Μείωση έως και 50% στα πρόστιμα του ΚΟΚ
Μείωση έως και 50% στα πρόστιμα του ΚΟΚ

Προς ολοταχώς για ένα νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με μειωμένα πρόστιμα έως και 50%, που θα επιβάλλονται αναλογικά με το εισόδημα του παραβάτη, αλλά και κοινωνική εργασία ως ποινή οδεύει το υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με το Έθνος, τα μειωμένα πρόστιμα δε θα αφορούν επικίνδυνες παραβάσεις που απειλούν ανθρώπινες ζωές.

Έτσι το πρόστιμο για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, του STOP, για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή για την υπερβολική ταχύτητα, παραμένει το ίδιο, δηλαδή στα 700 ευρώ.

Παρ’ όλ’ αυτά, ανοίγει ένα μικρό παραθυράκι, καθώς αν εφαρμοστεί η αναλογικότητα στην επιβολή του προστίμου, ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και τα πρόστιμα αυτά να μειωθούν για κάποιους.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνης επιμένει ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία στις ΗΠΑ, και πως είναι διαφορετικό να πληρώνει πρόστιμο 10 ευρώ κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ και διαφορετικό κάποιος με 50.000 ευρώ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η επιβολή του προστίμου θα γίνεται μέσω των στοιχείων του TAXIS, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης του παραβάτη.

Υποστηρίζει ακόμα ότι μια τέτοια διάταξη δε θα είναι αντισυνταγματική, αφού θα βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας και τονίζει ότι και άλλες αλλαγές είναι υπό συζήτηση και πως τίποτα δεν θα εφαρμοστεί χωρίς ευρεία συναίνεση.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications