Ερχονται νέες στιγμές κολάσεως για το ISIS: Ρωσικά αεροσκάφη και drones πετούν ήδη από αιγυπτιακές βάσεις VIDEO
Ερχονται νέες στιγμές κολάσεως για το ISIS: Ρωσικά αεροσκάφη και drones πετούν ήδη από αιγυπτιακές βάσεις

Ξαφνικά, το νέο των διαπραγματεύσεων της Ρωσίας για την χρήση αιγυπτιακών αεροπορικών βάσεων έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία μετά την Συρία, σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές .Η ουσία όμως είναι ότι πρόκειται για ένα «θέατρο» με συμπαιγνία και από τις δύο πλευρές διότι ήδη ρωσικά μαχητικά κάνουν χρήση αιγυπτιακών αεροπορικών βάσεων.

Η Μόσχα μετά την νίκη ενάντια του ISIS στη Συρία, ζητά στρατιωτικές βάσεις στην Αίγυπτο, και ετοιμάζεται να κάνει μία από τα ίδια σε μια «ταραγμένη» Λιβύη στην οποία τα μέλη του ISIS…ζουν και βασιλεύουν ακόμη.
Όταν πριν από ένα δεκαπενθήμερο, το Κρεμλίνο έδωσε εντολή δημοσίως στο Υπουργείο Εξωτερικών να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την χρήση των αιγυπτιακών βάσεων , ακριβώς τότε ξεκίνησε το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Λιβύη» για την εκκαθάριση όλων των θυλάκων των Τζιχαντιστών.

Ο Πούτιν δήλωσε αμέσως μόλις μετά την νίκη στη Συρία, τους επόμενους στόχους της Ρωσίας στην Αίγυπτο και διέταξε την μαζική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την χώρα.
Παρεμπιπτόντως όμως αμέσως μετά την δήλωση του ο Ρώσος πρόεδρος από τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, πήρε σε αεροπλάνο και πέταξε …στην Αίγυπτο.

Ο ίδιος λογικά δεν θα ήθελε να δει όλο και περισσότερο την κλιμάκωση στρατιωτικής παρέμβασης της Ρωσίας στο εξωτερικό, ειδικά λίγους μήνες πριν τον επανεκλογή του.
Αυτό που δεν είχε προβλέψει όμως ήταν ότι η ήττα του ISIS στη Συρία θα μετέφερε τον πόλεμο στην ταραγμένη Λιβύη, στην οποία υπάρχουν μεγάλα ρωσικά συμφέροντα .
Επίσημα το γεγονός ότι η Μόσχα δημοσίως ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται τη χρήση των αιγυπτιακών στρατιωτικών βάσεων λέει δύο πράγματα:
Α. Οι διαπραγματεύσεις είναι απλή διατύπωση, και τα περισσότερα από τα τεχνικά ζητήματα διευθέτησης. Η Ρωσία έχει ήδη διαβεβαιώσεις ότι η Αίγυπτος θα υπογράψει ενώ ρωσικά μαχητικά έχουν μετασταθμεύσει από την Συρία στην Αίγυπτο.
Β. Το Κρεμλίνο ετοιμάζει μια τρομερή επίθεση στην Λιβύη σίγουρα και ετοιμάζει κάτι ίσως ακόμα πιο μεγάλο κατά του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο .

Λοιπόν, τι θα μπορούσε να είναι αυτό;
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει ήδη παρουσία στη δυτική Αίγυπτο. Χρησιμοποιεί περιστασιακά αιγυπτιακές αεροπορικές βάσεις κατά της ISIS στη Λιβύη.
Αν συμβαίνει αυτό, τότε οι διαπραγματεύσεις που ανακοινώθηκαν δημοσίως σχετικά με τη χορήγηση πρόσβασης στη Ρωσία είναι απλώς το κερασάκι για να ρυθμίσουν οι Ρώσοι μια κατάσταση που ήδη υπάρχει.
Η Μόσχα και το Κάιρο έχουν παίξει παρόμοια «θέατρα» και στο παρελθόν .
Το 1972, ο πρόεδρος Σαντάτ της Αιγύπτου και η Σοβιετική Ένωση ανέστειλαν την συνεργασία τους και ο ίδιος έδιωξε με θλίψη τους σοβιετικούς συμβούλους.

Στην πραγματικότητα, η «απέλαση» σχεδιάστηκε από κοινού με τη Σοβιετική Ένωση ως προκάλυμμα για να αποσυρθούν διακριτικά χιλιάδες σοβιετικοί στρατιώτες από την Αίγυπτο.
Οι πραγματικοί Ρώσοι σύμβουλοι εν τω μεταξύ παρέμειναν στην Αίγυπτο μέχρι και μετά το τέλος του πολέμου Yom Kippur του 1973.

Η Ρωσία εξετάζει αυτή τη στιγμή μια μη συγκεκαλυμμένη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, που ενδεχομένως θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές του Μαρτίου. Το Κρεμλίνο θέτει τις απαραίτητες βάσεις για αυτό.
Μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν πολύ μικρότερη σε κλίμακα από εκείνη στη Συρία, απλά επειδή ο ISIS δεν είναι τόσο ισχυρός στην Λιβύη.
Ο Πούτιν επίσης έχει καταδείξει οριστικά ότι δεν ενδιαφέρεται να εκδιώξει όλους τους εχθρούς του Άσαντ (όπως το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ SDF) , η οργάνωση του ISIS, η Αλ Κάιντα και οι αντίστοιχοι σύμμαχοί τους είναι οι μόνες οργανώσεις που η Ρωσία αισθάνεται δικαιολογημένα την αδήριτη ανάγκη να τους εξουδετερώσει .

Ομοίως, η Μόσχα δεν έχει κανένα συμφέρον να αποφασίσει τον νικητή μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων στη Λιβύη, με τις οποίες έχει επαφές και τουλάχιστον μία από τις οποίες υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ.

Αντ ‘αυτού, οι Ρώσοι θα επιτεθούν στις ομάδες ISIS και Al-Qaeda.
Το θέμα όμως είναι ότι το «αρχείο Λιβύη» άνοιξε εκ νέου. Το ισλαμικό κράτος εγκαταστάθηκε στη Λιβύη μετά τη συντριπτική ήττα του στο Ιράκ και τη Συρία.

Η Ρωσία και η Αίγυπτος αισθάνονται την επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν ταχύτατα και να αντιμετωπίσουν τις εξτρεμιστικές ομάδες στη Λιβύη.
Και οι δύο υποστηρίζουν τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, που έχει έδρα στη Βεγγάζη, τον οποίο (δικαίως) βλέπουν ως προπύργιο κατά του βίαιου εξτρεμισμού στη Λιβύη.

Το κενό εξουσίας στη Λιβύη και η αυξανόμενη ανασφάλεια στη δυτική Αίγυπτο απειλούν τη σταθερότητα της Αιγύπτου και το κύρος του προέδρου Σίσι διακυβεύεται…για αυτό ο Πούτιν θα κτυπήσει δυναμικά δίνοντας ακόμα πιο μεγάλο κύρος ταυτόχρονα και στην χώρα του. Δείτε ενα παλιότερο βίντεο:

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications