Κίτρινος πόλεμος! «Μετωπική» ανάμεσα στους ταξιτζήδες και την Uber
Κίτρινος πόλεμος! «Μετωπική» ανάμεσα στους ταξιτζήδες και την Uber

Νέας Δημοκρατίας στο «μοντέλο ανάπτυξης» που επέβαλαν οι δανειστές, δηλαδή στοχευμένες δράσεις υπέρ της παγκοσμιοποίησης και των ιδιωτικών μονοπωλίων που εγγυώνται, μόνιμη παραμονή στα μνημόνια και σταθερή διεθνή οικονομική επιτήρηση». Αυτό είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκληρής ρητορικής του προέδρου των αυτοκινητιστών.

Το νομοσχέδιο
Το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά θα βάζει τέλος στην σημερινή λειτουργία της Uber, καθώς θα υποχρεώνει όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με το αστικό μεταφορικό έργο να συνεργάζονται μόνο με όσους έχουν άδειες ταξί. Με αυτό τον τρόπο καταργούνται προηγούμενες διατάξεις που απελευθέρωναν την αγορά ταξί και επέτρεπαν την εκμίσθωση ΙΧ με οδηγό από τουριστικά γραφεία.

Εκτός από τις άδειες, ένα ακόμη θέμα που θα ρυθμίζει το νομοσχέδιο είναι η φορολόγηση των εταιρειών που απασχολούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στόχος του υπουργείου είναι αυτές οι εταιρείες να φορολογούνται στην Ελλάδα, κάτι το οποίο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εξάλλου το θέμα της φορολόγησης των εταιρειών τύπου Uber δεν έχει λυθεί ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες δηλώνουν ότι διαθέτουν απλά διαδικτυακές υπηρεσίες μεσιτείας. Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γνωμοδότησε ότι η Uber εκτελεί μεταφορικό έργο και δεν λειτουργεί απλά ως μεσολαβητής, η τελική απόφαση του ευρωδικαστηρίου αναμένεται αλλά πολλοί ξένοι αναλυτές θεωρούν πως δύσκολα θα είναι διαφορετική από την πρόταση του Εισαγγελέα.

Όμως, πέρα από την Uber, διατάξεις του προς προώθηση νομοσχεδίου αναμένεται να επηρεάσουν και την γνωστή Beat (πρώην Taxibeat), η οποία έχει λανσάρει με επιτυχία την δική της εφαρμογή και πρόσφατα εξαγοράστηκε από την γερμανική Daimler.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπει ότι οι εταιρείες παροχής μεταφορικής υπηρεσίας θα πρέπει να συνάπτουν τουλάχιστον τριετείς συμβάσεις με τους επαγγελματίες οδηγούς. Επιπλέον, η υπηρεσία θα πρέπει να σταματήσει διάφορε προωθητικές ενέργειες που τρέχει ανά καιρούς, όπως για παράδειγμα αυτή που έτρεξε τον Αύγουστο με την οποία οι πελάτες της που πλήρωναν με κάρτα μετά τις 12 χρεωνόντουσαν με το κανονικό τιμολόγιο και όχι με το νυχτερινό.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο έχει την έγκριση των ιδιοκτητών ταξί, όπως έχει φανεί και από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) κ. Θύμιου Λυμπερόπουλου, ο οποίος αφού συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τις προωθούμενες διατάξεις «νόμο πρότυπο για τις ευρωπαϊκές επιβατικές μεταφορές».

«Το υπουργείο Μεταφορών έκανε το αυτονόητο. Ζητά από όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, να έχουν νομική και φορολογική παρουσία στην Ελλάδα. Απαγορεύει την απώλεια κρατικών εσόδων και επαναφέρει φορολογική και οικονομική δικαιοσύνη για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους των επιβατικών μεταφορών», αναφέρει ο κ. Λυμπερόπουλος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications