Πούτιν: Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στα μέτρα των ΗΠΑ και για την ελευθερία των ΜΜΕ
 Πούτιν: Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στα μέτρα των ΗΠΑ

Η φερόμενη σχέση ανάμεσα στον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, και τη Ρωσία είναι κατασκευασμένη από τους αντιπάλους του Τραμπ ως όπλο εναντίον του Τραμπ, δήλωσε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πληροφορίες ότι συγγενείς του Πούτιν ήταν αναμιγμένοι σε επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ είναι αναληθείς, δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο τέλος της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Βιετνάμ.

«Όλα αυτά που συνδέονται με το ρωσικό θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η απόδειξη της εσωτερικής πολιτικής πάλης που διεξάγεται στη χώρα αυτή», δήλωσε ο Πούτιν. Οι κατηγορίες για ανάμιξη, σύμφωνα με τις οποίες μια ανιψιά του Ρώσου προέδρου είχε επαφές το 2016 με τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, «είναι ανοησίες», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτε για κάτι τέτοιο», επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη πως είχε έναν ομαλό διάλογο με τον Αμερικανό πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής στο Βιετνάμ και χαρακτήρισε τον Τραμπ ευγενικό και μορφωμένο ενώ πρόσθεσε πως αισθάνεται κανείς άνετα όταν συναλλάσσεται μαζί του.

Ο Πούτιν είπε πως δεν πραγματοποιήθηκε μια κανονική διμερής συνάντηση με τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του APEC εξαιτίας ζητημάτων σχετικά με τον προγραμματισμό της που είχαν και οι δύο πλευρές και θεμάτων πρωτοκόλλου τα οποία δεν διευκρίνισε. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Πούτιν είπε ότι εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερες αμερικανορωσικές επαφές, τόσο σε επίπεδο αρχηγών κρατών όσο και των αξιωματούχων τους, για να συζητήσουν θέματα που περιλαμβάνουν την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στα μέτρα της Ουάσινγκτον, για την οποία είπε πως προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία λόγου ρωσικών οργανισμών μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν στο αμερικανικό έδαφος. Ο Πούτιν δήλωσε πάντως πως ενδεχόμενα αντίποινα που θα περιλάμβαναν τον χαρακτηρισμό αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, που λειτουργούν στη Ρωσία, ως «πρακτόρων του εξωτερικού» μπορεί να είναι «κάπως υπερβολικά σκληρά» και ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να εξετάζει ποια ακριβώς θα είναι η απάντησή του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, κλήθηκε από τις αμερικανικές αρχές να καταγραφεί στις ΗΠΑ ως «πράκτορας του εξωτερικού». Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζουν πως το δίκτυο προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές για λογαριασμό του Κρεμλίνου, μια κατηγορία που το δίκτυο και το Κρεμλίνο αρνούνται.

Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβολίου Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ψηφιστεί νομοθεσία για να χαρακτηρισθούν με τη σειρά τους ως πράκτορες του εξωτερικού αμερικανικά και μερικά άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στη Ρωσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της APEC, ο Πούτιν δήλωσε: «Μια επίθεση στα μέσα ενημέρωσής μας στις ΗΠΑ είναι μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου, χωρίς καμιά αμφιβολία. Είμαστε απογοητευμένοι». «Αυτό που συζητείται στην Κρατική Δούμα (η κάτω βουλή του ρωσικου κοινοβουλίου), το είδα χθες, μπορεί να είναι κάπως υπερβολικά σκληρό, όμως είναι φυσικό επειδή στο επίπεδο του νομοθετικού κλάδου ακούς συχνά ακραίες απόψεις, σκληρές κρίσεις και σκληρές προτάσεις».

«Όμως θα πρέπει να διατυπώσουμε κάποιου είδους απάντηση και αυτή θα αντανακλά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές για τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πούτιν.«Θέλω να σας επισημάνω το γεγονός ότι δεν υπάρχει -και δεν μπορεί να υπάρχει- καμιά επιβεβαίωση ότι ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναμίχθηκαν σε προεκλογικές εκστρατείες», δήλωσε ο Πούτιν.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications