Τα βιβλία και  άνθρωποι που “προέβλεψαν” το ναυάγιο του Τιτανικού

Το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό είχε προβλεφθεί χρόνια νωρίτερα όχι έναν, αλλά απο τέσσερις συγγραφείς βιβλίων που ειχαν γράψει ιστορίες με εντυπωσιακές ομοιότητες με το πραγματικό γεγονός.

Από τον παλαιό κόσμο στο νέο (1892) από τον William Thomas Stead
Στο μυθιστόρημά του το (1892) είχε γράψει για ένα πλοίο με το όνομα Majestic, και έναν επιβάτη που έλαβε πληροφορίες μέσω της «αυτόματης γραφής» ότι ένα πλοίο μπροστά από το Majestic που ονομάζεται Ann η Jane έχει χτυπήσει ένα παγόβουνο και βυθίστηκε.

Ο επιβάτης είχε μέγαλη δυσκολία να πείσει τον καπετάνιο του Majestic, το οποίο έχει περίεργος το ίδιο όνομα με τον καπετάνιο του Τιτανικού Edward John Smith, να επιταχύνει το πλοίο για να σώσει τους επιζώντες. Ένας από τους ναυαγούς τελικά διασώθηκε, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες πέθαναν από εξάντληση, όταν έφτασε στο σημείο το Majestic .

Ο William Thomas Stead (1849-1912) ήταν ένας γνωστός βρετανός δημοσιογράφος της εποχής. Μιλούσε για κάποιες ιστορίες που είχε φανταστεί ότι είχε πνίγει. Και πίστευε ότι θα πεθάνει με βίαιο θάνατο απο άλλους ανθρώπους.

Έγραψε: "Είχα ένα όραμα για ένα πλήθος ανθρώπων και αυτό με έκανε να νιώσω ότι δεν πρόκειται να πεθάνω με τρόπο κοινό για τους περισσότερους από εμάς, αλλά λόγω της βίας ενός πλήθους".

Στο Τιτανικό είχε επιβιβαστεί με το κοριτσάκι του, είχε ένα εισιτήριο πρώτης κατηγορίας για την καμπίνα C87 από το Southampton στις 10 Απριλίου. Όταν ο Τιτανικός συγκρούστηκε με το παγόβουνο τη νύχτα της 14ης Απριλίου του 1912, μερικοί μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι είδαν τον Stead να πηδάει στη θάλασσα πριν βυθιστεί. Το σώμα του Stead δεν βρέθηκε ποτέ.

Ματαιότητα: Το ναυάγιο του Τιτάνα (1898) από τον Morgan Robertson
Το ναυάγιο του Τιτάνα που γράφτηκε από τον Morgan Robertson δημοσιεύθηκε το 1898, 14 χρόνια πριν από την κατασκευή του Τιτανικού . Οι ομοιότητες μεταξύ του μυθιστορήματος του Ρόμπερτσον και της καταστροφής του Τιτανικού είναι πραγματικά εκπληκτικές ακόμη και ότι η εταιρεία White Star Line δημιούργησε το Τιτανικό σύμφωνα με τις περιγραφές του Robertson.

Ο Τιτάνας περιγράφηκε ως "το μεγαλύτερο πλοίο από τον άνθρωπο, σαν ένα πολυτελές ξενοδοχείο", και φυσικά "αβύθιστο". Και τα δύο ήταν βρετανικά μήκους 240 μέτρων και βυθίστηκαν επίσης μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό τον Απρίλιο.

Επιπλέον, ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ταχύτητα 22,5 κόμβων και ο Τιτάνας στους 25 κόμβους. Και τα δύο είχαν πολύ λίγες σωσίβιες λέμβους, αλλά περίεργος σε ένα σημείο δεν ταιριάζει με το αληθινοί συμβάν με την πλοκή του μυθιστορήματος, αφού ο Τιτάνας κατά τη σύγκρουση με το παγόβουνο βυθίστηκε αμέσως ενώ ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε αμέσως .

Όπως και η πραγματική τραγωδία, πολλοί επιβάτες θα πεθάνουν καθώς δεν υπήρχαν αρκετές σωσίβιες λέμβοι. Λίγο μετά την πώληση της ιστορίας στα βιβλιοπωλεία, ήρθε η καταστροφή στο Τιτανικό.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications