«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Kambalny για πρώτη φορά σε 250 χρόνια!
«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Kambalny για πρώτη φορά σε 250 χρόνια!

Οι ερευνητές είναι πραγματικά κατάπληκτοι με το ηφαίστειο Kambalny στη Ρωσία που «ξύπνησε» για πρώτη φορά σε 250 χρόνια. Αν και αυτό θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα ‘επιστημονικό θαύμα’, το ηφαίστειο θα μπορούσε να κρύβει μια απειλή, σχολιάζουν τα ΜΜΕ.

«Έκπληκτοι» οι ερευνητές, δηλώνουν: «Είναι μια καθαρή έκπληξη για εμάς. Συνεχίζουμε την παρακολούθηση και θα αναλύσουμε τις πιθανές απειλές και στοιχεία», δήλωσε TASS πρακτορείο ειδήσεων η Olga Girina, ο επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης ηφαιστείων της περιοχής Kamchatka (KVERT).

Το ηφαίστειο άρχισε να πετάει τέφρα την Παρασκευή το βράδυ, που θα μπορούσε δυνητικά να καλύψει την πόλη Severo-Kurilsk, που βρίσκεται στο νησί της Paramushir.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απειλή έχει ήδη περάσει, αν και ίσχυσε ο κωδικός πορτοκαλί για τον κίνδυνο της αεροπορίας. Το ηφαίστειο Kambalny έχει 2.156 μέτρα ύψος και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Kamchatka. Η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ρωσίδας αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης, το 1769.

Η χερσόνησος Kamchatka έχει περίπου 300 ηφαίστεια στο έδαφός της, με 29 από αυτά να είναι δραστήρια. Τον Δεκέμβριο, το ηφαίστειο Shiveluch – στο βόρειο τμήμα της Kamchatka – ξέσπασε πετώντας τέφρα σε ύψος 11.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ωστόσο καμία έκπληξη δεν προκαλούν τα ηλεκρτομαγνητικά κύματα στην περιοχή που κατά πάσα πιθανότητα σκούντηξαν και «ξύπνησαν» το ηφαίστειο που κοιμόταν 2,5 αιώνες. Να σημειωθεί ότι η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην Αλάσκα, εκεί που κατοικοεδρεύει το περίφημο HAARP, γνωστό για τις πολλαπλές ικανότητες του, όπως και την «αφύπνιση» κοιμώμενων ηφαιστείων!

πηγή:nea.allnewz.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications