Ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι Γάλλοι τι εστί Μακρόν
Ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι Γάλλοι τι εστί Μακρόν

Η αποχή στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ήταν μεγάλη. Αλλά όσοι επέλεξαν Μακρόν τώρα θα μάθουν τι ψήφισαν. Και… το μάθημα, θα έχει υψηλό κόστος!

​Οι επερχόμενες σκληρές εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν δεν αποτελούν υποχρέωση με κάποιους “θεσμούς” μέσα από ένα μνημόνιο. Αποτελούν υποχρέωση προς την παγκόσμια ελίτ, τις οποίες έχει εκφράσει ή… διατάξει μέσω των διαφόρων οργανισμών που την εξυπηρετούν, όπως το ΔΝΤ, ο ΟΟΑΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.

Το τσιράκι του Rothschild, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έκρυψε ποτέ, από εποχής Ολάντ, τις προθέσεις του να εφαρμόσει τα πλέον αντεργατικά μέτρα, ίδια με αυτά που η Τρόικα απαιτεί για την Ελλάδα. Αυτά που θέλουν την απανταχού Κινεζοποίηση όλων των εργασιακών σχέσεων.Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία αγγίζει το 9.5%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, το οποίο και ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να το μειώσει στο 7% έως το 2022. Και αυτός ο νέος εργασιακός κώδικας, είναι ο τρόπος της κυβέρνησης του.

​Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα θέσει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς.

Η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως “αλλαγή μεγάλης κλίμακας που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα”. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Φιλίπ, οι αλλαγές είναι “απαραίτητες για να καταπολεμηθεί η ανεργία” που φτάνει στο 9.5%.

Οι μεγάλες αλλαγές που προωθούνται:
Μεγαλύτερη ευχέρεια στους εργοδότες να διαπραγματεύονται με τους εργαζομένους τους για τις εργασιακές σχέσεις, σε επίπεδο επιχείρησης και όχι με βάση συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν σήμερα για ολόκληρους κλάδους.
Οι βασικές διαπραγματεύσεις με τα σωματεία θα γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε πανεθνικό επίπεδο. Κοινώς, προωθείται μια “απλοποίηση” των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι να διαπραγματεύεται με την εργοδοσία μια επιτροπή κάθε φορά για κάθε είδους ζήτημα. Επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να διαπραγματεύονται με εκπροσώπους των εργαζομένων, ακόμη και αν αυτοί δεν συνδέονται με τα πανεθνικά συνδικάτα.

Πιο αυστηρή πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας με μείωση της διάρκειας των επιδομάτων και με περιορισμό του αριθμού των θέσεων εργασίας τις οποίες ένας άνεργος έχει τη δυνατότητα να απορρίψει.
Κρατικοποίηση του οργανισμού που διαχειρίζεται την κοινωνική ασφάλιση και την αποζημίωση των ανέργων στην Γαλλία (Unedic), ο οποίος αυτή τη στιγμή διοικείται από Συνδικάτα.
Οι ασφαλιστικές εισφορές, θα αντικατασταθούν από έναν υφιστάμενο φόρο (CSG), ο οποίος θα εφαρμοστεί σε όλα τα εισοδήματα αλλά και στις συντάξεις.
Αναλυτικότερα, τα Συνδικάτα που διχάζονται (όπως πάντα γιατί είναι ελεγχόμενα) ως προς τον τρόπο αντίδρασης, αναφέρουν από τη δική τους μεριά πως τα νέα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η δε αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο, θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία.
Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση Μακρόν διεξήγαγε επί δύο εβδομάδες συζητήσεις με τα Συνδικάτα, ενώ αναμένονται νέες διαβουλεύσεις για πιθανές βελτιώσεις.

“Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν (…) είναι το τέλος της σύμβασης εργασίας” δήλωσε κατά την έξοδό του από την παρουσίαση ο Φιλίπ Μαρτινέ, ο γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα, και κάλεσε “τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να κατέβουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου”.

Να θυμίσουμε ότι η επίσκεψη Μακρόν στη χώρα μας, είναι στις 7 Σεπτεμβρίου.
Τα έτερα δύο μεγάλα Συνδικάτα, το CFDT και το FO τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν πρώτα τις βελτιώσεις και στη συνέχεια θα κρίνουν αν θα μετέχουν στις επόμενες κινητοποιήσεις στους δρόμους.
Ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας έχει ήδη λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο να “περάσει” τη μεταρρύθμιση μέσω προεδρικού διατάγματος, ενώ συνεχίζει τις συζητήσεις με τα δύο από τα τρία Συνδικάτα.
“Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας σημαίνουν έναν βαθύ μετασχηματισμό και, όπως υποσχέθηκα, πρέπει να είναι φιλόδοξες και αποτελεσματικές ώστε να επιτυγχάνουν τον στόχο της μείωσης της ανεργίας”, ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Μακρόν, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point.

Η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στην εργασιακή μεταρρύθμιση ​
Η πλειοψηφία (58%) των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, το πρώτο μεγάλο πολιτικό μέτρο της πενταετίας του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico δείχνει ότι το 58% των Γάλλων είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται σε διατάγματα, έναντι 42% που την υποστηρίζουν.

Από τους ψηφοφόρους του Εμανουέλ Μακρόν, κάποιοι ακόμα στηρίζουν τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%), είτε γιατί ακόμα δεν έχουν κατανοήσει τι μέλει γενέσθαι, είτε γιατί εξυπηρετεί τα επιχειρησιακά τους συμφέροντα. Δουλεία αλλιώς… ρομπότ!

Οι εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο βρίσκονται προ τετελεσμένου διλήμματος: Ή θα γίνετε ανταγω-νηστικοί, δηλαδή θα εργάζεστε για ψίχουλα και σε συνθήκες μεσαίωνα κάτω από την σπάθα της απόλυσης, ή αλλιώς… ρομπότ. Τα αγοράζεις άπαξ και τέλειωσε. Δεν θέλουν αργίες, ένσημα, συντάξεις, άδειες και πάνω απ’ όλα, πλεονεκτούν έναντι των εργαζομένων ανθρώπων, ειδικά των γυναικών, αφού ποτέ δεν θα χρειαστεί να πάρουν γονική άδεια!

Όσο για τα συνδικάτα, παντού τα ίδια. Ελεγχόμενα, εικονικά και αναποτελεσματικά. Με λίγα λόγια, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι μόνο εκλογές και ψήφο στα κόμματα και τα συνδικαλιστικά όργανα δεν επαρκεί. Οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν και ενεργό δράση, ακόμα και σε μικρές ομάδες κινήματα και πολιτικά σχήματα, αλλιώς το παιγνίδι που λέγεται “Δημοκρατία” θα τους βγάζει μονίμως χαμένους…

πηγή nea.allnewz.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications