Ταυτοποιήθηκε το όπλο της χθεσινής επίθεσης στη Χ.Τρικούπη - Σε ποια οργάνωση ανήκει - Ήθελαν νεκρούς
Ταυτοποιήθηκε το όπλο της χθεσινής επίθεσης στη Χ.Τρικούπη - Σε ποια οργάνωση ανήκει - Ήθελαν νεκρούς

Έπειτα από εξακρίβωση, πριν από λίγη ώρα, από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινή επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, επί της Χ.Τρικούπη, ανήκει στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα!

Πρόκειται για το ίδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε και το 2014 στο κτίριο του ΠΑΣΟΚ και στην Πρεσβεία του Μεξικού αλλά και το 2017 σε επίθεση σε βάρος διμοιρίας στη Χαριλάου Τρικούπη

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ μετά τη βαλλιστική εξέταση «το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το ίδιο όπλο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:

την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και

την 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

«Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ»» προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές εκτιμήσεις των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής ότι πίσω από την επίθεση το βράδυ της Δευτέρας πιθανότατα βρίσκεται η συγκεκριμένη οργάνωση.

«Ήθελαν νεκρούς»

«Τον είδα να έρχεται με προτεταμένο το όπλο. Φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα. Ηταν ψηλός, περίπου 1.85 ύψος. Μέχρι να καταλάβω τι συνέβαινε άκουσα τους πυροβολισμούς και έπεσα κάτω στο πεζοδρόμιο για να προφυλαχθώ.

Οταν σηκώθηκα είδα το σκάψιμο της βολίδας πάνω στην κολόνα που στεκόμουν στο ύψος του κεφαλιού μου. Σώθηκα από θαύμα», είπε στους συναδέλφους του ο αστυνομικός σκοπός-παρατηρητής, που αποτέλεσε τον αποκλειστικό στόχο του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για δολοφονική επίθεση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ηθελαν αίμα. Ηθελαν νεκρούς». Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αν και ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, εκτιμούν πως πίσω από την επίθεση κρύβεται η τρομοκρατική επωνυμία «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας», η οποία στις 10 Ιανουαρίου 2017 είχε πυροβολήσει με πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ, μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με δύο ελαφρά τραυματίες αστυνομικούς. Και τότε αρχικά στόχος ήταν ο αστυνομικός «παρατηρητής», ο οποίος είχε πέσει στο έδαφος γλιτώνοντας τα δολοφονικά πυρά. Η ίδια επωνυμία είχε στοχεύσει και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στο πρώτο της χτύπημα με δύο βολίδες από καλάσνικοφ στις 25 Μαΐου 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται τρομοκράτες της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας»

Η επίθεση καταγράφηκε στις 19.45 χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δύο άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες έφθασαν στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ανδρέα Μεταξά, χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα. Ο συνεπιβάτης κατέβηκε και από απόσταση περίπου 40 μέτρων πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού «παρατηρητή», που στεκόταν στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου, όπως συνηθίζεται, για να ενημερώνει τους συναδέλφους του σε ενδεχόμενη επίθεση κουκουλοφόρων. Μετά τους πυροβολισμούς ο δράστης επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και εξαφανίστηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα κινούμενοι από την οδό Βαλτετσίου. Η χρονική διάρκεια της επίθεσης δεν φαίνεται να ξεπέρασε τα… 90 δευτερόλεπτα!

Αρχικά δεν έγινε αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για πυροβολισμούς μέχρι που ακολούθησε η «βροχή» τηλεφωνημάτων στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης. Η περιοχή αποκλείστηκε και λίγο αργότερα οι αστυνομικοί στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ανδρέα Μεταξά εντόπισαν τρεις κάλυκες πυροβόλου όπλου. Εως αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό από τις αστυνομικές αρχές αν πρόκειται για πολεμικό καλάσνικοφ, υποπολυβόλο Scorpion ή πιστόλι.

Σχεδόν άμεσα ξεκίνησε η αναζήτηση αυτοπτών μαρτύρων «πόρτα πόρτα» και η αναζήτηση οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων που θα μπορούσαν να έχουν καταγράψει τους δράστες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας βρίσκονταν στην Κρήτη σε μία έκθεση ζωγραφικής για την οδική ασφάλεια, όταν ενημερώθηκαν για την τρομοκρατική επίθεση. Εσπευσμένα πήραν το αεροπλάνο της επιστροφής, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει: «Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της Αστυνομίας και των απλών πολιτών».
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν, χωρίς προς το παρόν να το συνδέουν, τη σύλληψη του 29χρονου Κώστα Γιαγτζόγλου, που συνελήφθη πρόσφατα για την αποστολή τρομοφακέλων στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ

2 Νοεμβρίου 1991: Η «17 Νοέμβρη» αποφασίζει να χτυπήσει με ρουκέτα το λεωφορείο των ΜΑΤ που βρίσκεται παρκαρισμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης.

31 Μαρτίου 1999: Επίθεση με ρουκέτα της «17 Νοέμβρη». Η ρουκέτα χτύπησε στον πρώτο όροφο των γραφείων και εξοστρακίστηκε χωρίς να σφηνωθεί σε σταθερό αντικείμενο και να εκραγεί.

25 Μαΐου 2014: Η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πυροβολεί δύο φορές με πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

10 Ιανουαρίου 2017: Η ίδια οργάνωση πυροβολεί και πάλι με καλάσνικοφ εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

pronews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications