Έρχεται ΚΑΙ η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου | Ατζέντα 21
Έρχεται ΚΑΙ η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου | Ατζέντα 21

Όταν άρχισα να πρωτογράφω το 2011 για την Ατζέντα 21 και που αποβλέπει, οι Έλληνες είχαμε ακόμα απλά βρέξει τα ποδαράκια μας σ’ αυτήν, ενώ η άγνωστη ακόμα Α21 στο ευρύ κοινό, χαρακτηριζόταν ως “θεωρία συνωμοσίας” από αξιωματούχους κι ας έχει υπογραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Σήμερα, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ + Οικολόγοι, πετάει τους πολίτες χωρίς αιδώ στα βαθιά και θολά νερά του βρόμικου ωκεανού της, εφαρμόζοντας τη μια εντολή μετά την άλλη

Φυσικά η εφαρμογή της άλλες φορές είναι πιο ξεκάθαρη, όπως το Πιστοποιητικό Απόδοσης Κτιρίου που έχει δήθεν ενεργειακό χαρακτήρα, άρα και περιβαλλοντολογικό (Αειφόρος Ανάπτυξη), άλλες φορές κρύβεται πίσω από δήθεν μέτρα φορο-εισπρακτικού χαρακτήρα λόγω μνημονίων. Όπως και να το δει κανείς, η παράγραφος της Ατζέντας 21 που “μεταφραζόταν” ως Κατάργηση Ατομικής Ιδιοκτησίας, είναι εδώ σε όλο της το μεγαλείο.

Δεν είναι λίγα τα σπίτια που έχουν χαθεί λόγω δανείων και υπερφορολόγησης, τα χειρότερα έρχονται τον Σεπτέμβριο με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, ενώ πάρα πολλά ‘χαρίζονται’ στο κράτος από τους κληρονόμους που δεν αντέχουν να κρατήσουν τα σπίτι που τους αφήνουν γονείς και παππούδες τους.
Όπως είχα γράψει, το Πιστοποιητικό Απόδοσης Κτιρίου προκειμένου να πωληθεί ή ενοικιαστεί ένα σπίτι ήταν μόνο η αρχή. Η συνέχεια θα ήταν αυτό να υφίσταται και για ιδιοκατοίκηση, με την απαίτηση όποιες λειτουργίες ενός σπιτιού δεν μπορούν να πάρουν πιστοποίηση ενεργειακή (κουφώματα, τζάμια, τζάκια, στέγες κ.λ.π) να πρέπει “συμμορφωθούν” ως προς τας υποδείξεις των ελεγκτών. Αν δεν μπορείς… παράτα το. Πήγαινε στο νοίκι.

Με βάσει αυτό το Πιστοποιητικό Απόδοσης Κτιρίου στήθηκε και η μπίζνα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (μπίζνα που έχει προβάλλει και ο “οικολογικός” ΣΚΆΙ κατά κόρον) όπου εκτός από προγράμματα ΕΣΠΑ, οι Τράπεζες είναι οι μεγάλες κερδισμένες, αφού η επιδότηση δεν καλύπτει το 100%, αλλά… η απαίτηση του πιστοποιητικού το καλύπτει! Διαβάστε σχετικά τα νεότερα:

Οι όροι ένταξης στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»
Αρκετές λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα «τρέξει» το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» παραθέτει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε χθες το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Στόχος της πρόσκλησης είναι να εισφερθούν ίδια κεφάλαια από τους οργανισμούς που θα θελήσουν να πάρουν μέρος, ώστε σε συνδυασμό με κεφάλαια του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ», που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ, να δημιουργηθεί ένα ταμείο δανειοδότησης για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της «Ν» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, το νέο «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κάτι που επιβεβαιώνεται από την καταληκτική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που προβλέπεται στην πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ, η οποία είναι η Παρασκευή 25 Αυγούστου. Επίσης, όπως αναφέρεται, η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 292,2 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση ακινήτων
Η πρόσκληση περιγράφει ουσιαστικά τη διαδικασία για όσους προσφύγουν σε σύναψη δανείου, κάτι που δεν θα είναι απαραίτητο στο νέο πρόγραμμα. Επίσης, για ορισμένες από τις παραμέτρους που αναφέρονται ίσως υπάρξουν μικρές αλλαγές, αν ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ακόμη όμως κι έτσι πρόκειται για την πρώτη φορά που οι όροι του νέου «Εξοικονομώ» αποτυπώνονται σε ένα δημόσιο κείμενο και επομένως έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να ενταχθούν, είτε προσφύγουν σε δανειοδότηση είτε όχι.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, τα ακίνητα που θα μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά θα είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και χαμηλότερη. Μάλιστα, για την αναβάθμιση του συνόλου μίας πολυκατοικίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κατοικία τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών.

Εισοδηματικά κριτήρια
Τα είδη των παρεμβάσεων περιλαμβάνουν την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμβανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής), την αντικατάσταση των κουφωμάτων και την αντικατάσταση των συστημάτων σκίασης. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού, με την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Σημαντική διαφορά του νέου «Εξοικονομώ» με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι πως τα ποσοστά της επιδότησης υπολογίζονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες, και το 50% στις δύο τελευταίες.
Ανώτατος προϋπολογισμός
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, καινοτομία του προγράμματος είναι πως οι δικαιούχοι θα μπορούν να παρακάμψουν τη δανειοδότηση αν καλύψουν με δικούς τους πόρους το υπόλοιπο της δαπάνης. Αν συνάψουν δάνειο, τότε το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο και για τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες.

Ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων Η υποβολή αίτησης και ένταξης περιλαμβάνει 14 βήματα, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική υποβολή της στην ειδική online πλατφόρμα. Αν ο ενδιαφερόμενος θέλει να λάβει δάνειο επιλέγει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που επιθυμεί για να διενεργηθεί έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας, ώστε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τον οργανισμό να ενημερωθεί με ηλεκτρονική επιστολή για το σχετικό αποτέλεσμα.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμφωνίες ή συναινέσεις (π.χ. συνιδιοκτητών πολυκατοικίας) και έχει λάβει θετική απάντηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που έχει επιλέξει, απευθύνεται σε ενεργειακό επιθεωρητή για την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Για την ολοκλήρωση της αίτησης καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία της επιθεώρησης, τις παρεμβάσεις που έχει επιλέξει και το αντίστοιχο κόστος τους, καθώς και τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχει μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Στην περίπτωση που η αίτησή του κριθεί ως επιλέξιμη, αν δεν έχει επιλέξει τη λήψη δανείου υποβάλλει δήλωση αποδοχής, ενώ αν θα δανειοδοτηθεί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης αποτελεί και την αποδοχή συμμετοχής. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την έκδοση του δεύτερου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, τα σχετικά στοιχεία καταχωρίζονται στο σύστημα και γίνεται έλεγχος της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των χρημάτων.

Ενεργειακή απόδοση
Προγράμματα ΕΣΠΑ όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναμένεται να «ξεκλειδώσει» επί της ουσίας ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ αλλά η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Αυγούστου. Το ΚΕΝΑΚ στην ουσία είναι ένα πιστοποιητικό που πλέον θα υποχρεούνται να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες που σκοπεύουν να κτίσουν ή να ανακαινίσουν ένα κτίριο, αλλά και όλοι εκείνοι που κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να μεταβιβάσουν, να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους! Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει να υπογράφεται από δύο διαφορετικούς μηχανικούς με την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής (π.χ. για 120 τ.μ. το κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ). Μάλιστα, η συμμόρφωση είναι υποχρεωτική και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, σκοπός της απόφασης είναι η μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας και η ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης και ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος των κτιρίων. Η υποδοχή του ΚΕΝΑΚ πάντως στον κατασκευαστικό κόσμο ήταν θερμή. Αφενός γιατί θα ενεργοποιήσει πολλά προγράμματα, θα εξοικονομήσει σε βάθος χρόνου χρήματα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα ανοίξει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες μηχανικούς. Παράλληλα, βέβαια, πρόκειται για μια κοινοτική οδηγία που η χώρα υποχρεούται να θέσει σε εφαρμογή, προκειμένου όλα τα παραπάνω να είναι εφικτά.

Σε τέσσερις ζώνες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου η ελληνική επικράτεια διαιρείται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, δηλαδή από τη θερμότερη στην ψυχρότερη.
* Στη ΖΩΝΗ Α ανήκουν οι περιοχές Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδίας (πεδινή).
* Στη ΖΩΝΗ Β ανήκουν οι περιοχές Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας.
* Στη ΖΩΝΗ Γ ανήκουν οι περιοχές Αρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.
* Στη ΖΩΝΗ Δ ανήκουν οι περιοχές Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών (ΒΑ τμήμα), Δράμας.

Παράμετροι
Στο πολυσέλιδο ΦΕΚ αναφέρονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην έκδοση του Πιστοποιητικού. Μεταξύ άλλων ορίζει τα εξής:
* Ορίζεται μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων για την εκτίμηση των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό (ΘΨΚ), φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ).
* Καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση και κατηγορίες για την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.
* Καθορίζονται οι παράμετροι για τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό των κτιρίων, τα θερμοφυσικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους και οι προδιαγραφές των τεχνικών συστημάτων κτιρίων.
* Καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της μελέτης ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ).
* Καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ).
* Καθορίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων των κτιρίων, καθώς και η διαδικασία των επιθεωρήσεων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Η απόδοση
Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προσδιορίζεται με βάση μεθοδολογία υπολογισμού κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Ειδικότερα, καθορίζεται με βάση:
* την πραγματική κύρια χρήση του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, τις επιθυμητές συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, αερισμό), τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και τον αριθμό χρηστών,
* τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας (θερμοκρασία, σχετική και απόλυτη υγρασία, ταχύτητα ανέμου και ηλιακή ακτινοβολία),
* τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους (μορφή του κτιρίου, διαφανείς και μη επιφάνειες, σκίαστρα κ.ά.), σε σχέση με τον προσανατολισμό και τα χαρακτηριστικά των εσωτερικών δομικών στοιχείων (χωρίσματα κ.ά.), * τα θερμοφυσικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους (θερμοπερατότητα, θερμική μάζα, απορροφητικότητα ηλιακής ακτινοβολίας, διαπερατότητα κ.ά.),

* τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Η/Μ συστημάτων για ΘΨΚ και ΖΝΧ (τύπος συστημάτων, δίκτυο διανομής, απόδοση συστημάτων κ.ά.), * τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης γενικού φωτισμού (στα κτίρια του τριτογενούς τομέα),
* τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διατάξεων αυτομάτου ελέγχου και ρύθμισης λειτουργίας των Η/Μ συστημάτων,
* το μηχανικό και φυσικό αερισμό, που περιλαμβάνει και την αεροστεγανότητα,
* τα παθητικά και υβριδικά ηλιακά συστήματα και την ηλιακή προστασία,
* την παθητική θέρμανση και δροσισμό,
* τις κλιματικές συνθήκες εσωτερικού χώρου, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες σχεδιασμού εσωτερικού κλίματος,
* τα εσωτερικά φορτία.
Τώρα θεσπίζουν ΚΑΙ την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
Το Πιστοποιητικό Απόδοσης Κτιρίου διαφέρει από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ωστόσο κι αυτού η απόκτηση προϋποθέτει αρκετές χρονοβόρες διαδικασίες σε πολεοδομίες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ένα επιπλέον κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκαστικά θα απευθυνθούν σε ιδιώτες μηχανικούς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες:
Το κόστος, η διαδικασία, οι έλεγχοι και οι καμπάνες
Χρηστικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που θα κληθούν να γνωρίζουν οι πολίτες, μιας και σε λίγες μέρες η κυβέρνηση επισφραγίζει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, δίνει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών), στον Ελεύθερο Τύπο.

Παράλληλα, εξηγεί με λεπτομέρειες το κόστος του ελέγχου από τον μηχανικό, την ακριβή διαδικασία που χρειάζεται να κάνει ο ιδιοκτήτης προκειμένου να ενταχθεί στο σύστημα, αλλά και τι προβλέπεται για όσους δοκιμάσουν να κάνουν το αντίθετο. Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου;
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι ο φάκελος που περιλαμβάνει:
* την οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
* τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
* το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
* τα σχέδια κατόψεων,
* το έντυπο ελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου αυτού,
* το έντυπο ελέγχου για τη στατική μελέτη,
* το έντυπο ελέγχου για τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων,
* το βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις,
* τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου,
* πιστοποιητικό πληρότητας της Ταυτότητας Κτιρίου.

Ποια είναι η ακριβής διαδικασία που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης για να ενταχθεί στο σύστημα;
Ο ιδιοκτήτης που θα χρειαστεί, για παράδειγμα, να μεταβιβάσει ή να βγάλει οικοδομική άδεια, πρέπει να βρει τα ανωτέρω στοιχεία σε συνεργασία με ένα μηχανικό, προκειμένου να τα περάσει στο σύστημα. Eπειτα, είναι έτοιμος να ενταχθεί και να πραγματοποιήσει τη μεταβίβαση ή να βγάλει την οικοδομική άδεια.
Ποιος ο σκοπός του να γίνεται επανέλεγχος κάθε πέντε χρόνια;
Για να ενημερώνεται το σύστημα και να φαίνεται αν έχουν υπάρξει μεταβολές, όπως για παράδειγμα αν έχει αναπτυχθεί ενεργειακά ή αν έχει τροποποιήσει τα σχέδια.

Ποιο το κόστος κάθε ελέγχου; Η αγορά είναι γενικά ανοιχτή και οι πολίτες μπορεί να ακούσουν διάφορες τιμές, από πολύ χαμηλές, οι οποίες είναι αναξιόπιστες, μέχρι πολύ μεγάλες, που είναι υπερβολικές. Ωστόσο, υπολογίζεται πως σε περίπου 500 ευρώ θα κυμαίνεται το κόστος – χωρίς όμως το ποσό αυτό να είναι το επίσημο και το τελικό. Τι πρόστιμα ορίζονται σε περιπτώσεις
που δοθούν ψευδή στοιχεία;
Από 2.000 έως 20.000 ευρώ ορίζονται τα πρόστιμα στην περίπτωση που από περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης και συμπληρώθηκαν με ψευδώς στοιχεία της Ταυτότητας Κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον αρμόδιο μηχανικό. Επιπλέον αφαιρείται για δύο χρόνια η άδεια μηχανικού και η εν λόγω κύρωση επιβάλλεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ.

Ποιοι έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης της Ταυτότητας των Kτιρίων;
Η υποχρέωση αφορά σε όλα τα κτίσματα της επικράτειας, υφιστάμενα και μελλοντικά. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας είναι υποχρεωμένοι εντός 15ετίας να προσλάβουν ιδιώτη μηχανικό, οποίος κατόπιν αυτοψίας θα διενεργήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεούνται να ενημερώνουν την Ταυτότητα Κτιρίου μετά την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή.

Πότε χρονικά πρέπει να κινητοποιηθούν;
Εντός 10ετίας, αν στην ιδιοκτησία δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, και εντός 5ετίας, σε κάθε άλλη περίπτωση, από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος Ταυτότητας Κτιρίου.
Τι γίνεται με τους πολίτες που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα;
Προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος αναλόγως με την κατηγορία χρήσης του κτιρίου. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:
Κάθε 8 έτη:

* Κτίρια συνάθροισης κοινού
* Βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια
* Πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων
* Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, αγορές και υπεραγορές.
Κάθε 10 έτη:
* Κτίρια με χρήση κατοικία
* Εμπορικά καταστήματα
* Γραφεία
* Σχολεία και φροντιστήρια
* Κτίρια υγείας και κοινωνικής πρόνοιας
* Κτίρια σωφρονισμού
Κάθε 15 έτη:
* Αποθήκες
* Σταθμοί αυτοκινήτων
* Λοιπές χρήσεις: όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες και χρήσεις κτιρίων που δεν αναφέρονται στα παραπάνω εδάφια.

Να τονίσουμε πως οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί στο παραπάνω διάστημα και δεν έχει καταγραφεί θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, ορίζονται ως αρμόδιοι για τους ελέγχους οι ελεγκτές δόμησης, οι οποίοι και θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας για την ορθότητα σύνταξης της Ταυτότητας του Κτιρίου και την εμπρόθεσμη ενημέρωσή της με καταβολή της αμοιβής τους από το Πράσινο Ταμείο. Επί της ουσίας, η ταυτότητα κτιρίου είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο. Αυτό θα γίνεται απαραίτητα με τη συμβολή μηχανικού, ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα εκδίδει τα συγκεκριμένα έγγραφα, θα τα περνάει στο εν λόγω σύστημα, όχι άπαξ, αλλά κάθε 5 χρόνια! Θα πραγματοποιεί ελέγχους (επί πληρωμή), προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα τηρούνται κατά το γράμμα του νόμου. Στην περίπτωση που υπάρξουν στο ενδιάμεσο διάστημα αυθαιρεσίες μη καταγεγραμμένες, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το παράπτωμα) τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι σε βάθος 5ετίας οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταχωρίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η ΗΤΚ προβλέπεται στο νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μηχανισμοί και μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος» – ωστόσο, ο ορθότερος τίτλος θα ήταν «Μηχανισμοί και μέσα ελέγχου της ποιότητας ζωής του γ@μημένου πολίτη της Ατζέντα 21!»

Με λίγα λόγια το σχέδιο προβλέπει: Κατάργηση ατομικής ιδιοκτησίας, όλοι μπουζουριασμένοι στις “έξυπνες πόλεις”, ελεγχόμενοι από την “έξυπνη τεχνολογία”, σε μικρά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (προς το παρόν ιδιωτικά σε λίγο και κρατικά), μαζί με: την κατάργηση του Ι.Χ., τα αντικίνητρα για γεννήσεις παιδιών, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου και μείωση πρόσημου ζωής, τη μείωση μισθών και συντάξεων για να γίνει η Ανάπτυξη “Βιώσιμη” και “Ανταγωνιστική” όπως είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε… να κλείσει η ψαλίδα, προς τα κάτω, βεβαίως βεβαίως! Κι εκεί που οι πολυεθνικές θα μαμούν τον πλανήτη, εμείς καλούμαστε να των σώσουμε, με μείωση ποιότητας ζωής και πληθυσμού.
Κι εσύ ακόμα νομίζεις ότι είναι θεωρίες συνωμοσίας;

nea.allnewz.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications