Βρυχάται το ηφαίστειο Αγκούνγκ στο Μπαλί και ο καπνός του υψώνεται τέσσερα χιλιόμετρα
Βρυχάται το ηφαίστειο Αγκούνγκ στο Μπαλί και ο καπνός του υψώνεται τέσσερα χιλιόμετρα

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στο Μπαλί, γνωστό θέρετρο της Ινδονησίας, εξαιτίας του καπνού από το ηφαίστειο Αγκούνγκ, ανακοίνωσαν οι Αρχές. Από τις ακυρώσεις επηρεάστηκαν τουλάχιστον 2.000 τουρίστες, εκ των οποίων πολλοί Αυστραλοί.

Το ηφαίστειο Αγκούνγκ, η έκρηξη του οποίου το 1963 είχε προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 1.600 ανθρώπων, ξύπνησε τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα ο καπνός υψωνόταν ως τα 4.000 μέτρα πάνω από την κορυφή του και 28 πτήσεις, από και προς το Μπαλί, ακυρώθηκαν, δήλωσε ο Άριε Ασανουροχίμ εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου Ντενπασάρ.

Ωστόσο το αεροδρόμιο παραμένει ανοικτό και εναπόκειται στις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες να αποφασίζουν αν θα ακυρώνουν ή θα στέλνουν αλλού τις πτήσεις τους, πρόσθεσε.

«Προσπαθούμε να καταστήσουμε το αεροδρόμιο όσο πιο φιλόξενο γίνεται για τους επιβάτες. Προς το παρόν τους έχουμε προσφέρει αίθουσες για να αφήσουν τις αποσκευές τους», εξήγησε ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όταν ξύπνησε το ηφαίστειο τον Σεπτέμβριο, οι Αρχές της Ινδονησίας είχαν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στον ύψιστο επίπεδο και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Ένα μήνα αργότερα η κατάσταση ηρέμησε και πολλοί από τους κατοίκους επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Ωστόσο την Τρίτη η δραστηριότητα στο Αγκούνγκ ήταν και πάλι έντονη, με αποτέλεσμα 25.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να αναζητήσουν καταφύγιο.

Οι Αρχές κάλεσαν όσους ζουν σε ακτίνα 7,5 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο να απομακρυνθούν, όμως προς το παρόν δεν έχουν αυξήσει ξανά το επίπεδο του συναγερμού.

«Αυτή τη φορά οι δονήσεις που προκαλούνται από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου», εξήγησε ο Κασμπάνι, επικεφαλής του ηφαιστειολογικού κέντρου της Ινδονησίας.

Στη χώρα είναι ενεργά περισσότερα από 120 ηφαίστεια, ενώ βρίσκεται στη «ζώνη του πυρός» του Ειρηνικού, όπου η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών προκαλεί συχνά σεισμούς.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications