Συμβούλιο Ευρώπης: Εκφοβισμός, βία και αυτολογοκρισία φιμώνουν τους δημοσιογράφους
Συμβούλιο Ευρώπης: Εκφοβισμός, βία και αυτολογοκρισία φιμώνουν τους δημοσιογράφους

Αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στο έργο τους, εκφοβισμοί, ψυχολογική βία μέσω απειλών και δικαστικών διώξεων αλλά και παρεμβάσεις στη δραστηριότητα τους στα σόσιαλ μίντια, διαπιστώνει, ότι γίνονται εναντίον των δημοσιογράφων, από τις κυβερνήσεις των 47 χωρών-μελών του, το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σε έρευνα του, που δημοσιεύθηκε σήμερα και βασίζεται σε «δείγμα» 940 δημοσιογράφων απ’ όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού και της Λευκορωσίας, διαπιστώνεται ότι, «σχεδόν το ένα τρίτο των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα (που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016) είχε υποστεί σωματική επίθεση».

Η συνηθέστερη παρέμβαση, που αναφέρθηκε από το 69% των δημοσιογράφων, ήταν η ψυχολογική βία, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού, των απειλών, της συκοφαντίας, των απολύσεων και της ταπείνωσης.

Δεύτερη πιο συχνή παρέμβαση ήταν η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, η οποία αναφέρθηκε από το 53% των ερωτηθέντων, που εκδηλώθηκε κυρίως με τη μορφή κατηγοριών για παραταξιακές, προσωπικές επιθέσεις και δικαστικές διώξεις για δυσφήμιση!

Η τρίτη πιο συχνή παρέμβαση στο έργο των δημοσιογράφων, αφορούσε εκφοβισμό από ομάδες συμφερόντων (50%), ακολουθούμενη από απειλές βίας κατά της ζωής και των οικογενειών των δημοσιογράφων (50%), από εκφοβισμό από πολιτικές ομάδες (43%) και εκφοβισμό από τις αστυνομικές αρχές (35%).

Η μελέτη «Οι δημοσιογράφοι υπό πίεση: αδικαιολόγητες παρεμβολές, φόβος και αυτολογοκρισία στην Ευρώπη» αποσκοπεί στη συγκέντρωση στοιχείων, βασισμένα σε αποδείξεις, και έχει στόχο να συμβάλλει στη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, τα οποία παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω ανώνυμου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε πέντε γλώσσες μεταξύ δημοσιογράφων που είναι μέλη πέντε μεγάλων οργανώσεων δημοσιογράφων και ελευθερίας έκφρασης. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται προστατευμένα από στοχοθετημένη παρακολούθηση και ότι τα μισά δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η ικανότητά τους να προστατεύουν τις πηγές τους διακυβεύεται.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημαντική επίδραση του φόβου στις παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στο έργο τους.Ο φόβος να γίνουν θύματα μελλοντικών αδικαιολόγητων παρεμβολών ήταν υψηλός, ιδίως όσον αφορά την ψυχολογική βία (60%), τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό (57%), τον εκφοβισμό από άτομα (51%) και τις ομάδες συμφερόντων (45% ). Το ένα τρίτο των δημοσιογράφων ανησυχούσε για την ασφάλεια των οικογενειών και των φίλων τους.

Η έρευνα διαπίστωσε υψηλά επίπεδα αυτο-λογοκρισίας μεταξύ των δημοσιογράφων. Ένας στους πέντε από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι ένιωσαν πιέσεις να παρουσιάσουν τις εκθέσεις τους με τρόπους που είναι περισσότερο επιδεκτικοί στους εργοδότες τους. Πολλοί αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να μειώσουν τις αμφιλεγόμενες ιστορίες (31%), να παρακρατούν πληροφορίες (23%) ή να εγκαταλείπουν ιστορίες συνολικά (15%).

Ωστόσο, το 36% των δημοσιογράφων δήλωσε ότι οι πιέσεις που υπέστησαν τους έκαναν πιο αποφασισμένους να αντισταθούν στη λογοκρισία, είτε από κυβερνητικές δυνάμεις είτε από τρίτους.χ Η μελέτη ανατέθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στους εμπειρογνώμονες Marilyn Clark και Anna Grech του Πανεπιστημίου της Μάλτας, που διεξήγαγε την έρευνα με την υποστήριξη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, του Ευρετηρίου για τη Λογοκρισία, των Διεθνών Ειδήσεων Ινστιτούτο Ασφάλειας και Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Στην έρευνα λείπουν και τα ποσοστά χρηματισμού.πηγή Όσοι μάλιστα έχουν αντίθετη "άποψη" σε κάθε θέμα που ενοχλεί το κατεστημένο, δέχονται μπούλινγκ (στο facebook κύριος απο ορδές καλοπλυρωμένων με ψεύτικα προφίλ και οχι μονο,) προσβολές, διαδικτυακές παράνομες επιθέσεις σε ανεξάρτητες ιστοσελίδες και πολλά άλλα...

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications