Οι ΗΠΑ σε κρίση: Το δικαστικό «πραξικόπημα» και η προωθούμενη «στρατιωτική ανταρσία» κατά του Ν.Τραμπ
Οι ΗΠΑ σε κρίση: Το δικαστικό «πραξικόπημα» και η προωθούμενη «στρατιωτική ανταρσία» κατά του Ν.Τραμπ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια περίοδο κρίσης. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμ στο προεδρικό αξίωμα ανέτρεψε παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών και αυτό δημιούργησε αντιδράσεις. Πολλές από αυτές μεγεθύνθηκαν από τα ΜΜΕ, για να δώσουν την εντύπωση ότι ο Ν.Τραμπ προκαλεί εκρηκτικές καταστάσεις. Στην πραγματικότητα ο Αμερικανός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να ανέβει στο ύπατο αξίωμα της χώρας του, έχει ενοχλήσει πολλούς.

Δεν έχει διαστάσει να έρθει σε σύγκρουση με τον «πολιτικό βάλτο» της Ουάσιγκτον, όπως έχει αποκαλέσει ο ίδιος το πολιτικό κατεστημένο του Καπιτωλίου. Το τελευταίο αμύνεται και αντεπιτίθεται με μανία. Τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και γενικότερα (Σόρος, Κλιντον) δεν μπορούν να δεχθούν το γεγονός ότι συγκεκριμένες αποφάσεις του Τραμπ έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους τη παγκοσμιοποίησης.

Τα παραδείγματα είναι πολλά στις λίγες ημέρες που βρίσκεται ο Ν.Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Πιο πρόσφατο η απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή στο Σιάτλ σύμφωνα με την οποία παγώνει το εκτελεστικό διάταγμα για τους μετανάστες. Η απόφαση του δικαστή δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια ιδιαίτερη ζημιά στον Αμερικανό πρόεδρο. Αργά ή γρήγορα θα ανατραπεί μέσω του δικαστικού συστήματος. Τόσο το Στειτ Ντιπάρτμεντ όμως όσο και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποχρεούνται να την εκτελέσουν.

Πρόκειται για ακόμη τρικλοποδιά του συστήματος Ομπάμα-Κλιντον-Σόρος. Αλλά είναι αυτό και μόνο: Μια τρικλοποδιά και τίποτα παραπάνω. Πιο επικίνδυνες είναι οι φωνές που ζητούν ακραίες λύσεις κατά του Τραμπ. Ανάμεσα σε αυτές και η Rosa Brooks, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, κάλεσε σε πραξικόπημα κατά του Τραμπ. Η Brooks, έχοντας διατελέσει στη θέση αυτή κατά την διακυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε πως θεωρεί πως ο Τραμπ «είναι όσο τρελός φαντάζονταν όλοι» και υποστηρίζει πως μια ανατροπή του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις του -εκλεγμένου- προέδρου της χώρας ίσως και να αποτελεί μονόδρομο!

Σε επιστολή της σχετικά με την εξωτερική πολιτική, η Brooks είπε δημόσια πως μια «στρατιωτική εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ ίσως να είναι η μοναδική επιλογή για την απομάκρυνση ενός από τους πλέον διχαστικούς προέδρους στην αμερικανική Ιστορία»! «Η πρώτη εβδομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος το έκανε ξεκάθαρο: Ναι, είναι όσο τρελός φαντάζονταν όλοι», έγραψε η Brooks, για να συνεχίσει:

«Μια πιθανότητα είναι αυτή που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούσα αδιανόητη για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, ή τουλάχιστον μια άρνηση των στρατιωτικών ηγετών να υπακούσουν σε συγκεκριμένες εντολές».
Για τις ΗΠΑ τέτοιες θέσεις είναι απλά πρωτόγνωρες.

Λίγες ημέρες πριν ο «τέως» είχε καλέσει τους Αμερικανούς σε διαδηλώσεις τους Αμερικανούς για την «προάσπιση της Δημοκρατίας». Πιο συγκεκριμένα ο και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Μπάρακ Ομπάμα, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει «το βαθμό κινητοποίησης» στην χώρα, «Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο», είχε σημειώσει ο ίδιος επικροτώντας το γενικό κλίμα αναταραχής.

Ταυτόχρονα διαδηλώσεις στις ΗΠΑ που για πολλούς χρηματοδοτεί ο διεθνής κερδοσκόπος και μεγαλοεπενδυτής Τ.Σόρος μέσω του ιδρύματος OSF (της «ανοικτής» κοινωνίας) προσπαθούν να συντηρήσουν ένα κλίμα έντασης.
Είναι όμως και οι επιθέσεις από το εξωτερικό. Περιοδικά όπως το Spiegel ή το Village κυκλοφορούν με προκλητικά εξώφυλλα, ενώ η Ε.Ε. φοβάται πως ο Τραμπ θα την… διαλύσει!

Όλα αυτά λίγο έως πολύ αποτελούν μια «φυσική» αντίδραση ενός «θηρίου» που βλέπει την απειλή να το πλησιάζει. Ο Τραμ όμως όπως έχει αποδείξει από τους προκριματικούς του ρεπουμπλικανικού κόμματος μέχρι και την τελική ευθεία των εκλογών ανέμενε και είναι προετοιμασμένος για την πολεμική αυτή.

Φυσικά και δεν πρόκειται να «αμβλύνει» την πολιτική του. Για αυτή άλλωστε εκλέχθηκε. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες δείχνει ότι εννοεί αυτά που έλεγε προεκλογικά και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του.
Σε ένα πρόσφατο tweet του αναφέρει: «Όταν μια χώρα δεν είναι πλέον ικανή να πει ποιος μπορεί και ποιος όχι στο έδαφός της ειδικότερα για λόγους ασφάλειας, αυτό σημαίνει μεγάλο πρόβλημα».
Αυτή είναι μια από τις κύριες αντιθέσεις με τη συστημική οικονομική και πολιτική διαπλεκόμενη πλατφόρμα που εδράζεται η άποψη ενός ισοπεδωτικού κόσμου που προωθούν τα γνωστά κέντρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Αλλά ο νέος πρόεδρος αντιπροσωπεύει το αύριο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications