Εφιάλτης οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι βλέπουν διπλάσιες και τριπλάσιες επιβαρύνσεις
Εφιάλτης οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι βλέπουν διπλάσιες και τριπλάσιες επιβαρύνσεις

Οι χειρότεροι φόβοι χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από τα “ραβασάκια” του ΕΦΚΑ που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα: οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν φέτος είναι σε πολλές περιπτώσεις “φουσκωμένες”, σε βαθμό που προκαλούν ίλιγγο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που “φορτώνονται” με διπλάσιες ή και τριπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εισφορές, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι αυτές θα ήταν περίπου ίδιες ή και μικρότερες.

Οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτες για επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε υψηλότερες κλάσεις τα προηγούμενα χρόνια και κατέγραψαν κέρδη άνω των 25.000 ευρώ, καθώς και για επαγγελματίες που βρίσκονταν σε μία από τις δύο πρώτες κλάσεις και είχαν έσοδα άνω των 15.000 ευρώ. Και όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα του κάθε επαγγελματία, τόσο μεγαλύτερη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις και η αύξηση των εισφορών, που σε περιπτώσεις εισοδημάτων τα οποία ξεπερνούν τις 50.000 το χρόνο φτάνουν ακόμα και στο τριπλάσιο. Ειδικά οι επιβαρύνσεις υπέρ υγείας θεωρούνται υπέρμετρα υψηλές, καθώς οι εισφορές μόνο για τον κλάδο υγείας μπορούν να φτάσουν ως και πάνω από τα 400 ευρώ.

Μία κατηγορία “άτυχων” είναι αυτοί που το 2015 είχαν διπλή ιδιότητα ασφάλισης, ήταν δηλαδή και ελεύθεροι επαγγελματίες και εταίροι σε κάποια επιχείρηση, όμως το 2016 διέκοψαν τη μία από αυτές, καθώς το σύστημα δεν συνυπολόγισε ότι πλέον η μία από τις δύο αυτές ιδιότητες έχει διακοπεί, κι έτσι η διαφορά στις ασφαλιστικές εισφορές σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τα 1.000 ευρώ το μήνα!

Όσο για τους ασφαλισμένους που ενώ προχώρησαν σε διακοπή εργασιών μέσα στο 2016, είδαν παρ’ όλα αυτά κανονικά το “ραβασάκι” του ΕΦΚΑ να τους καλεί να πληρώσουν εισφορές, πρόκειται προφανώς για σφάλμα του συστήματος, και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications