Απίστευτη ανακάλυψη! NASA: Ο Τιτάνας του Κρόνου έχει «επίπεδα θαλάσσης» όπως και η Γη
Απίστευτη ανακάλυψη! NASA: Ο Τιτάνας του Κρόνου έχει «επίπεδα θαλάσσης» όπως και η Γη

«Επίπεδα θαλάσσης», παρόμοια με εκείνα της Γης, εντόπισε το διαστημόπλοιο Cassini κατά την εξερεύνησή του στον δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα. Πρόκειται για μία ακόμη εκπληκτική ανακάλυψη, καθώς το «φεγγάρι» του πιο εντυπωσιακού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, είναι πιθανό να διαθέτει ωκεανούς στην επιφάνειά του, γεγονός που αυξάνει εντυπωσιακά τα κοινά στοιχεία του με τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν αναλύσει οι επιστήμονες της NASA, οι ωκεανοί και οι λίμνες στην επιφάνεια του Τιτάνα περιέχουν υγρούς υδρογονάνθρακες και όχι νερό στην υγρή μορφή του.

Τα δε στρώματα πάγου που έχουν εντοπιστεί, αποτελούν απλώς το υπόβαθρο.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Alex Hayes, οι ωκεανοί του Τιτάνα ακολουθούν την ίδια σταθερά ανύψωσης, με εκείνη που ισχύει για τους ωκεανούς της Γης, σε σχέση με τη βαρύτητα του πλανήτη.

Έχουν εντοπιστεί λίμνες σε υψόμετρο πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του επιπέδου των ωκεανών, όπως ακριβώς και στη Γη, με τους σχηματισμούς των βουνών.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ανύψωση είναι σημαντική ακριβώς επειδή τα υγρά στοιχεία του Τιτάνα φαίνονται να συνδέονται κάτω από την επιφάνεια, με μία σύστημα υδροφορέων, παρόμοι με εκείνο της Γης.

Οι υδρογονάνθρακες φαίνεται να ρέουν κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, με τον ίδιο τρόπο που ρέει το νερό στον πλανήτη μας.

Με αυτόν τον τρόπο, οι κοντινές λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η έρευνα στηρίχτηκε στα στοιχεία που έστειλε το διαστημόπλοιο Cassini πριν από την ολοκλήρωση της αποστολής του στον Κρόνο και τη συντριβή του στην επιφάνεια του γιγαντιαίου πλανήτη.

Πολλά από τα δεδομένα που έστειλε το ρομποτικό διαστημόπλοιο δεν έχουν αναλυθεί από τους επιστήμονες, κάτι που σημαίνει ότι ο εντυπωσιακός πλανήτης με τους δακτυλίους, έχει να παρουσιάσει αρκετές ακόμα εκπλήξεις.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications