Σε αναβρασμό το Πεντάγωνο για τη Βόρεια Κορέα! Ξεκίνησαν τα πολεμικά σενάρια
Σε αναβρασμό το Πεντάγωνο για τη Βόρεια Κορέα! Ξεκίνησαν τα πολεμικά σενάρια

«Ένας συμβατικός πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε 20.000 θανάτους την ημέρα στη Νότια Κορέα», σύμφωνα με σενάριο που έχει εκπονήσει το Πεντάγωνο και το οποίο αποκαλύπτει Αμερικανός εν αποστρατεία αξιωματικός, μιλώντας στους Los Angeles Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, οι πιθανότητες ενός συμβατικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα ανέρχονται στο 50%, ενώ, αντίστοιχα, οι πιθανότητες για έναν πυρηνικό πόλεμο είναι πολύ χαμηλότερες.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι κήρυξε πόλεμο κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ και απείλησε πως η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ακόμα και αν πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος είχε πει σε δημοσιογράφους πως η Πιονγιάνγκ ίσως πυροδοτήσει όπλο υδρογόνου στον Ειρηνικό. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα, οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας διενεργούνταν υπογείως. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κρίστοφερ Λόγκαν δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC πως η Βόρεια Κορέα «προφανώς αποτελεί απειλή» και δεσμεύτηκε πως ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί «τόσο το εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και τους συμμάχους μας ενάντια στην απειλή αυτή».

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία δίνει πιθανότητες 10% ενός πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, αλλά 50% για συμβατικό πόλεμο. Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα, ένας πόλεμος θα μπορούσε δυνητικά να ξεκινήσει αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πύραυλο που θα πλήξει το Γκουάμ ή θα πέσει κοντά σε αμερικανικό έδαφος. Θα μπορούσε δυνητικά να έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αντεπιτεθούν στη Βόρεια Κορέα με πυραύλους cruise Tomahawk, όπως έγινε και στη Συρία μετά τη χημική επίθεση του Απριλίου. Και ενώ η Συρία απλά δέχθηκε το πλήγμα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να απαντήσει πιο βίαια, προκειμένου να μη φανεί αδύναμος, βάλλοντας ενδεχομένως κατά αμερικανικών στρατιωτικών σταθμών στη Νότια Κορέα.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά σε πυρηνική ανταλλαγή απ’ ό,τι οποιαδήποτε στιγμή στην παγκόσμια ιστορία, με μοναδική εξαίρεση την πυραυλική κρίση της Κούβας», εκτιμά.

Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται η απειλή της Βόρειας Κορέας για τη Νότια Κορέα και κυρίως τους κατοίκους της Σεούλ, καθώς η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Η χρήση πυρηνικών όπλων προφανώς θα οδηγούσε σε μεγάλο κίνδυνο για πολλά θύματα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications