Εκρήξεις και ηλιακές καταιγίδες συγκλονίζουν την «Ενεργή Περιοχή 2673» του Ήλιου μας

Ειδικευμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εντελώς ασυνήθιστη ηλιακή δραστηριότητα τονίζοντας ότι αυτή είναι εκτός φυσιολογικής λειτουργίας, προκαλώντας πλήθος ερωτηματικών και έντονης παγκόσμιας «ανησυχίας».

Ο Ήλιος την Κυριακή το απόγευμα εκδήλωσε άλλο ένα εκρηκτικό ξέσπασμα, εξαπολύοντας μια ακόμη ισχυρή ηλιακή έκλαμψη. Επρόκειτο για άλλη μία έκλαμψη της κατηγορίας Χ, της ανώτερης στη σχετική κλίμακα, η οποία έφθασε σε ισχύ Χ8,2, πολύ κοντά στην ισχύ της έκλαμψης Χ9,3 της 6ης Σεπτεμβρίου, που ήταν η πιο έντονη εδώ και 12 χρόνια.

Συνολικά, μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 4 Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί στο μητρικό άστρο μας επτά ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory-SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Από τις επτά, οι τρεις ήσαν της κατηγορίας Χ, ενώ οι υπόλοιπες της μεσαίας κατηγορίας Μ. Μια έκλαμψη Χ2 έχει διπλάσια ισχύ από μια Χ1, μια Χ3 έχει τριπλάσια ισχύ κ.ο.κ.

Όλες οι εκλάμψεις προέρχονται από τη λεγόμενη «Ενεργή Περιοχή 2673» του Ήλιου, η οποία όμως -καθώς τόσο το άστρο μας όσο και ο πλανήτης μας περιστρέφονται- σταδιακά αποστρέφει το «πρόσωπό» της και σύντομα δεν θα είναι πια ορατή από τη Γη. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία, αν και δεν μπορεί να διαπεράσει την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας για να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, είναι σε θέση να προκαλέσει προβλήματα στα επικοινωνιακά σήματα των δορυφόρων, στο σύστημα GPS κ.α.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ πρόβλεψε ότι η νέα έκλαμψη Χ8,2 θα προκαλέσει εκτεταμένες ραδιοφωνικές παύσεις (μπλακ-άουτ) στη ζώνη συχνοτήτων HF. Όπως και οι άλλες ισχυρές εκλάμψεις, η νέα Χ8,2 συνοδεύθηκε από μια εκτίναξη μάζας από το στέμμα του Ήλιου. Αυτή η εκτινασσόμενη στεμματική μάζα είναι ένα τεράστιο νέφος καυτού ηλιακού πλάσματος, που διατρέχει το διάστημα με ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Όταν φθάνει στη Γη, μπορεί να προκαλέσει θεαματικό σέλας στους πόλους, κάτι που αναμένεται να συμβεί το βράδυ της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου.

Η έντονη ηλιακή δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό έχει κάπως εκπλήξει τους επιστήμονες, καθώς ο Ήλιος θεωρητικά βρίσκεται σε περίοδο ισχνής δραστηριότητας, εισερχόμενος πλέον στο ήσυχο ηλιακό ελάχιστο του 11ετούς κύκλου του. Την προηγούμενη χρονική περίοδο είχαμε σχετικά μικρή ηλιακή δραστηριότητα. Παρ ‘όλα αυτά, ο ήλιος σημείωσε ξαφνικά μια έντονη ασυνήθιστη δραστηριότητα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας συναγερμό στους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη.

Δύο τεράστιες ηλιακές κηλίδες είναι σήμερα ορατές στην επιφάνεια του Ήλιου, προκαλώντας μεγάλη διαμάχη και εικασίες μεταξύ των ειδικών, για το τι ακριβώς λαμβάνει χώρα στον φωτεινότερο αστέρι του συστήματος μας. Πρόκειται πιθανόν για ηλιακές καταιγίδες ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι λαμβάνει χώρα μια τεράστια για τα ανθρώπινα δεδομένα…ασυνήθιστη ηλιακή δραστηριότητα.

Ο ήλιος περνάει από 11-ετείς κύκλους ηλιακής δραστηριότητας. Αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν ηλιακό μέγιστο είναι το μέγιστο σημείο υψηλό σημείο στον κύκλο αυτόν.Τότε έχουμε την τάση να βλέπουμε τις περισσότερες ηλιακές κηλίδες, ηλιακές εκλάμψεις και σχετικές ηλιακές καταιγίδες. Μερικά ηλιακά μέγιστα είναι μεγαλύτερα ή πιο ενεργά από άλλα, όπως το ηλιακό μέγιστο από το 1990 έως το 1991. Αλλά αυτός ο τελευταίος κύκλος, ο οποίος κορυφώθηκε το 2014, ήταν αρκετά μικρός και υπήρξαν λίγες μεγάλες γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Βρισκόμασταν στο κατώτατο σημείο του ηλιακού ελαχίστου, όταν ο ήλιος άρχισε να τείνει να έχει λιγότερες ηλιακές κηλίδες, ηλιακές εκλάμψεις και στεφανιαία μάζα, εκτομές, εκτοξεύοντας τεράστιας ποσότητες πλάσματος, ηλεκτρόνια και ιόντα και μαγνητικά πεδία. Αυτήν την περίοδο όμως η δραστηριότητα στον ήλιο έχει αυξηθεί δραματικά, ειδικά τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας συναγερμό στους επιστήμονες. Έχουν εντοπιστεί με ισχυρά τηλεσκόπια δύο ηλιακά σημεία που παράγουν τεράστιες εκρήξεις που εκτοξεύουν μάζες που κατευθύνονται προς τη Γη.

Τι συμβαίνει όμως τελικά με τον ήλιο; Θα πρέπει να ανησυχούμε για αυτή την κάπως ξεχωριστή ηλιακή συμπεριφορά;
Στις 4 Σεπτεμβρίου, στο ήλιο έλαβαν χώρα τεράστιες εκρήξεις και ηλιακές καταιγίδες, με μία από αυτές (ταξινομημένη ως M5.5) να ξεσπά στις 18:30 την ίδια ημέρα. Ο ήλιος συνέχισε να είναι σε τεράστια ενεργοποίηση και στις 5 Σεπτεμβρίου. Τότε είχαμε ένα ηλιακό ενεργειακό γεγονός με την έκρηξη σωματιδίων, το οποίο είναι πιθανό να επηρέασε τις παγκόσμιες ραδιοεπικοινωνίες.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο ήλιος πραγματοποίησε και πάλι δύο τεράστιες μαζικές εκρήξεις X-Class. Αυτή η κατηγορία αποτελεί το μεγαλύτερο επίπεδο και είναι ισχυρότερη από όλες τις ηλιακές εκλάμψεις. Η NASA ανακοίνωσε ότι η μία από αυτές ήταν η πιο ισχυρή από το 2008 τουλάχιστον.

Την επόμενη μέρα, τα ίδια ηλιακά σημεία συνέχισαν να παράγουν περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις. Χρειάστηκε περίπου μία ώρα για τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια να αποσταλούν με πορεία στην γη. Αυτά τα πρωτόνια είναι απίστευτα ταχύτατα και δύναται να επηρεάσουν τα συστήματα επικοινωνίας, συνήθως στις πολικές περιοχές, από όπου είναι πιο πιθανό να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Όπως με παρόμοιες περιπτώσεις, αυτές οι αυξήσεις της ακτινοβολίας στο διάστημα, μπορούν να επηρεάσουν τα δορυφορικά συστήματα και την υγεία των αστροναυτών. Νωρίς το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου, η πρώτη εκτίναξη μάζας του σώματος που εκτοξεύτηκε από τον ήλιο κατέφτασε σε τρεις ημέρες στη Γη, δημιουργώντας μία ακόμη γεωμαγνητική καταιγίδα.

Ποιες άλλες επιπτώσεις θα δει η Γη όμως;
Όλη αυτή η ηλιακή δραστηριότητα έχει ήδη προκαλέσει μερικές καταιγίδες ακτινοβολίας στις περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους της Γης και έχει επηρεάσει τις επικοινωνίες υψηλής συχνότητας, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης καταστροφών.

Οι χάρτες ραδιοσυχνοτήτων από το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας δείχνουν ότι οι ραδιοτηλεοπτικές επικοινωνίες υψηλής συχνότητας εντοπίστηκαν στις ίδιες περιοχές που δρα ο τυφώνας Irma. Υπήρξε επίσης απώλεια δορυφορικών επικοινωνιών παγκόσμιου συστήματος πλοήγησης GPS στις ίδιες περιοχές, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την επεξεργασία των δεδομένων.

Μια τεράστια όμως έκτασης γεωμαγνητική καταιγίδα θα προκαλούσε σύμφωνα με τους ειδικούς ζημιά αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Αλλά αυτή η καταιγίδα, που προκαλεί παράλληλα και αφύσικα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο θα ανέλθει στο μεγαλύτερο άκρο της κλίμακας και θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών αναλύσεων και ερευνών.

Δεν κατανοούμε πλήρως τα πάντα που συμβαίνουν. Όμως, η δραστηριότητα κατά τις τελευταίες ημέρες, όταν ο ήλιος έπρεπε να βρίσκεται εντός της πιο ήρεμης περιόδου, δείχνει ότι είναι υπάρχουν σημαντικά διαστημικά φαινόμενα τα οποία είναι πιθανά σε οποιοδήποτε στάδιο του ηλιακού κύκλου 11 ετών. Το μόνο ερώτημα που παραμένει αυτήν την στιγμή είναι ένα …επηρέασαν αυτές οι δραστηριότητες του ήλιου την γη προκαλώντας τυφώνες τύπου IRMA ή λαμβάνει χώρα τίποτε άλλο που δεν κατανοούμε;

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications