«Καμπανάκι» απ΄τον συνιδρυτή του Facebook: «Μόνο ο Θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας»
«Καμπανάκι» απ΄τον συνιδρυτή του Facebook: «Μόνο ο Θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας»

«Μόνο ο Θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας» δήλωσε ο Σον Πάρκερ, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη (πρόεδρος) του Facebook- ένας από τους ανθρώπους που έκαναν τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων αυτό που είναι σήμερα.

O Πάρκερ εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του στον Μάικ Άλεν του Axios, στο National Constitution Center στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αναφέροντας πως έχει γίνει «κατά κάποιον τρόπο αντιρρησίας συνείδησης» όσον αφορά στα social media.

«Όταν άρχιζε το Facebook, υπήρχαν άνθρωποι που έρχονταν σε μένα και μου έλεγαν “δεν είμαι στα social media”, και εγώ τους έλεγα “OK, ξέρετε, θα μπείτε”. Και αυτοί μου έλεγαν “όχι, όχι, όχι, θεωρώ πολύτιμες τις αλληλεπιδράσεις μου στον πραγματικό κόσμο. Η στιγμή έχει αξία. Η παρουσία έχει αξία. Η οικειότητα έχει αξία. Και εγώ τους έλεγα, στο τέλος θα μπείτε».

Όπως είπε ο Πάρκερ, δεν είναι σίγουρος πως τότε καταλάβαινε τι έλεγε, «εξαιτίας των ακούσιων συνεπειών που έχει ένα δίκτυο όταν φτάνει τα 1-2 δισ. χρήστες....και κυριολεκτικά αλλάζει τις σχέσεις σου με την οικογένεια, με τους άλλους...πιθανότατα επηρεάζει την παραγωγικότητα με περίεργους τρόπους. Μόνο ο Θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η όλη ιδέα για τη δημιουργία όλων αυτών των εφαρμογών, με πρώτο το Facebook, ήταν «πώς θα καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και συνειδητή προσοχή σας είναι δυνατόν; Και αυτό σημαίνει πως πρέπει κατά κάποιον τρόπο να σας δίνουμε μια δόση ντοπαμίνης κάθε λίγο, επειδή κάποιος έκανε like ή σχόλιο σε μια φωτογραφία ή δημοσίευση ή κάτι τέτοιο. Και αυτό θα σας κάνει να συνεισφέρετε με περισσότερο υλικό, και αυτό θα σας δίνει...πιο πολλά likes και σχόλια».

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για έναν κύκλο κοινωνικής επιβεβαίωσης, «ακριβώς αυτό που ένας χάκερ σαν εμένα θα έβρισκε, επειδή εκμεταλλεύεσαι ένα τρωτό σημείο στην ανθρώπινη ψυχολογία...αυτοί οι εφευρέτες, δημιουργοί- εγώ, ο Μαρκ (Ζάκερμπεργκ), ο Κέβιν Σίστρομ του Instagram, όλοι αυτοί- το συνειδητοποιούσαμε αυτό. Και το κάναμε, όπως και να είχε».

Ο Πάρκερ είχε γίνει αρχικά γνωστός στον χώρο της τεχνολογίας για το Napster, και ήταν αυτός ο οποίος κατεύθυνε το Facebook στη Σίλικον Βάλεϊ, φέρνοντας την ιδέα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μπροστά σε μεγάλους επενδυτές.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης- σχολιάζοντας χιουμοριστικά ότι ο Ζάκερμπεργκ μάλλον θα κλείσει τον λογαριασμό του στο Facebook μετά από αυτά που είπε- ωστόσο τόνισε ότι δεν αφήνει να τον χρησιμοποιούν αυτές.

greece-salonika

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications