Κίνηση ΜΑΤ του Πούτιν στην Συρία, πιόνι του πλέον ο Ερντογάν, στην «απέξω» η usa! Άσσαντ και «αντιπολίτευση» συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός
 Κίνηση ΜΑΤ του Πούτιν στην Συρία, πιόνι του πλέον ο Ερντογάν, στην «απέξω» η usa! Άσσαντ και «αντιπολίτευση» συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Η ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΚΤΑ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «LE FIGARO»

O πρόεδρος της Ρωσίας , Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση για κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. O ισχυρός άνδρας της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Ρωσία και Τουρκία θα είναι οι εγγυητές για την τήρηση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Τρία έγγραφα έχουν υπογραφεί: το πρώτο μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της ένοπλης αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το δεύτερο σχετίζεται με την εφαρμογή των μέτρων για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με την κατάπαυση πυρός.

«Το τρίτο έγγραφο είναι μια δήλωση της βούλησης (από τα μέρη της σύγκρουσης, δηλαδή) για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το συριακό», πρόσθεσε. Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωισκής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Αμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διευκρίνισε.

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η συνολική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυκτα και θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη. Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 00.00 της 30ής Δεκεμβρίου.

Από τη συμφωνία αποκλείεται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και οι ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτά. Στην ‘Αγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν τον ρόλο των εγγυητών στην διαδικασίας της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να επιτύχει μία εκεχειρία στη Συρία πριν από το νέο έτος, σε συνέντευξή του στο δίκτυο AHaber.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Ο συνασπισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την υποστήριξή του στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα εφαρμοσθεί απόψε τα μεσάνυκτα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, Άχμαντ Ραμαντάν. «Ο εθνικός συνασπισμός υποστηρίζει τη συμφωνία και καλεί όλες τις πλευρές να την εφαρμόσουν», είπε. Αξίζει να τονιστεί, ότι παρά τα όσα είχε δημοσιεύσει το πρακτορείο Anadolu, περί εκεχειρίας, μέχρι σήμερα, το Κρεμλίνο έλεγε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την είδηση.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications