«Μίνι» ναυμαχία στην Καλόλιμνο: Τουρκικά σκάφη απείλησαν να βυθίσουν ελληνικό αλιευτικό
«Μίνι» ναυμαχία στην Καλόλιμνο: Τουρκικά σκάφη απείλησαν να βυθίσουν ελληνικό αλιευτικό

«Μίνι» ναυμαχία είχαμε στην Καλόλιμνο όταν τρία τουρκικά σκάφη απείλησαν να βυθίσουν ελληνικό αλιευτικό εντός ελληνικώνχωρικών υδάτων!

Το αλιευτικό το οποίο κατευθύνονταν από τα δυτικά προς τη νησίδα το προσέγγισαν τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής για να αποκόψουν την προσέγγισή του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Λαγκαδιανός Νικόλαος, είπε ότι το επεισόδιο έληξε όταν επενέβη ακταιωρός του Λιμενικού και η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

Είναι το πρώτο μείζον ελληνοτουρκικό επεισόδιο στα νερά του Αιγαίου εδώ και αρκετό καιρό.Σημειώνεται ότι έλαβε χώρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αθήνα και τις χθεσινές εν χορώ, απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ.Γιλντιρίμ και του ηγέτη της τουρκικής κεμαλικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου περί «κατοχής νησιών που μας ανήκουν από την Ελλάδα»

Η τουρκική έφτασε μόλις 150 μέτρα από τις ακτές. «Ένα μίλι μέσα στα ελληνικά νερά. Μέσα στα ελληνικά νησιά πλέον», ακούγεται να εκφράζει ένας εκ των ψαράδων.

Τις κινήσεις μάλιστα του τουρκικού σκάφους σχολιάζει ένας εκ των ψαράδων. «Είναι ένα αλιευτικό κομμάτι δικό μας και μια μεγάλη ακταιωρός τουρκική και δύο πιο μικρές τουρκικές ακταιωροί και σε κάποια στιγμή βλέπουμε τη μία με το που φτάνουμε εμείς εκεί στην Καλόλιμνο και έχουμε σταματήσει για να ψαρέψουμε και βάζει φουλ τις μηχανές και πλώρη προς εμάς», υπογραμμίζει ο Σμάλιος Σακελλάρης

Σύσταση στην ηγεσία της Τουρκίας να μην παραμερίζει τις διεθνείς συνθήκες για λόγους δικής της εσωτερικής σκοπιμότητας απευθύνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι το Αιγαίο είναι «υπό αμφισβήτηση».

«Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και τονίζουν: «καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Πάντως διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι οι επίμαχες δηλώσεις του Γιλντιρίμ έγιναν στην τουρκική Βουλή κατά την διάρκεια αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. «Ήρθαν ως απάντηση στην κεμαλική αντιπολίτευση η οποία συνεχώς απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

pronews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications