Το «Κάστρο του Αετού» Οι μαυροφορεμένοι άντρες που χάνονται στο σκοτάδι και τα άλυτα μυστήρια αιώνων
 Το «Κάστρο του Αετού» Οι μαυροφορεμένοι άντρες που χάνονται στο σκοτάδι και τα άλυτα μυστήρια αιώνων

Μυστικά που προκαλούν δέος έφεραν στο φως οι πολυετείς έρευνες των Τούρκων αρχαιολόγων στο «Κάστρο του Αετού», που δεσπόζει υπερήφανα εδώ και 800 χρόνια στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.

Τα θεϊκά σημάδια στο Aydos Kalesi, όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι, αποκαλύπτουν νέα ιερά και όσια που κρύβει στα σπλάχνα της η βυζαντινή γη, μόλις λίγες μέρες μετά τη μεγάλη ανακάλυψη του μυστικού τούνελ που οδηγεί σε ένα «αόρατο» παρεκκλήσι στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Το «Κάστρο του Αετού», που έχει περίμετρο 120 μέτρα, δεσπόζει σε έναν λόφο στην ανατολική πλευρά της Πόλης, σε ύψος 325 μέτρων. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και από αυτό οι Βυζαντινοί επιτηρούσαν την παραλιακή οδό και την ευρύτερη περιοχή. Από εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η πτώση της αυτοκρατορίας, αφού οι Οθωμανοί το κατέκτησαν το 1328.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν πολύ μεγαλύτερο και ότι αυτό που απέμεινε ως σήμερα είναι ένα μικρό μέρος του. Το κάστρο ήταν ανέκαθεν ένας τόπος μυστηρίου για τον οποίο ελάχιστα γνώριζαν οι αρχαιολόγοι, που εδώ και επτά χρόνια επιδίδονται σε έναν αγώνα για να ανακαλύψουν τι κρύβουν οι λίθινες κατασκευές που έχει καλύψει η πυκνή βλάστηση.

Συνολικά, στον τόπο αναδύεται μια ιδιαίτερη αίσθηση δέους και μυστηρίου. Αλλωστε, η πρόσβαση στο κάστρο είναι εφικτή μόνο μέσω χωματόδρομων, κάτι που το κρατάει απομονωμένο ακόμη και σήμερα.

«Παρουσίες»
Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι είχαν στρέψει έντονα την προσοχή τους σε αυτό το κάστρο, καθώς το συνοδεύουν φήμες για περίεργες «παρουσίες» μαυροφορεμένων ανδρών!

Οι μαρτυρίες, οι οποίες τους προκαλούν ανατριχίλα, κάνουν λόγο για σκιές ανδρών που εμφανίζονται εκεί με περίεργο τρόπο και εξαφανίζονται το ίδιο μυστηριωδώς στο σκοτάδι, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει τι είδους οντότητες είναι και τι σημαίνει η παρουσία τους στον χώρο. Επειτα από όλα αυτά τα χρόνια ερευνών, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι μπροστά στη θέα τριών μικρών εκκλησιών, του τάφου μιας γυναίκας και άλλων σημαντικών ευρημάτων που κρύβουν σύμβολα της Ορθοδοξίας που κάνουν τους Τούρκους να τρέμουν.

Εκείνα που σκόρπισαν αμηχανία στους Τούρκους ήταν ο χάλκινος τελετουργικός σταυρός που χρησιμοποιούσαν οι ιερείς στις λειτουργίες, όταν ακόμη κυμάτιζε στην πόλη η σημαία με τον βυζαντινό δικέφαλο αετό, όπως επίσης και ένα κλειδί που βρήκαν και κανείς δεν γνωρίζει ποια κρυφή πόρτα ανοίγει.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο είναι η ταυτότητα της μυστηριώδους γυναίκας, η σορός της οποίας βρέθηκε στον βυζαντινού τύπου τάφο που ανακαλύφθηκε στο κάστρο. Η ηλικία της υπολογίζεται από τους ειδικούς μεταξύ 20 και 29 ετών. Βρισκόταν επί αιώνες θαμμένη μέσα στο κάστρο, χωρίς κανείς να γνωρίζει την ύπαρξη του τάφου και είναι περίεργο ότι ήταν η μοναδική «ένοικος» σε όλο αυτόν τον τεράστιο χώρο! Ποια να ήταν, άραγε, η σχέση της με το κάστρο, γιατί ήταν η μοναδική που ετάφη εκεί, μήπως επιλέχθηκε αυτή η θέση για να μη βεβηλωθεί η τελευταία κατοικία της και αν ναι, πόσο σημαντική ήταν;

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλης Rahmi Sal περιέγραψε και τα υπόλοιπα ευρήματα, που περιλαμβάνουν δύο δεξαμενές νερού το οποίο διοχετευόταν στους οικισμούς μέσω καναλιών που είχαν σκαφτεί στον βράχο, την κεντρική εκκλησία με εμβαδόν 20×13,50 μέτρων και μικρά δωμάτια με διάφορα τελετουργικά αντικείμενα θρησκευτικού συμβολισμού, όπως και ποσότητες σιταριού και οσπρίων. Τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν εκτενή ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τα αποτελέσματα των ερευνών με τους τίτλους που κυριαρχούν να κάνουν λόγο για την κρυφή δύναμη της Κωνσταντινούπολης!

Τα μυστικά του κάστρου που ήρθαν στο φως λίγες μέρες μετά τον μικρό ναό που έκρυβε η Παναγία Σουμελά του Πόντου υπενθυμίζουν σε όλους τα ιερά της Ορθοδοξίας που κρατά φυλαγμένα η γη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε εκτεταμένες έρευνες σε κάθε βυζαντινό μνημείο και κανείς δεν ξέρει τι ακόμα θα αποκαλύψει και ποια σημάδια θα φανερώσει η βυζαντινή γη.

espressonews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications