Ηχηρό μήνυμα προς ΝΑΤΟ: Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Krasnodar ξεκίνησε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Βαλτική
 Ηχηρό μήνυμα προς ΝΑΤΟ: Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Krasnodar ξεκίνησε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Βαλτική

Κλιμακώνει η Μόσχα τις «ασκήσεις της» και μετά την Κασπία Θάλασσα και τις ασκήσεις το στόλου, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Krasnodar πραγματοποίησε εκτοξεύσεις πυραύλων Cruise Kalibr σε περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, σύμφωνα με ανακοίνωση του στόλου.

Το υποβρύχιο έχει τεθεί σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα με στόχο την ανταπόκριση όλων των προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και άσκησης επιβίωσης, εκτίμηση των καθηκόντων του πληρώματος, ανάπτυξη και πλοήγηση πάνω και κάτω από την επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον Lukas Kulesa, διευθυντής ινστιτούτου γεωπολιτικών επιστημών στο Λονδίνο, αν και αυτή είναι φαινομενικά μια άσκηση ρουτίνας «στο σημερινό πλαίσιο είναι επίσης ένα σήμα για βελτιωμένες δυνατότητες των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Βαλτική και αφορά την ιδιαίτερη ικανότητα τους να χρησιμοποιούν πυραύλους cruise κατά νατοϊκών πλοίων του εχθρού».

«Γενικότερα το Krasnodar είναι ένα νέο υποβρύχιο που αποτελεί μέρος του αναβαθμισμένου στόλου της Βαλτικής, ο οποίος περιλαμβάνει νέα πλοία επιφανείας και συστήματα παράκτιας άμυνας», δήλωσε ο Kulesa.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για πρώτη φορά το 2015 από το λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης. «Αν η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα κίνητρα για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του A2AD (Anti-Access Area Denial) είναι αμυντικά, οι δράσεις και οι ασκήσεις της προσθέτουν εντάσεις, οι οποίες προκαλούν αναστάτωση στην περιοχή», δήλωσε ο Kulesa.

Η Βαλτική Θάλασσα όπως και η Μαύρη Θάλασσα έχουν αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2014.

«Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αν και υποσχέθηκε ότι η Ρωσία ποτέ δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, τρεις χώρες της Βαλτικής σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ότι η Ρωσία θα τους επιτεθεί και μάλιστα σύντομα», αναφέρουν δυτικές πηγές.

Σε απάντηση το ΝΑΤΟ κινητοποίησε 4.000 χερσαίες δυνάμεις τις οποίες απέστειλε στις τρεις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, κάτι το οποίο έχει εξοργίσει την Ρωσία η οποία υποσχέθηκε να ανταποκριθεί.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Ανοίγει θέμα Στενών τις επόμενες ημέρες με την Τουρκία να απειλεί ήδη τη Ρωσία: Το ΝΑΤΟ θα κλείσει στα αγκυροβόλια τους ρωσικούς Στόλους Μαύρης Θάλασσας και Βαλτικής), αναφέραμε ότι το ΝΑΤΟ μόλις ξεκινήσει η σύγκρουση στο συριακό έδαφος, θα ανασύρει το σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο για να κλείσει στα αγκυροβόλια τον ρωσικό Στόλο με μόνιμη εγκαθίδρυσης νατοϊκών δυνάμεων σε Βαλτική και Μαύρη θάλασσα, ετοιμότητας επέμβασης….στο Αιγαίο με την δύναμη SNMG2.

Η Συμμαχία ενισχύει συνεχώς την στρατιωτική παρουσίας της στη Βαλτική και την Μαύρη θάλασσα. Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι το άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα των Στενών και με αυτόν τον τρόπο να «κλειδωθεί» το Ρωσικό Ναυτικό μέσα στις βάσεις του και η Μόσχα να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει δια θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, όπως στη Συρία.

«Με βάσεις στο Μουρμάνσκ και το Βλαδιβοστόκ, το ρωσικό ναυτικό μπορεί κινηθεί άνετα στο Αρκτικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό χωρίς προβλήματα. Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος η Συμμαχία να «κλειδώσει» Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει ΝΑΤΟική πηγή.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία, ελέγχουν την έξοδο του ρωσικού στόλου από τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια ενώ η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα ελέγχουν την πρόσβαση των Ρώσων στην Μεσόγειο Θάλασσα και είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτό η Μόσχα δεν θα το επιτρέψει ποτέ κάνοντας τα πάντα για να εξουδετερώσει τις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια της συμμαχίας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications