Επίθεση στη Στοκχόλμη: Συνελήφθη ο δράστης που οδηγούσε το φορτηγό (vids)
Επίθεση στη Στοκχόλμη: Συνελήφθη ο δράστης που οδηγούσε το φορτηγό (vids)

Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης (Ντοτνινγκάταν) περί τις 16:00 (ώρα Ελλάδας), όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος, σκορπίζοντας τον τρόμο στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Σουηδική αστυνομία: Έχουμε συλλάβει τον δράστη
Ο άνδρας που συνελήφθη χθες σε σχέση με την επίθεση με φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, πιστεύεται ότι είναι ο οδηγός του οχήματος, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική αστυνομία.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστηςτης επίθεσης». «Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως δράστης ... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος».

Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Βίντεο-σοκ από την ώρα της επίθεσης στην Στοκχόλμη: Το βίντεο είναι τραβηγμένο από κάμερα ασφαλείας ενός από τα καταστήματα του πιο κεντρικού πεζόδρομου της Στοκχόλμης, που βρέθηκε στο στόχαστρο του τρομοκράτη.

Τα γραφεία της σουηδικής κυβέρνησης έχουν κλείσει και όλοι οι υπουργοί είναι ασφαλείς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο Reuters.
Μαρτυρίες
Eίδα εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν, δήλωσε μάρτυρας με τον όνομα Άννα σε σουηδική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ίδιο έκανε και αυτή.
Ένας μάρτυρας με το όνομα Δημήτρης δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι καταπατήθηκαν από το όχημα.
Νορβηγία: Οι αστυνομικοί θα οπλοφορούν στις πόλεις και στο αεροδρόμιο του Όσλο
Οι αστυνομικοί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε στη Στοκχόλμη νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσαν οι νορβηγικές αστυνομικές αρχές μέσω του Twitter.

Όπως επιβεβαίωσαν το βράδυ της Παρασκευής οι υγειονομικές αρχές, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων εννέα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι και παιδιά.«Δεκαπέντε ενήλικοι και ανήλικοι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται. Οι εννέα εξ αυτών είναι σοβαρά τραυματισμένοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση των σουηδικών υγειονομικών αρχών.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Δεχθήκαμε επίθεση
Για τρομοκρατικό χτύπημα κάνει λόγο - πέραν της σουηδικής αστυνομίας - και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στεφάν Λεβέν. «Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ' οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επιστρέφει στην πρωτεύουσα.

Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία, χώρα που συνορεύει με τη Σουηδία, συνήθως δεν οπλοφορούν.
Στη Φινλανδία οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.
Ξυπνούν άσχημες μνήμες
Η επίθεση στη Στοκχόλμη θυμίζει αρκετές παρόμοιες ενέργειες –στο Λονδίνο, το Βερολίνο και στη Νίκαια της Γαλλίας– την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications