Αυτή η Δυστοπική Εικόνα από Παραλία της Αττικής Απαντά στο «Γιατί να Μην Κάνει Μπάνιο ο Κόσμος;»
Αυτή η Δυστοπική Εικόνα από Παραλία της Αττικής Απαντά στο «Γιατί να Μην Κάνει Μπάνιο ο Κόσμος;»

Κάποιοι πολιτικοί επιμένουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Η αλήθεια είναι προφανώς διαφορετική.

«Κατέβηκα από το τραμ και μύριζε πετρέλαιο. Νόμιζα πως ερχόταν από τις ψησταριές των ανθρώπων που πουλάνε καλαμπόκι, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως η μυρωδιά ήταν από τη θάλασσα».

Ο Βέλγος φωτογράφος Max Gyselinck είχε απορίες. Γι' αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης, πήγε μια βόλτα στο Φάληρο. Περπάτησε προς τη θάλασσα, με σκοπό να δει από κοντά τη μόλυνση. Δεν είδε μόνο αυτή. Προς μεγάλη του έκπληξη, είδε και λουόμενους να κολυμπούν ανάμεσα στο πετρέλαιο. Σήκωσε τη φωτογραφική μηχανή του και τράβηξε την παραπάνω φωτογραφία: Μια δυστοπική φωτογραφία από το μπερδεμένο παρόν (και δυστυχώς μέλλον) της Αθήνας.

Η οικολογική καταστροφή ξεκίνησε πρίν από 11 μέρες, όταν το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη II» βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σαλαμίνας. Ο κρατικός μηχανισμός άργησε να αντιδράσει ώστε να περιορίσει τη διαρροή του φορτίου του (ποσότητα καυσίμων που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πετρελαιοκηλίδα που έχει μολύνει ένα μεγάλο μέρος των παραλιών της Αττικής.

Οι ειδικοί προειδοποιούν -με το ΚΕΕΛΠΝΟ να βγάζει σχετική ανακοίνωση- ότι η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που καθιστά επικίνδυνη την επαφή με τα νερά για πάνω από έναν χρόνο, αλλά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης παρότρυναν τον κόσμο να συνεχίσει τα μπάνια του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα,ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναρωτήθηκε «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος στη θάλασσα». Ή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που υποστήριξε πως κολύμπησε στην παραλία της Βούλας και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν είδε καμία κηλίδα. Δεν πειράζει, την είδαν άλλοι.

Μπορεί να μη φαίνεται, αλλά αυτό είναι ένα μπουκάλι

Η σύγχυση, προφανώς, δεν βοηθάει στην ενημέρωση. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, που εξακολουθούν να κάνουν αμέριμνοι τις βουτιές τους στις μολυσμένες παραλίες του Σαρωνικού, αγνοώντας τη σχετική σήμανση αλλά και τους επιστήμονες που θεωρούν επικίνδυνη, ακόμη και μια απλή βόλτα στην ακρογιαλιά. Αυτό αποδεικνύει η φωτογραφία που τράβηξε ο Max στην παραλία Edem Beach στο Παλαιό Φάληρο. Σε αυτήν, μπορείτε να δείτε μια γυναίκα γεμάτη μαύρα στίγματα να κατευθύνεται προς την πετσέτα που έχει απλώσει στην άμμο. Πριν από λίγες ημέρες είχαν κάνει την εμφάνισή τους κάποιες ακόμη φωτογραφίες που έδειχναν παιδάκια τα οποία μόλις είχαν βγει από το νερό έχοντας αντίστοιχα στίγματα στα χέρια τους.

Σήμανση που αποτρέπει τους πολίτες από το να μπουν στη θάλασσα.
Ρώτησα τον φωτογράφο αν είχε κόσμο στην ακτή ή και μέσα στο νερό. «Είχε αρκετό κόσμο που έκανε ηλιοθεραπεία. Μέσα στο νερό είδα μόνο δύο μικρά παιδιά που έκαναν αμέριμνα κωλοτούμπες, ενώ η μητέρα τους καθόταν έξω». Στη συνέχεια, ο Gyselinck με σόκαρε λέγοντάς μου ότι, μιλώντας με τη γυναίκα της φωτογραφίας, έμαθε πως γέμισε κηλίδες χωρίς να μπει καν στο νερό, απλώς με το να κάθεται στα βότσαλα ακριβώς έξω από αυτό. Μάλιστα, όταν τη ρώτησε αν φοβάται για την υγεία της, εκείνη, με αφοπλιστική ηρεμία, του απάντησε: «ούτως ή άλλως, όλοι από κάτι θα πάμε».

Ενα από τα πιο ανατριχιαστικά πράγματα που μου ανέφερε πάντως ο Max ήταν πως, ενώ φαινομενικά το νερό φαινόταν καθαρό, τα μπουκάλια που επέπλεαν σε αυτό ή που είχαν ξεβραστεί στην ακτή, ήταν μαύρα. Μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε πως καταφέραμε να μολύνουμε τη μόλυνση.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications