Άκρως προκλητικές δηλώσεις - Τι λέει Toύρκος κομάντο που ανέβηκε στα Ίμια το 1996
Άκρως προκλητικές δηλώσεις - Τι λέει Toύρκος κομάντο που ανέβηκε στα Ίμια το 1996

Σε άκρως προκλητικές δηλώσεις για τη νύχτα της 30ης Ιανουαρίου του 1996 προέβη στο πρακτορείο «Ανατολή» ένας Τούρκος κομάντο, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους δώδεκα στρατιώτες που βρέθηκαν πάνω στα Ίμια. «Δεν ήταν μια πολύ υπερβολική επιχείρηση»

«Η επιχείρηση μεγαλοποιείται, αλλά για ένα άτομο που έχει εκπαίδευση κομάντο δεν ήταν μια πολύ υπερβολική επιχείρηση, μετατρέψαμε σε πραγματικότητα ένα θέμα για το οποίο εκπαιδευτήκαμε», είπε ο απόστρατος αξιωματικός, Χακάν Τσαλισκάν και πρόσθεσε: «Με την επιχείρηση των Ιμίων η τότε κυβέρνηση έδειξε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα δώσει σε κανέναν τα τουρκικά εδάφη». Ο Τσαλισκάν επισήμανε ότι η διαταγή για συγκέντρωση δόθηκε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου του 1996.

«Βγήκαμε από το σπίτι μας και πήγαμε στην μονάδα μας. Κάναμε τις προετοιμασίες μας. Το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου βγήκαμε στα Ίμια», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές και για αυτό και δυσκολευτήκαμε λίγο. Δεν μείναμε πολύ εκεί. Πήγαμε το βράδυ στο νησί και μέχρι το πρωί πήραμε εκεί θέση. Μέχρι να βγούμε στο νησί και μετά δεν μας αντιλήφθηκαν.

»Κατά το πρωί μας αντιλήφθηκαν οι Έλληνες στρατιώτες που ήταν κοντά στην βραχονησίδα των Ιμίων από την πλευρά της Τουρκίας. »Μόλις μας είδαν πανικοβλήθηκαν και από εκεί που ήταν διέφυγαν στην άλλη πλευρά. Μετά την διπλωματική κινητικότητα αποχωρήσαμε από το νησί». Ο Τσαλισκάν υποστήριξε ότι η επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα της συντονισμένης εργασίας στοιχείων του τουρκικού στρατού και εν συνεχεία υπογράμμισε:

«Αυτή δεν ήταν επιτυχία μόνο των 12 στρατιωτών που ανέβηκαν στο νησί, αλλά της βούλησης που έδειξε ολόκληρος ο τουρκικός στρατός και η διοίκησή του. »Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ της Τουρκίας χωρίς να ριχτεί ούτε μια σφαίρα στη βραχονησίδα των Ιμίων. Ο αντίκτυπος ήταν πολύ σημαντικός. »Μετά την επιχείρηση στα Ίμια άλλαξε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας και στη συνέχεια και η κυβέρνηση». Εν συνεχεία ο απόστρατος Τούρκος αξιωματικός υποστήριξε ότι στο μυαλό τους εκείνη τη στιγμή το μόνο που είχαν ήταν να πετύχει η επιχείρηση.

«Για χρόνια είχαμε εκπαιδευτεί για αυτό. Το κράτος για αυτό πασχίζει για μας. Κάνεις τον σχεδιασμό σου πιστεύοντας ότι δεν θα γυρίσεις. Αν εκείνη τη στιγμή κατά λάθος έπεφτε μια σφαίρα και ξεκινούσε μάχη μπορεί να μην επιστρέφαμε. Για όλα ήμασταν έτοιμοι. »Σκεφτήκαμε ακόμη μέχρι και να βάλουμε τα βατραχοπέδιλα στα πόδια μας και να επιστρέψουμε κολυμπώντας», ανέφερε.

Ο Χακάν Τσαλισκάν υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του είναι έτοιμοι να αναλάβουν όποιο καθήκον τους αναθέσουν. «Αν μας καλέσουν, θα πάμε χωρίς να το σκεφτούμε. Μπορεί να είναι τα Ίμια, μπορεί να είναι αλλού, θέλω να πάω ξανά», είπε και πρόσθεσε:

«Να αισθανθώ ξανά εκείνο τον αέρα, για την χώρα, για την πατρίδα, να κάνω κάτι. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι. Προσφέρουμε εκπαίδευση στις ομάδες μας με την επονομασία «Μεγάλη Στιγμή». Προσφέρουμε εκπαίδευση πως να μένει κανείς εν ζωή στη φύση. Διατηρούμε τη φόρμα μας κάνοντας τη δουλειά που ξέρουμε μέχρι την ημέρα που θα μας χρειαστούν. Μακάρι να μην μας χρειαστούν».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications