Η Πλατωνική παιδεία του... Σούπερμαν!
 Η Πλατωνική παιδεία του... Σούπερμαν!

Τι σχέση μπορεί να έχει ο "Άνθρωπος από ατσάλι" με τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο;

Ο Σούπερμαν είναι κάτι παραπάνω από άνθρωπος, ένα θεικό στην ουσία όν. Όμως και αυτός έπρεπε να πάρει τα κατάλληλα εφόδια από την παιδική και εφηβική του ηλικία για να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικος "άνθρωπος". Και τι καλύτερο θα μπορούσε να έκανε από το να διάβαζε τον Πλάτωνα.

Ο "Άνθρωπος από ατσάλι" (Man of Steel) βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2013. Ο σκηνοθέτης Ζακ Σνάιντερ κατάφερε να επανακαθορίσει τον μύθο του Σούπερμαν κάνοντας έτσι το έργο παγκόσμια επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλαν βεβαίως και η εξαιρετική ομάδα των ηθοποιών, όπως ο Χένρι Καβίλ στον ρόλο του "Υπεράνθρωπου" Καλ Ελ / Κλάρκ Κέντ, η Άμυ Άνταμς ως Λόις Λέιν, ο Ράσελ Κρόου ο αληθινός πατέρας του Κάλ Έλ, ο Κέβιν Κόστνερ γήινος πατέρας του Κλάρκ Κέντ, ο εξαιρετικός Μίκαελ Σάνον ως Στρατηγός Ζοντ και άλλοι πολλοί.

Η ταινία κάνει αναδρομή σε όλη την ζωή του ήρωα από νεογέννητο ακόμα στον μητρικό πλανήτη του Κρύπτον, μέχρι την ενηλικίωση του εδώ στην Γή και την μάχη του για να σώσει τον πλανήτη μας από τους "κακούς" συμπατριώτες του Κρυπτονιανούς.

Κατά την εφηβία του ως Κλάρκ Κέντ δέχεται την κλασσική μόρφωση του μέσου Αμερικανού της επαρχίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε μια σκηνή, όπου δέχεται εκφοβισμό από τα "αντράκια" της περιοχής, δείχνει να διαβάζει τον Πλάτωνα και συγκεκριμένα την "Πολιτεία".

Ποια είναι όμως η "Πολιτεία του Πλάτωνος"; Ας δούμε τι λέει η βικιπαιδεία: "Η Πολιτεία (ή Περί δικαίου) είναι ένα από τα γνωστότερα έργα του Πλάτωνα, το οποίο γράφτηκε περίπου το 380 π.Χ. ή ολοκληρώθηκε γύρω στα 374 π.Χ. κι έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή τόσο στη φιλοσοφία, όσο και στην πολιτική θεωρητική.

Στην Πολιτεία, ο Σωκράτης και άλλοι εξέχοντες Αθηναίοι και ξένοι συζητούν τη σημασία της δικαιοσύνης και εξετάζουν κατά πόσο είναι πιο ευτυχισμένος ένας δίκαιος άνθρωπος από έναν άδικο, κατασκευάζοντας μια φανταστική πολιτεία, την Καλλίπολη, με φιλόσοφους-βασιλείς.

Επίσης, συζητείται η φύση του φιλόσοφου, ή "Περί Ιδεών" θεωρία του Πλάτωνα, η διαμάχη ανάμεσα στη φιλοσοφία και την ποίηση και η αθανασία της ψυχής."

Τι άλλο λοιπόν χρειαζόταν να διαβάσει ο ίδιος ο Σούπερμαν για να γίνει όντως... "υπεράνθρωπος";

Ηλίας Σιατούνης

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications