Τέλος ο Μπόμπολας: «Έσκασε» και ο Πήγασος - Στον δρόμο 450 εργαζόμενοι
Τέλος ο Μπόμπολας: «Έσκασε» και ο Πήγασος - Στον δρόμο 450 εργαζόμενοι

Πάει το συγκρότημα της οικογένειας Μπόμπολα, δεν το έσωσε ούτε το κυβερνητικό λιβανιστήρι, παρότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες πούλησε στον Ιβάν Σαββίδη το 20% των μετοχών του στο ΜΕGA.

Μόλις μία εβδομάδα μετά την αλλαγή σελίδας στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, το δεύτερο μεγαλύτερο εκδοτικό συγκρότημα της χώρας, ο Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα που εκδίδει τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία», τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά ειδικής διαχείρισης, με άμεσο κίνδυνο μάλιστα να οδηγηθεί σε οριστικό λουκέτο, καθώς οι δύο εφημερίδες του δεν κυκλοφορούν πια στα περίπτερα.

Ο ιδιοκτήτης του Πήγασου Φώτης Μπόμπολας, που παρέλαβε τα ηνία της επιχείρησης πριν από τρία χρόνια, από τον ιδρυτή της και πατέρα του Γιώργο, δηλώνει πλέον πλήρη αδυναμία διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου, παρότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες πούλησε στον Ιβάν Σαββίδη το 20% των μετοχών του στο ΜΕGA.

Οπως όλα δείχνουν, μετά τον Σταύρο Ψυχάρη και ο Φώτης Μπόμπολας αποσύρεται από τα media, αφήνοντας επί πέντε μήνες απλήρωτους και τώρα άνεργους περίπου 450 εργαζομένους, αλλά κι ένα φέσι 162 εκατ. ευρώ στις τράπεζες από δάνεια που έχει πάρει και αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει.

Τα δύο πρόσωπα που μέχρι πριν από έναν χρόνο συζητούσαν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, επιδιώκοντας την απόλυτη κυριαρχία στα ελληνικά ΜΜΕ, εγκατέλειψαν τους ομίλους τους, αλλά και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας στον δρόμο συνολικά περίπου 900 δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους. Η κατάρρευση των δύο ομίλων προκαλεί ήδη καραμπόλες και αλλαγή των συσχετισμών στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς το κενό τους φιλοδοξούν να καλύψουν με νέες προσπάθειες νέοι και ισχυροί επενδυτές, με πρώτο τον νέο ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεν τον έσωσε η πολιτική στροφή
Τον Φώτη Μπόμπολα δεν τον έσωσε ούτε η θεαματική πολιτική στροφή που εφάρμοσε στα έντυπά του από το 2015 υιοθετώντας μια καθαρά φιλοκυβερνητική γραμμή, ούτε και τα συνεχή ραντεβού του με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που του υπόσχονταν επί χρόνια την οικονομική σωτηρία του. Ούτε οι κρυφές επισκέψεις στο Μαξίμου, ούτε και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις τράπεζες στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν την πορεία ολέθρου στην οποία είχε μπει εδώ και μήνες ο Πήγασος, ο οποίος από τα τέλη του περασμένου χρόνου έπαψε να πληρώνει τοκοχρεολύσια για τα δάνειά του, μισθούς στους εργαζομένους του και οφειλές προς τους προμηθευτές του.

Το ιστορικό «Εθνος», που το 1981 άλλαξε τη μορφή των ελληνικών εφημερίδων κυκλοφορώντας πρώτο σε σχήμα ταμπλόιντ, δεν κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή στα περίπτερα και δεν θα κυκλοφορήσει ούτε σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι στον Πήγασο αποφάσισαν να παρατείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» που επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία της, όπως και η λειτουργία των ιστοσελίδων του ομίλου (ethnos.gr, imerisia.gr, sentragoal.gr, life.gr, womenonly.gr, elle.gr, cinemag.gr και caranddriver.gr).

Ο οικονομικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά του Γιώργου Μπόμπολα ως ηθικού αυτουργού, καθώς ήταν αυτός που είχε υπογράψει τη δανειακή σύμβαση. Μαζί του θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτή δύο ακόμα στελέχη της Πήγασος αλλά και 20 τραπεζικά στελέχη από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες που χειρίστηκαν τα δάνεια και εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις

Η συνέχεια στη Δικαιοσύνη
Οπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει συνέχεια μόνο στη Δικαιοσύνη. Την Παρασκευή ασκήθηκε δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα κατά δύο οικονομικών στελεχών της Πήγασος, κατά του Γιώργου Μπόμπολα που είχε υπογράψει τη δανειακή σύμβαση ως ηθικού αυτουργού (όχι όμως και κατά του Φώτη Μπόμπολα), όπως και κατά περίπου 20 τραπεζικών στελεχών από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες που χειρίστηκαν τις συμβάσεις.

Κατά του Φώτη Μπόμπολα θα κινηθούν και οι εργαζόμενοι του Πήγασου, οι οποίοι πραγματοποιώντας γενική συνέλευση την Παρασκευή χρησιμοποίησαν διόλου κολακευτικές εκφράσεις για τον εργοδότη τους, ενώ εξοργίστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι τους απαγορεύει και να εισέλθουν ξανά στον χώρο της εργασίας τους. Τελικώς οι εργαζόμενοι του Πήγασου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στον πρώτο όροφο του ΕΔΟΕΑΠ και αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κρατώντας τα έντυπα κλειστά. Η τριμερής συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Τους διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς όλα πλέον είναι στα χέρια των τραπεζών.

Μετά από αυτό η οργή τους τούς οδήγησε στο να υπερψηφίσουν την πρόταση για συνέχιση της απεργίας ως την Τρίτη οπότε και θα ξανασυνεδριάσουν. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξε ένταση καθώς μεγάλη μερίδα εργαζομένων ζήτησε αναστολή της απεργίας για να μην απαξιωθούν οι τίτλοι.

Ωστόσο, η πρόταση καταψηφίστηκε δίχως καν να χρειαστεί καταμέτρηση. Σε αυτή την επιλογή οδήγησε και το γεγονός ότι απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων ούτε για το μέλλον της επιχείρησης. Πλέον οι σχεδόν 450 εργαζόμενοι του Πήγασου είναι μπροστά στο χειρότερο σενάριο, αυτό της απώλειας των μισθών και των αποζημιώσεών τους. Επίσης, η κατάρρευση της επιχείρησης είναι πολύ πιθανή, γι’ αυτό, πέρα από τη συνέχιση της απεργίας, αποφάσισαν να συστήσουν μία εργασιακή επιτροπή η οποία θα πραγματοποιήσει επαφές με αρμόδιους φορείς, πολιτικά πρόσωπα και εκπροσώπους τραπεζών.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ
Ο Φώτης Μπόμπολας αποσύρεται από τα media, αφήνοντας επί πέντε μήνες απλήρωτους και τώρα άνεργους περίπου 450 εργαζομένους, αλλά κι ένα φέσι 162 εκατ. ευρώ στις τράπεζες από δάνεια που έχει πάρει και αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει

Από την κυριαρχία στην καταστροφή
Η αντίστροφη μέτρηση για τον Πήγασο ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2015. Εναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνίες του Φώτη Μπόμπολα με τον πατέρα του Γιώργο σχετικά με τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί κορυφώθηκαν, αναγκάζοντας τον ιδρυτή της εταιρείας να παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησης στον γιο του και να αποσυρθεί. Εναν χρόνο αργότερα, ο Φώτης Μπόμπολας άρχισε να απειλεί τις τράπεζες ότι «θα τους χαρίσει τα κλειδιά του μαγαζιού του» αν δεν του ρυθμίσουν τα δάνεια για να μπορέσει να βρει επενδυτή. Οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες κράτησαν περίπου 12 μήνες, ο Φώτης Μπόμπολας διασφάλισε πρόσθετο δανεισμό, αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ομίλου του.

Τα 35 χρόνια ένδοξης πορείας του «Εθνους», της εφημερίδας που έφερε στην Ελλάδα την εποχή του ταμπλόιντ επιτυγχάνοντας απίστευτα υψηλές κυκλοφορίες, διακόπηκε άδοξα την περασμένη Κυριακή.
Η εφημερίδα που άντεξε στην «αντεπίθεση Κοσκωτά» το 1989, στο κυνηγητό της κυβέρνησης Καραμανλή με τη νομοθεσία περί βασικού μετόχου το 2004 και τις καταγγελίες στον «Μπαϊρακτάρη» για τους «εθνικούς νταβατζήδες» λύγισε υπό το βάρος της κακής οικονομικής διαχείρισης των τελευταίων ετών.

Ο 88χρονος σήμερα Γιώργος Μπόμπολας, που μπήκε στο Πολυτεχνείο με τρύπιο παντελόνι και το 1968 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία, την Τεχνοδομή, μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Ευάγγελο Κουλουμπή, και το 1977 τον Ακτορα διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στις κατασκευές, βλέπει σήμερα να καταρρέει η αγαπημένη του εφημερίδα. Αυτή που ξεκίνησε να χτίζει μαζί με τον Αλέκο Φιλιππόπουλο το 1981 και άλλαξε τη πορεία του ελληνικού Τύπου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Του Παπανδρέου που πολέμησε με πάθος την περίοδο Κοσκωτά αλλάζοντας πολιτική γραμμή, για να επιστρέψει στην κεντροαριστερή της ταυτότητα την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.

Η κατάρρευση του Πήγασου οδηγεί στο τέλος και ενός άλλου κεφαλαίου που άνοιξε ο Γιώργος Μπόμπολας το 1989 ιδρύοντας μαζί με τον Χρήστο Τεγόπουλο, τον Χρήστο Λαμπράκη και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη το ΜΕGA CHANNEL. Το 2015 ο Γιώργος Μπόμπολας παρέδωσε στον γιο του Φώτη το 33% του καναλιού, από το οποίο σήμερα κατέχει μόνο το 13% (και αυτό δεσμευμένο από τις τράπεζες) μετά την πώληση του 20% στον Ιβάν Σαββίδη.
Ο Γιώργος Μπόμπολας αποσύρθηκε σταδιακά και από το MEGA λόγω των διαφωνιών με τον γιο του Φώτη για τη διαχείριση του καναλιού αλλά και για τις προθέσεις του να συγχωνεύσει τον όμιλό του με τον ΔΟΛ.
Ο Φώτης Μπόμπολας με πρωτοποριακή, ενίοτε ανατρεπτική και συχνά περιπετειώδη αντίληψη για τις αποπνικτικά στερεότυπες μπίζνες προτιμούσε την ατίθαση και αντισυμβατική ενασχόληση με τις επιχειρήσεις της διασκέδασης και του θεάματος. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτης του εμβληματικού συναυλιακού κλαμπ «Ρόδον» στην οδό Μάρνη, καθώς και του πολυχώρου «Στοά» στην Πατησίων.

Τώρα λέγεται ότι ετοιμάζεται να μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο και να μην ασχοληθεί άλλο με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την οποία θα επισκέπτεται μόνο τα καλοκαίρια για διακοπές με το σκάφος του.
Η θεαματική πολιτική στροφή που εφάρμοσε ο Φώτης Μπόμπολας στα έντυπά του δεν τον έσωσε τελικά από την καταστροφή. Αφήνει 450 εργαζομένους στον δρόμο, οι οποίοι πραγματοποιώντας γενική συνέλευση την Παρασκευή χρησιμοποίησαν διόλου κολακευτικές εκφράσεις για τον εργοδότη τους, ενώ εξοργίστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι τους απαγορεύει και την είσοδο στον χώρο εργασίας τους
Η συμφωνία με τον Ιβάν Σαββίδη για το 20% του MEGA, η διαμάχη με τους απλήρωτους επί μήνες εργαζoμένους και η καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες - Το δραματικό φινάλε ενός ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος που πέρασε ημέρες μεγάλης δόξας
Οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της Πήγασος είχαν ακούσει πολλές φορές στους διαδρόμους των γραφείων του «Εθνους» και της «Ημερησίας» να αντηχεί δυνατά η φωνή του Φώτη Μπόμπολα με την απειλή: «Θα το κλείσω». Τόσες φορές που η απειλή έχασε τη βαρύτητά της αφού είχε μεταβληθεί σε ρουτίνα. Ο Φώτης Μπόμπολας τα τελευταία χρόνια επέσειε συστηματικά αυτή την απειλή - και όχι μόνο προς τους εργαζομένους.

Οι τραπεζίτες την είχαν ακούσει πολύ περισσότερες φορές. «Θα σας δώσω τα κλειδιά» ήταν η μόνιμη επωδός του, την οποία συνόδευε μάλιστα με τη χαρακτηριστική χειρονομία να βγάζει τα κλειδιά από την τσέπη μόλις τον στρίμωχναν για τα δάνειά του. Το είχε επαναλάβει τόσες φορές που είχαν αρχίσει να το συζητούν και γι’ αυτό τον λόγο τον κάλεσε ο πατέρας του Γιώργος Μπόμπολας στο γραφείο του στην Πήγασος. Παρόντες ήταν ένας διευθυντής του συγκροτήματος και ένας έμπιστος δικηγόρος, ο οποίος με το θάρρος της φιλίας του είπε: «Σταμάτα, βρε Φώτη, να λες συνέχεια στους τραπεζίτες “πάρτε τα κλειδιά”. Εκδότης είσαι, όχι ο ΓΙΑΓΙΑΣ».

Για την ιστορία, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι είσοδοι των πολυκατοικιών είχαν γεμίσει με αυτοκόλλητα που ρωτούσαν: «Θέλεις κλειδαρά; ΓΙΑΓΙΑ», παραπέμποντας στην αντιστοίχιση των γραμμάτων με αριθμούς ώστε ο ένοικος να απομνημονεύσει εύκολα το εξαψήφιο τότε τηλέφωνο του κλειδαρά. Τότε γέλασαν όλοι και η ένταση εκτονώθηκε. Τις τελευταίες ημέρες όμως τα αστεία τελείωσαν, γιατί η Πήγασος, η εκδοτική εταιρεία της οικογένειας Μπόμπολα, βάρεσε κανόνι αφήνοντας στον δρόμο πάνω από 400 εργαζόμενους.

Οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους είναι το μεγαλύτερο σ’ αυτή την κρίση, καθώς ένα μικρότερης κλίμακας δράμα είναι το φέσι των 161,96 εκατ. ευρώ που αφήνει στις τράπεζες και τα περίπου 20 τραπεζικά στελέχη των Εθνική, Πειραιώς και Αlpha Bank στα οποία ασκήθηκε δίωξη την Παρασκευή. Μαζί τους, ως ηθικός αυτουργός, θα περάσει το κατώφλι του ανακριτή ο Γιώργος Μπόμπολας και δύο στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Πήγασος που είχαν την ατυχία να υπογράφουν τις συμβάσεις.

Το ναυάγιο του Πήγασου που κατέρρευσε με ρεκόρ αρνητικών κεφαλαίων (-172 εκατ. ευρώ) είναι, όπως όλα δείχνουν, μη αναστρέψιμο. Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Μπόμπολας είχε αποσυρθεί από τη διοίκηση της εκδοτικής εταιρείας λόγω των συγκρούσεων που είχε με τον γιο του. Ο Φώτης είχε κάνει τις δικές του επιλογές, επέμενε σε αυτές και επιπλέον τις υποστήριζε με κεφαλαιακές ενέσεις που τον κατέστησαν με 48,85% τον μεγαλύτερο μέτοχο της Πήγασος σε σύγκριση με τον πατέρα του και ιδρυτή του ομίλου που είχε περιοριστεί στο 5,62%.

Η μοναχική πορεία που χαράζει ο Φ. Μπόμπολας δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο ήδη άνυδρο τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Η Πήγασος με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια ακόμη πολιτική στροφή και τάσσεται με στρατιωτική πειθαρχία και θρησκευτικό φανατισμό στο πλευρό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας εξαντλούνται ταχύτατα, ενώ ο εκδότης έχει μπει σε τροχιά σκληρής αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους, οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν συνθήκες μακράς και συστηματικής καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών τους.

Σταθερά πέντε μισθούς πίσω είναι η μισθοδοσία, με καταβολή σχεδόν ενός δεκαπενθημέρου τον μήνα, που περιλαμβάνει και μέρος του δώρου για να αποφευχθούν ποινικές περιπέτειες. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σταδιακά σε εξαθλίωση και στα κτίρια της Πήγασος εκτυλίσσονται τραγικά περιστατικά. Αλλοι δεν έχουν ναύλα να πάρουν το λεωφορείο για τη δουλειά, άλλοι παρακαλούν για μια προκαταβολή ώστε να καλύψουν ιατρικές και άλλες άμεσες ανάγκες. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν σήμερα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και όχι μόνο στην Πήγασος. Αλλωστε ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στον ΔΟΛ.

Ομως στον Πήγασο ο Φ. Μπόμπολας δείχνει να έχει θυμηθεί το rock ’n’ roll παρελθόν του και αντιμετωπίζει συχνά τους εκπροσώπους των εργαζομένων με αδικαιολόγητη σκληρότητα και ανεξέλεγκτες εκρήξεις θυμού. Πιθανόν το άγχος και η πίεση των καταστάσεων τον ωθούν σε ακραίες αντιδράσεις που δείχνουν ότι χάνει τον έλεγχο. Πιθανόν πάλι να αισθάνεται ότι οι εργαζόμενοι δεν στήριξαν την επιχείρηση όπως έπρεπε και παρέμειναν προσκολλημένοι σε συνδικαλιστικές αγκυλώσεις. Οποια και να είναι η αιτία, η σχέση εκδότη - εργαζομένων έχει δοκιμαστεί και ταλαιπωρηθεί πολύ. Στις 22 Μαΐου σκάει σαν βόμβα η είδηση ότι ο Φ. Μπόμπολας πούλησε το 20% των μετοχών του MEGA, ιδιοκτησίας Πήγασου, στον Ιβάν Σαββίδη αντί 5 εκατ. ευρώ. Στις 19 του ίδιου μήνα η ΕΣΗΕΑ είχε προκαλέσει συνάντηση τριμερούς επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας μετά από μία απεργιακή κινητοποίηση, όπου ο εκδότης είχε δεσμευτεί ενυπόγραφα για την επαναφορά της κανονικότητας στις πληρωμές των εργαζομένων.

Η πώληση των μετοχών της Τηλέτυπος προκαλεί πολιτική θύελλα και αποτελεί την επίσημη έναρξη της κορύφωσης του δράματος. Στη γενική συνέλευση, οι ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι από τον εκδότη τους εργαζόμενοι κηρύσσουν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Η απόφαση είναι ομόφωνη καθώς τη στηρίζουν με την ψήφο τους ακόμη και οι πιο συντηρητικοί, οι οποίοι μέχρι τότε απέτρεπαν τις απεργίες επειδή γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με λουκέτο. Και έτσι είναι, αφού οι εφημερίδες του συγκροτήματος δεν έχουν εκδοθεί εδώ και μία εβδομάδα. Ο εκδοτικός κολοσσός που ξεκίνησε το 1981 σε ένα κτίριο της Μιχαλακοπούλου από τον Γιώργο Μπόμπολα, ο οποίος αγόρασε τον τίτλο «Εθνος», την εφημερίδα που με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο πουλούσε καθημερινά 300.000 φύλλα και τα έβαλε με τον Γιώργο Κοσκωτά, καταρρέει δραματικά χωρίς να τιμά στο ελάχιστο την ιστορία του.

Στη δεύτερη τριμερή συνάντηση για την Πήγασος, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 9 Ιουνίου, ο Φ. Μπόμπολας δήλωσε ότι το κλειδί είναι οι τράπεζες, καθώς μετά την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων δεσμεύτηκαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εταιρειών, ενώ αρνήθηκε να δώσει στους εργαζόμενους την άδεια να κάνουν γενική συνέλευση στα γραφεία των εφημερίδων. Πρόσθεσε ότι έχει πληρώσει τα δύο δεκαπενθήμερα που τους είχε υποσχεθεί και «οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να πάνε στις τράπεζες να αναζητήσουν το δίκιο τους».

Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσφορία του για τη στάση των εργαζομένων που τον «εκδικούνται με διάφορες απεργίες» και κατέληξε ότι παρέλαβε «εξώδικο επίσχεσης εργασίας από εργαζόμενο με μηνιαίο μισθό 4.500 ευρώ».Στο μεταξύ οι πιστώτριες τράπεζες με τις οποίες ο επιχειρηματίας δήλωνε ότι διαπραγματευόταν επί μήνες για να βρει λύση ρύθμισης των δανείων λόγω της εισόδου του Ιβάν Σαββίδη στον καταχρεωμένο Πήγασο δήλωσαν αιφνιδιασμένες από την πώληση των μετοχών της Τηλέτυπος, καθώς συμπεριλαμβάνονταν σε διμερές μνημόνιο τραπεζών - Πήγασου στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των δανείων με option ενεχύρου.

Η πώληση των μετοχών του ΜEGA από τον Φ. Μπόμπολα, προφανώς καθόλου τυχαία, έγινε τις παραμονές πλειστηριασμού για τον ΔΟΛ. Τελικά το αποτέλεσμα με τον ΔΟΛ δεν ήταν αυτό στο οποίο ήλπιζε η κυβέρνηση και ο Φ. Μπόμπολας όταν εξασφάλισαν -με την πώληση από τον Πήγασο του 20% της Τηλέτυπος- προβάδισμα του Ιβάν Σαββίδη στον διαγωνισμό. Ακόμα χειρότερα, στην αγορά διοχετεύονται σενάρια ότι η πώληση των μετοχών της Τηλέτυπος πάσχει νομικά και είναι πιθανόν να κινηθούν διαδικασίες για την αναστροφή της. Στο μεταξύ, ο Φ. Μπόμπολας, όπως είχε υποχρέωση από τις δανειακές του συμβάσεις όταν πωλεί εταιρικά περιουσιακά στοιχεία, έδωσε το 75% του τιμήματος στις τράπεζες, ενώ με το υπόλοιπο 25% πλήρωσε το δεύτερο 15νθήμερο Δεκεμβρίου 2016 στους εργαζόμενους και ρύθμισε υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα Ταμεία.

Οι τίτλοι τέλους για την Πήγασος έπεσαν και τυπικά στις 8 Ιουνίου με την καταγγελία του κοινοπρακτικού δανείου των 80 εκατ. ευρώ που είχε πάρει η εκδοτική εταιρεία. Ενα δάνειο που άρχισε να συζητείται το 2012, συμφωνήθηκε με υπογραφή σύμβασης το 2014 και εκταμιεύτηκε το 2016. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος η καθυστέρηση στην εκταμίευση οφείλεται στην απροθυμία της Πήγασος να δώσει ενέχυρα για τα δάνεια. Οι τράπεζες ζητούσαν επίμονα το κτίριο όπου στεγάζεται η εταιρεία και ο Φ. Μπόμπολας δεν συναινούσε. Τελικά για να πάρει το δάνειο -από τα 80 εκατ. τα 70 ήταν αναδιάρθρωση παλιού δανεισμού- και να είναι ενήμερος δανειακά ώστε να πουλήσει στον Ιβάν Σαββίδη δέχθηκε να υποθηκεύσει το κτίριο. Στη συνέχεια, όμως, αυτό αγοράστηκε από την κατασκευαστική της οικογένειας, την Ελλάκτωρ.

Φ.Μπόμπολας: «Θα φύγω... πετώντας»
Για το ομολογιακό δάνειο που κατήγγειλαν οι τράπεζες την Παρασκευή η Οικονομική Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Γιώργου Μπόμπολα και στελεχών της Πήγασος, όπως και περίπου 20 στελεχών των τραπεζών Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σχεδόν προφητικά ο Φ. Μπόμπολας φέρεται να δήλωνε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι αν οι τράπεζες καταγγείλουν τα δάνεια, εκείνος θα φύγει... πετώντας.

Οσο ο Φώτης ετοιμαζόταν για την... πτήση, μία ομάδα από τους πιο παλιούς δημοσιογράφους του «Εθνους» επισκέφθηκε τον ιστορικό εκδότη του συγκροτήματος Γιώργο Μπόμπολα, καθώς όσο είχε στα χέρια του τα ηνία της Πήγασος ήταν ένας σταθερά συνεπής εργοδότης. Ωστόσο, ούτε εκείνος κόμισε κάτι το διαφορετικό στους εργαζόμενους, εκτός από μια αμυδρή ελπίδα για καταβολή των δεδουλευμένων. Συγκεκριμένα, τους είπε ότι ξέρει τον τρόπο με τον οποίο έχει μεγαλώσει τα παιδιά του και εκτιμά ότι και εκείνα θα ανταποκριθούν στις περιστάσεις.

Στις 6 Ιουνίου και ενώ η απεργία των εργαζομένων συνεχίζεται, διαχέεται η είδηση ότι άλλαξαν τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. και τα ονόματα των νέων συμπίπτουν με αυτά που είχαν τοποθετηθεί στην εταιρεία Μαρινόπουλος λίγο πριν από την κατάρρευσή της. Δημοσιεύεται μάλιστα και η σχετική καταχώρηση της Εθνος Α.Ε. στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), με ημερομηνία 31 Μαΐου 2017, από την οποία προκύπτει ότι οι αλλαγές αυτές έχουν συμβεί από τις 23 του ίδιου μήνα. Μία ημέρα αργότερα, η εταιρεία Πήγασος εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν άλλαξαν τα μέλη του Δ.Σ. της Πήγασος, χωρίς καμία αναφορά στην Εθνος Α.Ε., που ήταν και το επίμαχο σημείο.

Είναι φανερό ότι η τύχη της Πήγασος έχει προδιαγραφεί. Η εταιρεία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενταχθεί στον Πτωχευτικό Κώδικα έχοντας περάσει στον έλεγχο των τραπεζών. Αυτό που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι με ποια διαδικασία: πτώχευση εν λειτουργία με πώληση μέσω πλειστηριασμού των στοιχείων του ενεργητικού όπως συνέβη με τον ΔΟΛ ή με τα ρολά κατεβασμένα και διαδοχικούς πλειστηριασμούς για τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία;

Η διαδικασία πλέον λίγη σημασία έχει, αφού σε κάθε περίπτωση ο Φ. Μπόμπολας με άδοξο τρόπο και ένα ηχηρό κανόνι γράφει μετά από 36 χρόνια το τέλος της οικογένειας στα media, ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να ανεβούν τον δικό τους Γολγοθά. Από την άλλη πλευρά, ο πρωταγωνιστής του δράματος σε μια προσπάθεια να θεραπεύσει το πληγωμένο του γόητρο μάλλον θα πάρει το αεροπλάνο για το Λονδίνο.

Σταδιακή απομάκρυνση Μπόμπολα και από τις κατασκευές
Η σταδιακή απομάκρυνση της οικογένειας Μπόμπολα από τις παραδοσιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου επιβεβαιώθηκε πολύ πρόσφατα και στον τομέα των κατασκευών. Από το placement που διοργάνωσε η Alpha Bank για την πώληση του 10% των μετοχών της Ελλάκτωρ που κατείχε ενεχυριασμένο η τράπεζα από τον επενδυτή Γιάννη Τζιβέλη επωφελήθηκαν μόνο οι συνεταίροι του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα.Οι κύριοι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης αύξησαν τη συμμετοχή τους κατά 3% ανεβάζοντας το ποσοστό τους στο 13%, ενώ ο κ. Δημήτρης Κούτρας αύξησε τη συμμετοχή του από το 5% στο 8%. Αμετάβλητα παρέμειναν τα ποσοστά του ισχυρού μετόχου του ομίλου, της οικογένειας Μπόμπολα, που διατηρούνται στο 15%.

Το αποτέλεσμα της ιδιωτικής τοποθέτησης δεν ανατρέπει δραματικά τις μετοχικές ισορροπίες ανάμεσα στα στρατόπεδα Καλλιτσάντση και Κούτρα, τα οποία βρίσκονται σε μια διαρκή σύγκρουση που αναζωπυρώθηκε τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αποτυπώνουν μια αλλαγή γραμμής για τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, που όσοι επιχειρούν να την αναλύσουν προβλέπουν ότι συνδέεται άρρηκτα με τις γενικότερες επιχειρηματικές ανακατατάξεις της οικογένειας στον Πήγασο και το ΜEGA.Από Newsroom

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications