοί βρέθηκαν στην αρχαία Στρατονίκεια

Είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κάποτε περίφημη μεσόγεια πόλη της Καρίας, η αρχαία Στρατονίκεια, σήμερα είναι μέρος της τουρκικής επαρχίας των Μούγλων, κοντά στο χωριό Εσκιχισάρ.

Η Στρατονίκεια κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες, και μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως ευρήματα από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Αυτή τη φορά οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν 65 τάφους της βυζαντινής περιόδου.

Δημοσίευμα της Hürriyet αναφέρει ότι στην κατασκευασμένη από μάρμαρο «πόλη των μονομάχων», όπως είναι γνωστή, εντοπίστηκαν και σκελετοί και οστά ενήλικων και παιδιών που εικάζεται ότι πέθαναν πριν από 1.300 χρόνια. Ο οικισμός στον οποίο βρίσκεται το νεκροταφείο χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο επικεφαλής της ανασκαφής Μπιλάλ Σογούτ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πόλη στην οποία να έχουν διασωθεί στο σύνολό τους όλες οι δομές της από την αρχαιότητα. «Η πόλη αυτή είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό μουσείο. Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό» υπογράμμισε.

Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών οι επισκέπτες της αρχαίας Στρατονίκειας θα μπορούν να δουν τη δομή της πόλης και με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας.

«Οι επισκέπτες ευχαριστούνται πολύ όταν βλέπουν την πρότερη μορφή της πόλης, καταλαβαίνουν καλύτερα πώς ήταν τότε. Με τον τρόπο αυτό αναβιώνουμε και τη βυζαντινή της περίοδο, με γκραβούρες, αλλά και μέσω 3D», κατέληξε ο Μπιλάλ Σογούτ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications