Καταστράφηκε η Ατλαντίδα από επίδραση του κομήτη Clovis πριν 12.800 χρόνια; | Βίντεο
Καταστράφηκε η Ατλαντίδα από επίδραση του κομήτη Clovis πριν 12.800 χρόνια; | Βίντεο

Η Νεότερη Δρυάς, επίσης γνωστή ως υπόθεση του κομήτη Clovis, είναι η έναρξη της ψυχρής περιόδου μετά την τελευταία παγετώδη περίοδο.

Η υπόθεση, που οι επιστήμονες εξακολουθούν να συζητούν, προτείνει ότι το κλίμα εκείνης της εποχής ψύχθηκε από την επίδραση έκρηξης ενός ή περισσοτέρων κομητών.

Πριν, περίπου, 12.800 χρόνια εμφανίστηκε ξαφνικά μια τεράστια παγκόσμια ψύξη συγχρόνως με την εξαφάνιση περίπου 35 διαφορετικών ειδών θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων και των μαμούθ, που ζούσαν μέχρι τότε στη Βόρειο Αμερική. Μαζί ήρθε και το τέλος του πολιτισμού των προϊστορικών βορειοαμερικανών Clovis.

Τα ωστικά κύματα και η θερμότητα από τις εκρήξεις ψηλά στην ατμόσφαιρα φαίνεται ότι έλιωσαν το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας και ανέβασαν απότομα τη στάθμη της θάλασσας. Όμως η κυριότερη αιτία της καταστροφής ήταν η σκόνη από τις εκρήξεις, η οποία παρέμεινε μετέωρη στην ατμόσφαιρα για χρόνια, έκρυψε τον ήλιο και τύλιξε τον πλανήτη στην παγωνιά για περισσότερο από μια χιλιετία.

Για το γεγονός αυτό έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για το απότομο τέλος τους, που κυμαίνονται από την απότομη αλλαγή του κλίματος έως το υπερβολικό κυνήγι μόλις οι άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι στις ερημιές της Βορείου Αμερικής.

Μια σειρά από θραύσματα που προέρχονται από την έκρηξη ενός κομήτη πάνω από τη Βόρεια Αμερική θα μπορούσε να εξηγήσει ένα στρώμα του εδάφους, αμέσως πριν από την ψύξη και που περιέχει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ιριδίου – ένα στοιχείο πολύ πιο κοινό σε κοσμικά σώματα, όπως είναι οι μετεωρίτες, από ότι στον φλοιό της Γης.

Αν συνδυαστεί αυτό με το γεγονός ότι αυτό το στρώμα παρουσιάζεται λίγο πριν από την εξαφάνιση τουλάχιστον 35 μεγάλων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων και των μαμούθ, τότε όλα αυτά είναι βάσιμες ενδείξεις για ένα κοσμικό γεγονός.
Η Νεότερη Δρυάς είναι μια παρόμοια εποχή με εκείνη που προκλήθηκε από την πτώση ενός αστεροειδή, και προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. «Αυτό είναι ένα γεγονός που συνέβη σε μία ημέρα.»
Δείτε το βίντεο του Jaime Maussan:

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications