Τρανή απάντηση του Μπασάρ στον κομπασμό της Αμερικανίδας πρέσβειρας Haley που είπε « Assad πρέπει να φύγει»
Τρανή απάντηση του Μπασάρ στον κομπασμό της Αμερικανίδας πρέσβειρας Haley που είπε « Assad πρέπει να φύγει»

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley πήρε μια σελίδα από το βιβλίο σεναρίων της κυβέρνησης Ομπάμα τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι ο λαός της Συρίας δεν θέλει πλέον βλέπει τον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ως αρχηγό τους. Αναπόφευκτη απάντηση του Προέδρου της Συρίας ήταν εύκολο να προβλεφθεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, η Hal ey κατηγορούσε τον Άσαντ, αναφέροντας ότι ο Υπουργός Rex Tillerson σε πρόσφατα σχόλια του για το ότι το καθεστώς του Προέδρου θα αποφασιστεί από τον Λαό της Συρίας δεν σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα το βλέπει αποδεκτό για να συμμετάσχει σε μελλοντικές εκλογές.

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θέλουν τον Άσαντ πια. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να είναι κάποιος που οι άνθρωποι θα θέλουν να τον έχουν», είπε η Haley.

«Δεν έχουμε καμία συμπάθεια για τον Άσαντ. Το έχουμε κάνει πολύ σαφές. Πιστεύουμε ότι υπήρξε εμπόδιο στην ειρήνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένας εγκληματίας πολέμου. Αυτό που έχει κάνει για τον λαό του , δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάτι το αηδιαστικό», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο ABC News χθές , η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας που έγινε πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε περισσότερο, λέγοντας ότι «το να φέρουν τον Άσαντ στη δικαιοσύνη» «παραμένει μια προτεραιότητα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην Μόσχα και στην Τεχεράνη για την στάση τους σχετικά με τη Συρία.

"…πρέπει να αρχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στην Ρωσία και στο Ιράν", δήλωσε η Haley. "Πρέπει να απομακρύνουμε την ιρανική επιρροή από εκεί….επιθυμούμε η Ρωσία να ξέρει πόσο επικίνδυνο είναι ο Ασσάντ να παραμένει στην εξουσία."

Επίσης την Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν το οποίο ανέφερε ότι ενώ το μέλλον της χώρας θα ήταν Σύριοι, να αποφασίσουν για το μέλλον τους, η θέση της ΕΕ παραμένει ότι "δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στη Συρία υπό το σημερινό καθεστώς." Από τη μεριά της, η επικεφαλής του μπλοκ της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Federica Mogherini δήλωσε ότι θα είναι αδύνατο και εντελώς μη ρεαλιστικό να επιστρέψουμε στην προπολεμική κατάσταση των πραγμάτων μετά την σύγκρουση στην οποία ο Assand θα παραμένει Πρόεδρος.

Ο Σύριος πρόεδρος έχει να δώσει μια επίσημη απάντηση στην πρέσβειρα, και μένει να δούμε αν θα το κάνει τελικά , δεδομένης της πρόσφατης σειράς αντιφατικών δηλώσεων που προέρχονται από το Λευκό Οίκο σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία.

Ωστόσο, η φαινομενική πρόθεση της Haley είναι το ξεσκόνισμα της ρητορικής της παλιάς εποχής του Ομπάμα « που έλεγαν ο Άσαντ πρέπει να φύγει» , στο Sputnik αποφασίσαμε να κοιτάξουμε πίσω για την απάντηση του Προέδρου της Συρίας με την εν λόγω γλώσσα από τα προηγούμενα χρόνια για να πάρουμε κάποια ένδειξη σχετικά με την αναμενόμενη απάντησή του.

Για παράδειγμα, σε «συχνά-αναφερόμενη συνέντευξη στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Άσαντ τόνισε ότι θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός της Συρίας, και όχι οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη, που θα αποφασίσει για την μοίρα του.

Όσο για τον Πρόεδρο, έρχεται στην εξουσία με τη σύμφωνη γνώμη του λαού μέσω των εκλογών, και αν φεύγει, φεύγει διότι ο λαός το απαιτεί, όχι λόγω της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της Διάσκεψης της Γενεύης ή το ανακοινωθέν της Γενεύης,» δήλωσε ο Άσαντ

Σε ξεχωριστή συνέντευξη για τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ένα μήνα αργότερα, ο Assad επεκτάθηκε στο θέμα αυτό. Σχολιάζοντας ότι ευρέως κυκλοφορούν αιτήματα αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι πρέπει να παραιτηθεί και ο πρόεδρος δήλωσε:

«Θα ήθελα να είμαι πολύ σαφής: δεν υπάρχουν ξένοι αξιωματούχοι να αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας, το μέλλον του πολιτικού συστήματος στη Συρία ή τα άτομα που πρέπει να κυβερνούν τη Συρία Αυτό είναι απόφαση του Συριακού λαού Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι δηλώσεις δεν σημαίνουν τίποτα για μας...»

Τέλος, μόλις πριν από δύο μήνες, μιλώντας σε βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο Assad ξανά επανέλαβε ότι εάν η Συρία ήταν να εκλέξει νέο πρόεδρο, ότι θα παραιτηθεί αμέσως. Στον πόλεμο συνεχίζει την υπηρεσία του ως επίδειξη της συριακής λαϊκής στήριξης για την κυβέρνηση.

Ανέφερε το γεγονός ότι η κυβέρνησή του είναι εξαρτημένη από τη λαϊκή υποστήριξη όχι μόνο από την κάλπη, αλλά στην καθημερινή διακυβέρνηση καθώς και, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. "…αν δεν έχουμε την δημόσια στήριξη, δεν μπορούμε να επιτύχουμε τίποτα στη Συρία, ειδικά σε έναν πόλεμο. Σε έναν πόλεμο τι χρειαζόμαστε - το πιο σημαντικό - είναι να έχουμε δημόσια υποστήριξη προκειμένου να αποκατασταθεί η χώρα σας, για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Χωρίς [βάση] δεν μπορούμε να επιτύχουμε τίποτα."

Την ίδια στιγμή, ως εάν να αντιμετωπίσει τον ισχυρισμό της Haley ότι ήταν "εμπόδιο για την ειρήνη", ό Assad τόνισε ότι η επίτευξη της ειρήνης ήταν κάτι περισσότερο από απλές διαπραγματεύσεις : "Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη ροή των τρομοκρατών προς τη Συρία ή στη Συρία; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την υποστήριξη των περιφερειακών χωρών όπως η Τουρκία, τα κράτη του Κόλπου, ή από την Ευρώπη, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ή από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα; Αν λύσουμε αυτό το θέμα, κατόπιν μπορούμε να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα που είναι πολιτική διαδικασία.

Κατά την προεκλογική περίοδο ο Trump υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση των τρομοκρατών, που αντιπροσωπεύει "αυτό που ζητούσαμε τα τελευταία έξι χρόνια", δήλωσε ο Assad. Η Δαμασκός τώρα «περιμένει» να δει τις πρακτικές συνέπειες αυτών των υποσχέσεων, τόνισε.

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν δεν καταλήξει να σχολιάσει άμεσα τις πρόσφατες παρατηρήσεις της πρέσβειρας Haley, ο Άσαντ έχει ήδη καταστήσει σαφές στις συνεντεύξεις που πηγαίνουν πίσω πολλά χρόνια ότι έχει ανταποκριθεί σε πολιτικούς σαν την ίδια, ενώ εξακολουθούσε να υπηρετεί ως κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications