Οι αποστολές Viking είχαν εντοπίσει ζωή στον Αρη, υποστηρίζουν ερευνητές
Οι αποστολές Viking είχαν εντοπίσει ζωή στον Αρη, υποστηρίζουν ερευνητές

Η NASA έχει στη διάθεσή της ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στον Αρη· απλά τις έχει αγνοήσει εδώ και 25 χρόνια! Αυτό υποστηρίζουν ανεξάρτητοι ερευνητές, βασιζόμενοι σε νέα ανάλυση των δεδομένων που μετέδωσαν τα σκάφη Viking 1 και 2 το 1976.

Οι τρεις Αμερικανοί επιστήμονες (ένας από τους οποίους εργάζεται στη NASA) θα παρουσιάσουν την Κυριακή στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Οπτικής Μηχανικής τις έρευνές τους, με τις οποίες αμφισβητούν τα επίσημα συμπεράσματα της υπηρεσίας όσον αφορά σε ένα από τα δύο πειράματα εντοπισμού βιοδηλωτικών στοιχείων που πραγματοποίησαν τα σκάφη.

Πρόκειται για το πείραμα «Σημασμένης Εκπομπής» (LR), κατά το οποίο ένας βραχίονας του σκάφους συνέλεξε δείγμα εδάφους και το ανέμειξε με υδατάνθρακες που περιείχαν ραδιενεργό άνθρακα (άνθρακα-14). Τυχόν μικροοργανισμοί θα διασπούσαν τα θρεπτικά υλικά, απελευθερώνοντας ραδιενεργό διοξείδιο του άνθρακα το οποίο θα ανίχνευαν ειδικά όργανα. Η δοκιμασία ήταν θετική.

Οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν όμως ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν είχε παραχθεί από εξωγήινους μικροοργανισμούς, αλλά από ισχυρές οξειδωτικές ουσίες που υπήρχαν στην επιφάνεια, οι οποίες, μάλιστα, θα ήταν αρκετές για να καταστρέψουν οποιαδήποτε μορφή ζωής.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα του δεύτερου πειράματος εντοπισμού ζωής ήταν απογοητευτικά: ο αέριος χρωματογράφος - φασματογράφος μάζας που έφεραν τα σκάφη δεν εντόπισε καθόλου οργανικά μόρια.

Βιολογικό ρολόι
Φαίνεται όμως ότι οι εξηγήσεις αυτές δεν πείθουν όλους τους ειδικούς. «Νομίζω ότι στην πραγματικότητα ήταν μικρόβια» αναφέρει ο νευροβιολόγος Τζόσεφ Μίλερ, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ο οποίος ειδικεύεται στους κιρκαδικούς ρυθμούς -το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι» που ακολουθούν όλοι οι οργανισμοί της Γης.

Ο δρ. Μίλερ κατάφερε να «ξεθάψει» τις μετρήσεις από το αρχείο της NASA και παρατήρησε ότι η εκπομπή του αερίου από το δείγμα εδάφους παρουσίαζε διακυμάνσεις με περίοδο 24.66 ωρών· ακριβώς όσο διαρκεί η αρειανή ημέρα. Η παραγωγή αερίου αυξανόταν στη διάρκεια της ημέρας και έπεφτε απότομα μετά τη δύση του Ήλιου, όπως ο μεταβολισμός πολλών γήινων οργανισμών.Η NASA, ωστόσο, αποδίδει τις διακυμάνσεις στις μεταβολές της θερμοκρασίας που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μαγνητικά υλικά
Ο Μίλερ όμως επικαλείται ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο, κατά τη γνώμη του, δίνει και το «τελικό χτύπημα» στα συμπεράσματα της NASA: Όταν το δείγμα θερμάνθηκε στους 160 βαθμούς Κελσίου, η παραγωγή αερίου διακόπηκε απότομα, όπως θα ήταν φυσικό να συμβεί αν οι μικροοργανισμοί πέθαιναν εξαιτίας της θερμότητας.

Με τον Μίλερ συμφωνεί και ο Ντέιβιντ Γουόρμφλας, αστροβιολόγος της NASA, καθώς και ο δρ. Γκίλμπερτ Λέβιν, ο σχεδιαστής του πειράματος LR. «Το πείραμα LR εντόπισε ζωντανούς μικροοργανισμούς στο αρειανό έδαφος» δηλώνει ο Λέβιν χωρίς κανένα δισταγμό. Οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν υπήρχαν στην επιφάνεια ισχυρές οξειδωτικές ουσίες, θα είχαν διασπάσει τις μεταλλικές ενώσεις που έλκονται από μαγνήτες. Ωστόσο, τόσο οι αποστολές Viking όσο και μεταγενέστερες «επισκέψεις» στον κόκκινο πλανήτη απέδειξαν την ύπαρξη μαγνητικών υλικών στην επιφάνεια. Επομένως, αναφέρει ο Λέβιν, το πείραμα εντόπισε ζωή, και όχι τοξικές ουσίες που θα είχαν αποστειρώσει ολόκληρο τον πλανήτη.

«Εικασίες» απαντά η NASA
H αμερικανική διαστημική υπηρεσία φαίνεται να προτιμά μια πιο μετριοπαθή στάση, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να συλλέξει περισσότερα στοιχεία πριν προβεί σε ανακοινώσεις που θα αλλάξουν οριστικά τις απόψεις μας για το ηλιακό μας σύστημα και την ίδια τη ζωή.

Ο Μάικλ Μέγιερ, επικεφαλής του τμήματος Αστροβιολογίας στα αρχηγεία της NASA στην Ουάσινγκτον, αναφέρει στο Space.com: «Η πλειονότητα των μελών της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι το πείραμα του Λέβιν δεν εντόπισε ενδείξεις ζωής στον Αρη. Ο μόνος τρόπος να διαλευκάνουμε το ζήτημα είναι να επιστρέψουμε στον Αρη. Είναι προτιμότερο να ακολουθήσουμε μια τακτική βήμα προς βήμα, αντί να προσπαθούμε να μαντέψουμε εκ των υστέρων τη συμπεριφορά των οργάνων και να αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα. Η λύση είναι να επιστρέψουμε στον Αρη».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications