Δείτε τι λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για το σεισμό των 4,4 ρίχτερ στην Αττική [Βίντεο]
Δείτε τι λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για το σεισμό των 4,4 ρίχτερ στην Αττική [Βίντεο]

Τρόμαξαν οι Aθηναίοι από την σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.. Η δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 4,5 ρίχτερ ενώ το Ευρωμεσογειακό τον δίνει στα 4,4 ρίχτερ), έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ. και θορύβησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Το επίκεντρο να εντοπίζεται 24 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας.

Ακόμα δεκαπέντε σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μετά τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 10 το βράδυ, με επίκεντρο στη Σταμάτα, και ταρακούνησε την Αθήνα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων και θορύβησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Το επίκεντρο να εντοπίζεται 24 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας.

Τη νύχτα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας κατέγραψε άλλες 15 μικρές δονήσεις. Οι δύο μεγαλύτερες, που είναι και οι μόνες που έγιναν αισθητές, ήταν μία 2,9 Ρίχτερ δύο ώρες μετά τον σεισμό και μία 2,5 Ρίχτερ λίγο πριν τις 2 τη νύχτα.

Οι σεισμολόγοι εντάσσουν τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ στη σεισμική ακολουθία που είχε καταγραφεί στις 9 Ιανουαρίου με το ίδιο ακριβώς επίκεντρο. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει και νέα δόνηση αντίστοιχου μεγέθους. «Η σεισμική ακολουθία είναι πολύ φυσιολογική έως τώρα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πολύ πιθανό χαρακτήρισε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες ώρες σεισμός είτε της ίδιας τάξης με τον χθεσινό, που ταρακούνησε την Αθήνα, είτε ίσως και παραπάνω. Σημείωσε ωστόσο πως δονήσεις αυτού του μεγέθους δεν προκαλούν προβλήματα και πως είναι λογικό που ο κόσμος θορυβήθηκε γιατί το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού, στη Σταμάτα, ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας.

Περιμένουμε και θέλουμε άλλον έναν τέτοιο σεισμό, σαν τον χθεσινό, σχολίασε και ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Τον περιμένουμε και τον θέλουμε» σημείωσε ο κ. Λέκκας, εξηγώντας πως αυτό θα είναι ακόμα ένα δείγμα εκτόνωσης του φαινομένου.

Δείτε τι λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications