Μάθετε τι έρχεται: Αναχρονιστικοί οι όροι αγόρι-κορίτσι- Στο στόχαστρο τα μικρά παιδιά

Στον βωμό της μόδας και της προοδευτικότητας, η νέα γενιά οφείλει να σταματήσει να χρησιμοποιεί...αναχρονιστικούς όρους όπως "αγόρι-άντρας" και κορίτσι-γυναίκα". Σας ακούγεται μήπως τραβηγμένο;

Την στιγμή πάντως που ήδη σε πολλά σχολεία του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα έχουν αρχίσει και γίνονται οι πρώτες δυνατές "κρούσεις" προκειμένου να συνηθίσουν τα μικρά παιδιά στην νέα πραγματικότητα, η κερκόπορτα έχει ανοίξει για τα καλά και σε άλλες πτυχές της κοινωνίας μας.

Τρανό παράδειγμα ο κολοσσός στον χώρο της μόδας και του ρουχισμού, ο John Lewis, ο οποίος έχει γίνει ο πρώτος έμπορος λιανικής πώλησης που πρόκειται να αφαιρέσει τις ετικέτες «αγόρια» και «κορίτσια» από τα παιδικά ρούχα για να αποφύγει αυτό που αποκαλεί "στερεότυπα του φύλου".

Ο έμπορος λιανικής πώλησης χρησιμοποιεί σήματα "Boys & Girls" και "Girls & Boys" για ρούχα για παιδιά από νεογέννητα μέχρι 14 ετών, συμπεριλαμβανομένων φούστες, ροζ πουκάμισα και φορέματα, αναφέρει η Daily Mail.

Ο επικεφαλής των παιδικών ενδυμάτων ,Caroline Bettis, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δεν θέλουμε να ενισχύσουμε τα στερεότυπα των φύλων στις συλλογές John Lewis και θέλουμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη επιλογή και ποικιλία στους πελάτες μας, ώστε ο γονέας ή το παιδί να μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τι θέλει να φορέσει".

Για του λόγου το αληθές:

Αυτή η...."ελεύθερη επιλογή" είναι ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιείται συχνά σαν επιχείρημα όλων όσων προωθούν τέτοιες "μόδες", ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την παιδική ηλικία.

Ο John Lewis, αρχής γενομένης από τα καταστήματά του στην Μ.Βρετανία, ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζει το μοντέλο των "boys&girls" ρούχων, φέρνοντας σε αμηχανία πολλούς από τους καταναλωτές.

Όλα αυτά συντελούνται στην...προοδευτική Ευρώπη, μέρος της οποίας φυσικά είναι και η Ελλάδα, καθώς..."ανήκομεν εις την Δύσιν".

Του Άρη Δημόπουλου

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications