Ρωσία: «Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου»
Ρωσία: «Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου»

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24», δήλωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα δεν πρόκειται να επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου στην Ρωσία.

«Πρέπει να παρατηρήσω ότι δεν πρόκειται για νέες κυρώσεις, αλλά για κυρώσεις που είχαν εφαρμοσθεί και στο παρελθόν. Σ? αυτή την περίπτωση, πολλές από τις κυρώσεις αφορούν τρίτες χώρες και έργα στο εξωτερικό, στα οποία η Ρωσία συμμετέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 35%», δήλωσε ο Νόβακ, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι κυρώσεις αυτές αφορούν τα νέα έργα, που θα αρχίσουν να εκπονούνται από τα τέλη Ιανουαρίου του επόμενου έτους».

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι «μελετάμε προσεκτικά το ζήτημα αυτό», «οι εταιρείες μας μελετούν αυτή τη στιγμή τις αποφάσεις που έχουν λάβει ώστε να τροποποιήσουν τα σχέδια τους» , αλλά «γενικά οι κυρώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν την συνολική παραγωγή στην Ρωσία».

Από τον Ιανουάριο του 2018 η αμερικανική κυβέρνηση θα διευρύνει τους περιορισμούς σε σχέση με τις δραστηριότητες των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες, αλλά και σε εταιρείες τρίτων χωρών, την συνεργασία με ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες. Στην ουσία πρόκειται για μια τροποποιημένη οδηγία, την τέταρτη που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος των κυρώσεων (που αποφάσισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών) οι οποίες αφορούν την Ρωσία.

Η οδηγία αυτή είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 και εν συνεχεία τροποποιήθηκε με σκοπό να επεκταθεί η ισχύς της.

Παλαιότερα η οδηγία απαγόρευε στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με τις ρωσικές στον τομέα των γεωλογικών ερευνών και των εξορύξεων σε μεγάλα βάθη στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής που βρίσκεται στην επικράτεια της Ρωσίας. Οι νέες κυρώσεις αφορούν έργα, που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου σε κάθε περιοχή του κόσμου και όχι μόνο στην επικράτεια της Ρωσίας.

Οι νέες κυρώσεις θα πλήξουν τα κοινά έργα με τους ρωσικούς ενεργειακούς ομίλους, στα οποία είτε το ποσοστό συμμετοχής των ξένων εταιρειών «είναι 33% και άνω» είτε στις ξένες αυτές εταιρείες ανήκει το «πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών». Οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ στις 29 Ιανουαρίου του 2018.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications