Παράξενα όντα της λαογραφίας στην Ελλάδα
Παράξενα όντα της λαογραφίας στην Ελλάδα

Όσο κι αν θέλουμε να κρατήσουμε μια ασφαλή αντίληψη για τον κόσμο, στην πραγματικότητα αυτός είναι πολύ πιο περίεργος από όσο νομίζουμε. Όντα που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κάνουν την εμφάνισή τους σε διηγήσεις απλών ανθρώπων, που μόνον ονειροπαρμένους δεν θα τους έλεγε κάποιος. Τώρα με την έκρηξη του διαδικτύου οι αναφορές είναι άμεσες και πολλές.

Φυσικά χρειάζονται πολλά φίλτρα λογικής για όλες αυτές τις πληροφορίες. Άνθρωποι που είτε παίζουν με το ανθρώπινο μυαλό και την ευπιστία, είτε πολύ απλά σπάνε πλάκα, αλλά είτε παίζουν και το παιχνίδι γενικά της παραπληροφόρησης έχουν γεμίσει τον ιστό με χιλιάδες φάρσες, πολλές από αυτές εξαιρετικά καλοφτιαγμένες.

Αλλά, τα παράξενα όντα εξακολουθούν να στοιχειώνουν το μυαλό ανθρώπων που επιμένουν ότι τα είδαν… Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις από την Ελλάδα που αναφέρονται εδώ για πρώτη φορά.

Η πραγματική νεράιδα
Στον κήπο μιας πολύ συνηθισμένης αγροικίας κάπου στην Πελοπόννησο, η μαμά με τον μικρό της γιο πότιζαν τα λουλούδια. Καθώς τα φύλλα από κάποια γεράνια κουνήθηκαν από το νερό, ξεπρόβαλλε ένα πλάσμα με φτερά που έμοιαζαν νυχτερίδας, με όλο το σώμα και το πρόσωπο γκρι, περίπου 10 εκατοστά, και με σαφώς ανθρώπινα χαρακτηριστικά .

Το μικροσκοπικό πλάσμα πέταξε παραζαλισμένο για λίγο, αφήνοντας έκπληκτους την μαμά και τον γιο και κατάφερε τελικά να εξαφανιστεί. Αν η μαμά δεν ήταν μαθηματικός, με πολύ σκληρή λογική και πολέμιος όλων αυτών των ιστοριών, η διήγηση δεν θα είχε αξία. Αλλά, μιλάμε για μια γυναίκα στέρεης λογικής που δεν μπορεί να το πιστέψει αυτό που είδε με τον γιο της.

Ο γέρος βουτηχτής
Στην περιοχή της νότιας Κρήτης έχουν να λένε ότι πολλοί έχουν δει το εξής παράξενο φαινόμενο, κυρίως σε πολύ πρωινές ώρες: ένας γηραλέος άντρας, με καταβεβλημένη φιγούρα, κατεβαίνει προς μια παραλία που δεν θα αποκαλύψουμε.

Χαιρετάει όσους είναι εκεί αμίλητος και βουτάει στα νερά. Όσοι τον έχουν δει, αναστατώνουν τις αρχές, γιατί περιμένουν να βγει και θεωρούν ότι κάποιος γέρος άντρας έχει πνιγεί. Οι ντόπιοι όμως ξέρουν ότι είναι ο βουτηχτής, που μπαίνει στο νερό και δεν βγαίνει… Η παράδοση μιλάει για έναν όντως πνιγμένο γέρο, που εξακολουθεί να βουτάει ακόμα και ως φάσμα.

Το χαμοδράκι
Με τον όρο χαμοδράκια συναντάμε κάποια πλάσματα πολύ παράξενα σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Αρκαδία. Διαφέρουν από τα γνωστά συμπαθέστατα σαυράκια τα οποία είναι ενδημικά ερπετά. Και διαφέρουν, γιατί μιλάνε! Όσοι έχουν δει χαμοδράκι επιμένουν ότι το άκουσαν να τους λέει πράγματα που δεν θα μπορούσε να ξέρει κανείς, αν και το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι ένα ερπετό μιλάει!

Και ο Πωρίας
Οι Πωρίες ήταν τα φίδια του Ασκληπιού, παράξενα όντα γενειοφόρα, θεωρούμενα δάσκαλοι σοφίας, μεγάλου μεγέθους. Φυσικά η παράδοση από την αρχαιότητα περιέχει πολλά ερπετόμορφα πλάσμα τα που μιλάνε, διδάσκουν ή και βασιλεύουν, όπως ο Κέκροπας της Αθήνας.Ωστόσο, πολλές αναφορές από τον Βόλο μιλάνε για θέαση ενός τεράστιου φιδιού με συμπεριφορά σαφέστατα ανθρώπινη, που αποφεύγει να έρθει σε επαφή με ανθρώπους, αλλά δείχνει ότι θα μπορούσε ακόμα και να μιλήσει.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications