ΗΠΑ προς Ελλάδα: «Απαλλάξτε τους πράκτορες της CIA που διώκονται όπως κάνατε με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ»!
ΗΠΑ προς Ελλάδα: «Απαλλάξτε τους πράκτορες της CIA που διώκονται όπως κάνατε με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ»!

Tεράστιες πιέσεις ασκούνται από την αμερικανική πλευρά προκειμένου να παύσει η δίωξη κατά του Αμερικανού πράκτορα της CIA Γ.Μπαζίλ (στον κύκλο στην φωτό αριστερά) και των συνεργών του για την κατασκοπεία που ασκούσε η υπηρεσία σε βάρος τις χώρας τουλάχιστον για επτά χρόνια 2003-2009 και για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Οι Αμερικανοί ενθαρρυμένοι από την ευνοϊκή κατάληξη της υπόθεσης των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, πολιτών χωρών των δανειστών που απηλλάγησαν από τις κατηγορίες περί απιστίας σε βάρος του δημοσίου με εξπρές-απόφαση του Αρείου Πάγου, τώρα ζητούν το ίδιο και για τους πράκτορές τους και απειλούν με παύση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως απειλούσαν οι δανειστές με μπλοκάρισμα της δόσης!

Η δικογραφία επέστρεψε στο Πρωτοδικείο με απόφαση του Αρείου Πάγου, μετά από οκτώ μήνες που αιωρούταν ανάμεσα στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο.

Για την υπόθεση, που έχει τρία σκέλη, υπέβαλε πρόταση τον περασμένο Οκτώβριο η Εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαΐτση η οποία ζήτησε την παραπομπή τεσσάρων κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και ενός Αμερικανού υπηκόου , πρώην στελέχους μυστικών υπηρεσιών για αδικήματα που αφορούν κατασκοπεία μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών «που αφορούσαν τα συμφέροντα του κράτους» το διάστημα 2004-2005.

Έκρινε επίσης ότι πρέπει να δικαστούν δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας με ηθικό αυτουργό στην πράξη τους τον πρώην υπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη.

Η υπόθεση πήγε ακολούθως, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο έκρινε πως είναι αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση, λόγω των αδικημάτων και του δικαστηρίου που θα πρέπει να τα δικάσει, διαβιβάζοντας τα στοιχεία στο Συμβούλιο Εφετών.

Μετά από λίγο καιρό ο Εισαγγελέας Εφετών Κ. Πούλιος υπέβαλε πρόταση με την οποία ζητά να επιστραφεί η δικογραφία στην Ευελπίδων με σκεπτικό ότι είναι αναρμόδιο το Συμβούλιο Εφετών καθώς τα αδικήματα πρέπει να δικαστούν σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και όχι σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και επομένως την υπόθεση θα πρέπει να κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Πλέον η χιλιάδων εγγράφων δικογραφία με στοιχεία που δεν έχουν ποτέ ξανά απασχολήσει τις δικαστικές αρχές τα χρόνια της μεταπολίτευσης, αναμένει την κρίση του Συμβουλίου Εφετών περί του ποιο δικαστικό σχήμα θα αποφανθεί για την ποινική εξέλιξη της σημαντικής υπόθεσης.

Η υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το 2011 ενώ ένα χρόνο μετά, το 2012, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά αγνώστων δραστών για αδικήματα που αφορούν προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας, διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της αποστέρησης πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα.

Αφορμή για τη δίωξη αποτέλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων που φαινόταν να προέρχονται από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τα οποία αναφέρονταν σε σχέδιο εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, στην οποία είχαν συμπεριλάβει και τα γεγονότα μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, με στόχο να εμποδιστεί η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή Δημήτρη Φούκα ο οποίος συνένωσε τη δικογραφία για το «σχέδιο Πυθία» με αυτές για τις υποκλοπές και την παραβίαση μυστικών της πολιτείας από υπαλλήλους της ΕΥΠ και τρία χρόνια μετά εξέδωσε πολυσέλιδο πόρισμα στο οποίο κατέγραψε τα στοιχεία που συνέλεξε από τη μεθοδική έρευνα του.

Ο ανακριτής κατέγραφε στο πόρισμα του κρίσιμα στοιχεία για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού συνδέοντας άμεσα το «σχέδιο Πυθία» σε προσπάθεια άσκησης πίεσης και εξαναγκασμού της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας:

«Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών» ανέφερε ο κ. Φούκας.

Ο ανακριτής κατέγραφε στο πόρισμα του την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή με μνεία στις συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό South Stream.

Επικαλούμενος ο κ. Φούκας στοιχεία της ανάκρισης αλλά και δημοσιευμένα στο Wikileaks στοιχεία, ανέφερε πως η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία προκάλεσε ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ ώστε να ανατραπούν οι εν λόγω συμφωνίες για τους ρωσικούς αγωγούς.

Αναφέρεται επίσης στο πόρισμα ότι: «Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Β.Ρ (σσ αναφέρεται το όνομα γνωστού επιχειρηματία), ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.»

Για την υπόθεση αυτή ωστόσο η έρευνα δεν οδήγησε σε πρόσωπα και έτσι το σκέλος αυτό της δικογραφίας παραμένει χωρίς κατηγορούμενους.

Για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, στην οποία είναι κατηγορούμενος για κατασκοπεία 65χρονος πρώην υπάλληλος της Αμερικανικής Πρεσβείας, ο κ. Φούκας αναφέρει ότι:

«Από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William Bazil, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών».

Από τα στοιχεία του ανακριτή προέκυψε πως η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William Bazil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Στο πόρισμα του ο κ. Φούκας αναφέρει μεταξύ άλλων: «στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία, ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη τους».

Για το τρίτο σκέλος της υπόθεσης που αφορά παράνομες ενέργειες στελεχών της ΕΥΠ ο κ. Φούκας ανένεφερε ότι: «Τέλος κατά το ανακριτικό πόρισμα, που επικαλείται αναφορές στο Wikileaks, προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ “επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι”.

Ο ανακριτής αναφέρει πως εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη».

Να σημειωθεί πως ο κ. Καρχιμάκης , που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, έχει απολογηθεί για την υπόθεση και έχει αφεθεί ελεύθερος. Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία -της οποίας φυσικός αυτουργός φέρεται μία υπάλληλος της ΕΥΠ- και αποδίδει την εμπλοκή του σε λόγους πολιτικής σκοπιμότητας καθώς η καταγγέλλουσα την υπόθεση αναφέρεται σε «διωγμό που υπέστησαν» συνάδελφοι της συνδικαλιστές στην ΕΥΠ επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Δηλαδή πρόκειται για κανονική κατασκοπεία όπου εκτός από την απόσπαση στοιχείων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το 2004-2005 η ίδια ομάδα σχεδίαζε και την δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Συγκεκριμένα στο δικόγραφο της παραπομπής σε δίκη μελών της συμμορίας, υπάρχει υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος δεν έχει «αγνώστων στοιχείων ταυτότητας», κατά το σκεπτικό της εισαγγελέως, έκλεψε στοιχεία για τα προγράμματα των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache, των αρμάτων μάχης LEO2HEL, των ρωσικών SHORADS Τor-M1 και την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των επίσης ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων μακρού βεληνεκούς S-300PMU1.

Oλα αυτά τα στοιχεία δόθηκαν σε "ξένη δύναμη" και ορισμένα από αυτά αλλά σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης στην ίδια υπόθεση για τις υποκλοπές και το σχέδιο δολοφονίας σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, περιλαμβάνονται στην εισαγγελική πρόταση παραπομπής του Αμερικανού πράκτορα William B. και τεσσάρων ακόμη συνεργών του.

Το πρώτο αφορά το γεωγραφικό εύρος των παράνομων συνακροάσεων, που δεν περιορίζονταν στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά εκτείνονταν έως την Κάσο και την Κάρπαθο. Το δεύτερο, ότι ένα από τα κινητά-σκιές χρησιμοποιούνταν εν αγνοία του ιδιοκτήτη του.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η παρακολούθηση τηλεφωνημάτων του πρώην πρωθυπουργού έγινε και από την… Αυστραλία!

Μάλιστα, η παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων του κ. Καραμανλή έγινε από την Αυστραλία πριν την επίσκεψή του εκεί το 2007.

Το από ποιους είναι άγνωστο και ίσως θα παραμείνει άγνωστο. Όπως και το γιατί…

Στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Μ. Βαΐτση, σημειώνει ότι τα καρτοκινητά-σκιές ενεργοποιήθηκαν κυρίως μεταξύ του Ιουλίου 2004 και του Μαρτίου 2005, εντός του τριγώνου Πύργος Αθηνών-Πλατεία Μαβίλη-Ανατολικό Κολωνάκι, η εμβέλεια όμως των παράνομων συνακροάσεων εκτεινόταν έως το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, υποκλοπές στα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα δεκάδων πολιτικών αξιωματούχων και αλλοδαπών μπορούσαν να γίνουν στη νότια Πελοπόννησο, τα Κύθηρα, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Νάξο, τη Σίφνο, τη Σέριφο έως και τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Τήλο, την Κάσο και την Κάρπαθο, όπου βρίσκεται το σπίτι του Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA.

Ακόμη, το παράνομο δίκτυο κάλυπτε σχεδόν το σύνολο του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά όχι την κεντρική ή βόρεια Ελλάδα. Ο William B. είχε συχνές τηλεφωνικές επαφές με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και με τηλεφωνικούς αριθμούς στην αμερικανική πολιτεία Μέριλαντ, όπου ζει μόνιμα. Η εισαγγελέας επισημαίνει ότι τα μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός απέφευγαν να μιλούν στα κινητά τους τηλέφωνα, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας, αγνοούσαν όμως ότι γίνονταν υποκλοπές, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές τις οποίες είχαν επισκεφθεί το καλοκαίρι του 2004.

Στις 26 Μαΐου 2004, ο Ν. Τζ., ναυτικός από το Αγκίστρι, ζήτησε από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά να διακόψει τη σύνδεσή του με εταιρεία, αρνούμενος παράλληλα να την αντικαταστήσει με «κάρτα», όπως συνήθως συνέβαινε τότε.

Όμως, προς μεγάλη του έκπληξη, όπως κατέθεσε αργότερα στις Αρχές και αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο αριθμός του κινητού του μετατράπηκε σε καρτοκινητό και ήταν μεταξύ αυτών που πωλήθηκαν στη σύζυγο του William B., Irene, από το ίδιο κατάστημα της Ακτής Μιαούλη.

Στις 30 Ιουνίου 2004, σχεδόν έναν μήνα μετά την ημέρα που ο ναυτικός διέκοψε τη σύνδεση και ενώ βρισκόταν ναυτολογημένος ως κυβερνήτης στο πλοίο «Αμφιτρίτη», σε δρομολόγιο των νήσων Κυκλάδων, έκανε κλήσεις στα άλλα καρτοκινητά-σκιές, με προφανή στόχο να συνδεθεί με το παράνομο λογισμικό, ενώ έτερο κινητό-σκιά δέχθηκε την ίδια περίοδο γραπτά μηνύματα (σ.σ.: αυτός είναι ο τρόπος σύνδεσης με άλλα κέντρα παρακολούθησης) από τη Μ. Βρετανία, τη Σουηδία, την Ινδία και την Αυστραλία.

Κοινώς, οι όποιες συνομιλίες του Κ. Καραμανλή και των υπουργών του παρακολουθούνταν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

pronews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications