Εργασιακός μεσαίωνας εν έτει 2017 για τις καθαρίστριες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο - Συνοδεία «μπράβων» στα ΑΤΜ για να επιστρέψουν τον μισθό στον εργοδότη
Εργασιακός μεσαίωνας εν έτει 2017 για τις καθαρίστριες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο - Συνοδεία «μπράβων» στα ΑΤΜ για να επιστρέψουν τον μισθό στον εργοδότη

Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της απόλυσης βρίσκονται εκατοντάδες καθαρίστριες που απασχολούνται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ, Δαφνί). Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το εργολαβικό συνεργείο με το οποίο συνεργάζονται λόγω "τεχνικού λάθους" τους υποχρεώνει να επιστρέψουν χρήματα που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους, παίρνοντας τους από το χέρι και οδηγώντας τους στο πλησιέστερο ΑΤΜ.

Μπορεί η υπόθεση να ακούγεται απλή, η αλήθεια όμως προκαλεί αγανάκτηση καθώς οι εργαζόμενοι ζουν επί καθημερινής βάσεως υπό το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, εκτεθειμένοι και ανυπεράσπιστοι από μεριάς τουλάχιστον τόσο της διοίκησης του νοσοκομείου, όσο και του αρμόδιου υπουργείου.

Μιλώντας στο newpost ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ, Νίκος Παναγούλης ρίχνει φως σε αυτή την περίεργη υπόθεση, περιγράφοντας σκηνές που εν έτει 2017 μόνο ντροπή προκαλούν. Σύμφωνα με τον κ. Παναγούλη το εν λόγω ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού απασχολεί για 6 ώρε περίπου 160 άτομα. Το κακό όμως δεν είναι εκεί, αλλά στην τακτική των υπεύθυνων που σκοπό έχει την αισχροκέρδεια εις βάρους των εργαζομένων που απασχολεί καθώς τους αναγκάζει να υπογράφουν συμβάσεις με αποδοχές των 510-520 ευρώ, δίνοντας τους "καθαρά" 300 ευρώ. "Καθημερινά δεχόμαστε βροχή καταγγελιών από εργαζομένους που μας γνωστοποιούν την κατάσταση που βιώνουν" ανέφερε ο κ. Παναγούλης για να αποκαλύψει στη συνέχεια το νέο "κατόρθωμα" της εταιρίας με θύμα για ακόμη μια φορά τους εργαζομένους της.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ η εταιρία πίστωσε ξαφνικά στους λογαριασμούς των υπαλλήλων της το ποσό των 800 ευρώ, ωστόσο όταν αντιλήφθηκε τι ακριβώς συνέβη ζήτησε από τους εργαζομένους να της επιστρέψουν τα χρήματα κακήν κακώς. "Όταν ρώτησαν τους ιθύνοντες της εταιρίας τι ακριβώς συνέβη και τώρα ζητούν τα λεφτά πίσω εκείνοι επικαλέστηκαν τεχνικό λάθος, αναγκάζοντας τους εργαζομένους να επιστρέψουν με την μορφή μετρητών τα χρήματα πίσω."

Σύμφωνα με τον κ. Παμαγούλη κάπου εκεί ξεκίνησε ο εφιάλτης για τους εργαζομένους οι οποίοι οδηγούνται ένας προς ένας στα ΑΤΜ από άνδρες που έβαλε το ο Ιδιωτικό Συνεργείο Καθαρισμού ούτως ώστε να λάβει τα χρήματα πίσω. "Έρχονται και παίρνουν τους υπάλληλους μέσα από το νοσοκομείο και τους αναγκάζουν να τους ακολουθήσουν στην πλησιέστερη τράπεζα για να σηκώσουν τα λεφτά και να τους τα δώσουν" λέει ο κ. Παναγουλής και προσθέτει ότι όποιος φέρει την οποιαδήποτε αντίρρηση "φλερτάρει" με την απόλυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2012 όταν εργαζόμενοι είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια για τα οποία τους πιστώθηκε το ποσό των 1200 ευρώ το οποίο τους ζητήθηκε πίσω με τον ίδια τακτική.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων τονίζει ότι οι τακτικές αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γίνεται διακίνηση "μαύρου χρήματος" ενώ την ίδια ώρα η όποια προσπάθεια του ίδιου και των εργαζομένων πέφτει στο "κενό" αφού δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση τόσο από το υπουργείο Υγείας στο οποίο έστειλαν επιστολή ενημερώνοντας τον αναπληρωτή υπουργό για την κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όσο και από την διοίκηση του ίδιου του νοσοκομείου η οποία απαντά ευθαρσώς "Και τι θέλετε να σας κάνω;"

Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 2η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και τα αρμόδια Υπουργεία, την επιθεώρηση εργασίας, το ΙΚΑ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς επίσης τι αφορά το ποσό των 800 ευρώ που κατατίθενται στους λογαριασμούς των καθαριστριών και είναι άμεσα απαιτητά από την εταιρεία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications