2 Απρ 2017

Καταπληκτικά χρυσά κοσμήματα της προϊστορικής Ελλάδας βρέθηκαν στην Πύλο

Καταπληκτικά χρυσά κοσμήματα της προϊστορικής Ελλάδας βρέθηκαν στην Πύλο

Αμερικανοί αρχαιολόγοι σε ανασκαφική έρευνα σε τάφο αρχαίου Έλληνα πολεμιστή, βρήκαν τέσσερα «δακτυλίδια της εξουσίας».Ένα σημαντικό στοιχείο που θα ρίξει φως στην αρχή του μυκηναϊκού πολιτισμού, μια πολιτιστική περίοδο στην ιστορία της προϊστορικής Ελλάδας, που άκμασε περί τον ΙΣΤ΄ αιώνα και διήρκεσε μέχρι τον ΙΑ΄ αιώνα, πριν από τη χρονολογία μας.

Σύμφωνα με Έλληνες εμπειρογνώμονες – γράφει η ρωσική ιστοσελίδα «Vesti.ru»- ο τάφος βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Πύλου, στη νοτιο-δυτική ακτή της Ελλάδας και είναι «το πιο πολύτιμο εύρημα στην ηπειρωτική Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια».

Στο ταφικό μνημείο των λειψάνων των στρατιωτών βρέθηκαν: ένα χάλκινο ξίφος και ένας απίστευτος θησαυρός, που αποτελείται από περισσότερα από δύο χιλιάδες διαφορετικά αντικείμενα που χρονολογούνται σε περίπου 3.500 ετών.Η ανακάλυψη έγινε από τον Τζακ Ντέιβις (Jack L. Davis) και την Σάρον Στόκερ (Sharon R. Stocker), ερευνητών συζύγων καθώς και μέρους των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Οι θησαυροί βρέθηκαν γύρω από τον σκελετό ενός πολεμιστή που ονομάσθηκε «πολεμιστής γρίφος» αφού περιέχει και οστά ελεφαντόδοντου που απεικονίζουν ένα μυθικό θηρία (φτερωτό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι αετού).

Ο καθρέπτης στο τάφο του πολεμιστή

Ο καθρέπτης στο τάφο του πολεμιστή
Η εκπληκτική συλλογή των θησαυρών περιλαμβάνει ακόμη, πολύτιμους λίθους, αργυρά κύπελλα, όπλα και οστέινες χτένες και καθρέπτες.
«Αυτό είναι εκπληκτικό, ο τάφος περιέχει τα πάντα και όλα αυτά σε ένα άτομο», δήλωσε η Στόκερ.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα στον τάφο, μεταξύ των άλλων, ήταν τέσσερα δαχτυλίδα με σφραγίδες από πολλές στρώσεις χρυσού.

Η χτένα από ελεφαντόδοντο που βρέθηκε στο τάφο του πολεμιστή

Η χτένα από ελεφαντόδοντο που βρέθηκε στο τάφο του πολεμιστή
Ένα δαχτυλίδι απεικονίζει άλμα πάνω από έναν ταύρο, το άλλο δείχνει πέντε πλούσια ντυμένες γυναικείες μορφές που βρίσκονταν σε θαλάσσιο καταφύγιο.
Το τρίτο δαχτυλίδι απεικονίζει μια γυναικεία μορφή, πιθανόν θεά, με το προσωπικό της και τη συνοδεία δύο πουλιών που κάθονται στην κορυφή ενός βουνού.

Ο ταύρος ήταν ένδειξη δύναμης

Ο ταύρος ήταν ένδειξη δύναμης
Το τελευταίο παρουσιάζει μια γυναίκα που δείχνει έναν ταύρο- που πιθανόν είναι θεά- καθισμένη σε θρόνο με ένα πουλί και έναν καθρέπτη στο χέρι της.Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο πολεμιστής, ο οποίος ήταν μεταξύ 30 και 35 ετών κατά τη στιγμή του θανάτου του, ανήκε στην ελίτ που κυβερνούσε την Πύλο, την ίδια εποχή που οι Μυκηναίοι κατέκτησαν του Μινωίτες στην Κρήτη.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο του πολεμιστή δημιουργήθηκαν από Μινωίτες, όπως και τα δακτυλίδια.Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η ταφή έγινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι στην Κρήτη.Η επικοινωνία μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας ήταν άμεση και στα αρχαιότατα χρόνια της προϊστορικής Ελλάδας.

« Τα ευρήματα είχαν δημιουργηθεί κατά το χρόνο του μυκηναϊκού πολιτισμού μόλις άρχιζε ο απόγειός του, αλλά τα δαχτυλίδια κατασκευάστηκαν στην Κρήτη και από εκεί ήρθαν στην ηπειρωτική Ελλάδα», θα πει ο Ντέιβις.Ο ίδιος θα προσθέσει ακόμη, ότι πιθανόν οι Μυκηναίοι εκείνη την εποχή είχαν επίγνωση των θρησκευτικών συμβόλων που απεικονίζονται στα δαχτυλίδια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουν προσαρμοσθεί στις μινωικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Γιῶργος Ἐχέδωρος www.mikres-ekdoseis

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Καταπληκτικά χρυσά κοσμήματα της προϊστορικής Ελλάδας βρέθηκαν στην Πύλο
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)
Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ!

.Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα, γιατι μας κάνουν παράπονα οτι δεν βλέπουν τα post (κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications πατώντας εδώ:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications