Ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ ομολογεί: Μαζί με Σ. Αραβία, Τουρκία και ΗΠΑ στηρίξαμε τρομοκράτες (video)
Ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ ομολογεί: Μαζί με Σ. Αραβία, Τουρκία και ΗΠΑ στηρίξαμε τρομοκράτες (video)

Μια τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ που ομολογεί ότι το Κατάρ στήριξε τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία έγινε viral σε όλα τα Αραβικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας που διέρρευσε ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της NSA το οποίο επιβεβαιώνει ότι η ένοπλη αντιπολίτευση στη Συρία ήταν υπό την άμεση διοίκηση ξένων κυβερνήσεων από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani ο οποίος επόπτευε τις επιχειρήσεις στη Συρία εκ μέρους του Κατάρ μέχρι το 2013, αποκάλυψε στην συνέντευξη στην τηλεόραση του Κατάρ την Τετάρτη ότι η χώρα του, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρείχαν όντως ένοπλη στήριξη στους τζιχαντιστές.

Ο al-Thani παρομοίωσε μάλιστα τη συγκεκαλυμμένη επιχείρηση με το «κυνήγι θηράματος» – με το θήραμα να είναι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού υποννόησαν την άμεση στήριξη των χωρών του Κόλπου και της Αμερικής στην Συριακή Αλ Κάιντα λέγοντας μάλιστα ότι το Κατάρ έχει «όλες τις αποδείξεις» που αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος είχε προγραμματιστεί για αλλαγή καθεστώτος.

Τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού προορίζονταν ως υπεράσπιση και δικαιολογία της υποστήριξης του Κατάρ στην τρομοκρατία και ως κριτική των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για το ότι άφησαν το Κατάρ ουσιαστικά ”ξεκρέμαστο” όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον του Άσαντ. Ο al-Thani εξήγησε ότι το Κατάρ συνέχισε τη χρηματοδότηση των ένοπλων ανταρτών στη Συρία, ενώ άλλες χώρες τελικά έριξαν τη μαζική τους στήριξη, γι ‘αυτό και καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και των Σαουδαράβων, οι οποίοι αρχικά ήταν “μαζί μας στο ίδιο στρατόπεδο”.

Η μετάφραση στα ελληνικά: ”Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα στη Συρία, πήγα στη Σαουδική Αραβία και συναντήθηκα με τον βασιλιά Αμπντουλάχ υπό τη διεύθυνση της Αυτού Μεγαλειότητας του Πατέρα. Περιέγραψα την κατάσταση στη Συρία. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς είπε: είμαστε μαζί σας, καθοδηγήστε το Συριακό θέμα και θα συντονιστούμε μαζί σας. Πήραμε την ευθύνη και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι’ αυτό το θέμα. (Κάθε βοήθεια από τον Κόλπο) πήγαινε στην Τουρκία και συντονιζόταν με τις Αμερικανικές δυνάμεις.

Η διανομή της στρατιωτικής υποστήριξης γινόταν από τις Αμερικανικές, Τουρκικές, Καταριανές, και Σαουδαραβικές δυνάμεις. Ήταν όλοι εκεί, το στρατιωτικό προσωπικό ήταν εκεί. Ίσως συνέβη ένα λάθος, όπου ένα συγκεκριμένο γκρουπ (Αλ Νούσρα) υποστηριζόταν για κάποια περίοδο, αλλά όχι η ISIS, το να μας κατηγορούν ότι στηρίζουμε την ISIS είναι υπερβολή. Ίσως υπήρχε μια σχέση με το Μέτωπο Αλ Νούσρα, ορκίζομαι δε ξέρω γι’ αυτό το θέμα. Λέω ότι, ακόμη κι αν υπήρχε στήριξη στην Αλ Νούσρα, όταν μας είπαν ότι η Αλ Νούσρα είναι μη αποδεκτή, η στήριξη σταμάτησε, και η επικέντρωση ήταν στην ‘απελευθέρωση’ της Συρίας.

Πολεμούσαμε για το θήραμα, στο μεταξύ το θήραμα ξέφυγε. Τώρα, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ παραμένει, και μας λέτε αφήστε τον να μείνει. Δεν έχουμε πρόβλημα μ’ αυτό, δεν έχουμε κάποια εκδίκηση για τον Άσαντ, ήταν φίλος μας. Αλλά εσείς (η Σαουδική Αραβία) είσασταν μαζί μας στο ίδιο στρατόπεδο, πείτε μας αν αλλάξατε στρατόπεδο να αλλάξουμε κι εμείς.”

Οι αποκαλύψεις του al-Thani καταδεικνύουν επίσης και μία από τις πραγματικές αιτίες του διπλωματικού πολέμου μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας που είχε ξεσπάσει πριν λίγους μήνες ενώ κάνει την χθεσινή συμφωνία Κατάρ-ΗΠΑ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων να φαντάζει ακόμη πιο αστεία, καταδεικνύοντας πως όλο αυτό δεν είναι παρά ένα διπλωματικό θέατρο παραλόγου.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani σε συνέντευξη τύπου το 2013 στο Λονδίνο μαζί με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι η Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ για το 2022 δώρισε 500.000 δολάρια στο Ίδρυμα Clinton το 2014.

Σε μια προηγούμενη Αμερικανική τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία έμεινε εξαιρετικά άγνωστη, ο al-Thani δήλωσε στην Charlie Rose, όταν ρωτήθηκε για κατηγορίες υποστήριξης του Κατάρ στην τρομοκρατία, ότι ”στη Συρία, όλοι έκαναν λάθη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας σας”. Και δήλωσε ότι όταν ο πόλεμος άρχισε στη Συρία, “ό,τι χρησιμοποιήθηκε δούλεψε μέσα από δύο αίθουσες επιχειρήσεων: μία στην Ιορδανία και μία στην Τουρκία”.

Τουλάχιστον, απ’ ότι φαίνεται ο συνεχιζόμενος διπλωματικός πόλεμος Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας θα φέρει περισσότερους καρπούς, καθώς κάθε πλευρά χτίζει εναντίον της άλλης με κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Και όπως μπορούμε να δούμε από αυτήν την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαφύγουν σε αυτή τη νέα σεζόν δημοσιοποίησης βρώμικων μυστικών, καθώς παλιοί σύμμαχοι στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου.

oimaskespeftoun

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications