Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με τσουχτερό κρύο και χιόνια από την Πέμπτη
Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με τσουχτερό κρύο και χιόνια από την Πέμπτη

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα – Οι δύο φάσεις του χιονιά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα, ψυχρό κύμα αέριων μαζών από την Πέμπτη με χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας – Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στην κατάψυξη για τρεις ημέρες εξαιτίας των ρωσικών ψυχρών μαζών που θα εισβάλλουν στη χώρα μας από το πρωί της Πέμπτης. Αυτό σημαίνει πως για ακόμη μια φορά θα δοκιμαστούμε μέσα σε έναν «δύσκολο» μήνα με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το «κύμα» κακοκαιρίας έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες περιοχές, με κρύο και βροχές από σήμερα Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 τα καιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται και η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα. Ειδικότερα, θα δυναμώσουν οι βροχές – κυρίως στα πεδινά της χώρας – και θα φουσκώσουν τα νερά του Αιγαίου λόγω των ανέμων που θα δυναμώσουν και θα φτάσουν τα οκτώ μποφόρ. Όλα αυτά είναι… προεόρτια του χιονιά εκ Ρωσίας.

Στην Αττική, ήδη από νωρίς το πρωί σήμερα βρέχει σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων. Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο πνέουν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

Τα έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης λοιπόν, θα κυριαρχήσουν στην Εύβοια, στις Σποράδες, στα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Τα νησιά που θα αποφύγουν τα πολλά μποφόρ είναι αυτά του Ιονίου και του νότιου Αιγαίου.

Όλα αυτά για σήμερα Τετάρτη, διότι η πραγματική κατρακύλα της θερμοκρασίας ξεκινά την Πέμπτη, όταν το κρύο από τη Μαύρη Θάλασσα θα επισκεφτεί την Ελλάδα. Τα θερμόμετρα θα θυμηθούν την «Αριάδνη» που πρόσφατα μας συστήθηκε, ψυχρή και ανάποδη, με 12 βαθμούς υπό το μηδέν σε συγκεκριμένες περιοχές της Μακεδονίας και -9 σε άλλες ορεινές περιοχές της Νότιας Ελλάδας. Στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία θα πέσει δύο βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Με το δριμύ ψύχος να καταφτάνει από τη Ρωσία, λογικό επακόλουθο είναι οι πρώτες περιοχές που θα «ξεπαγιάσουν» να είναι αυτές της Θράκης και της Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο ενδείξεις για χιόνι (παρά μόνο χιονόνερο). Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές (μεγάλης διάρκειας στη Δυτική Ελλάδα) και τοπικές χιονοπτώσεις μόνο στα ορεινά.

«Από το απόγευμα της Πέμπτης θα επικρατεί κρύο σε όλη την Ελλάδα, καθώς θα έχουμε μια ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία. Χιονοπτώσεις θα έχουμε στη Μακεδονία, τη Θράκη, σε περιοχές της Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος ακόμα και μέχρι την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις την Παρασκευή αναμένουμε και στην Αττική και μάλιστα όχι μόνο στα βόρεια προάστια του νομού αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές», λέει στο protothema.gr, o μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και συνεχίζοντας τονίζει: «Οι ψυχρές αυτές μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και το Σάββατο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν κατά το συγκεκριμένο τριήμερο θα έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ολικό παγετό, αφού σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει κατά τη διάρκεια της ημέρας τους μηδέν βαθμούς».

Σε ίδια «γραμμή» με το μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, κινείται και ο Δημήτρης Ζιακόπουλος αναφορικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ώρες.

Γράφει αναλυτικά στην προσωπική του ιστοσελίδα: «Το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή (26 και 27) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρας μας θα είναι οι ισχυροί βοριάδες και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικές χιονοπτώσεις με μικρή διάρκεια θα σημειωθούν σε Μακεδονία,  Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Εύβοια και ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Το Σάββατο ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση».

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 στην Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Τα φαινόμενα στη Θράκη να είναι εντονότερα, αλλά μετά το μεσημέρι στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στη Χαλκιδική. Στα παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας θα εκδηλωθεί κυρίως χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με λίγες βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα οι βροχοπτώσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες..

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 1 βαθμό, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 4 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από -2 έως 7 , στην Ήπειρο από 0 έως 7 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 5 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 2 έως 9, στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 5 έως 9 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 αλλά σταδιακά θα στραφούν σε παντού σε βόρειους και μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν σε ισχυρούς. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και κατά διαστήματα τοπικά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και πάνω από τα πελάγη ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ευβοϊκό οι άνεμοι παροδικά θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς με τις μέγιστες στα βόρεια και ανατολικά να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις εναλλαγές χιονόνερου και χιονιού στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι λίγα και τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 3 βαθμούς.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ


Μακεδονία, Θράκη  

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 ως 5 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόνησος 
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου στα θαλάσσια – παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 ως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, Ανατολική Πελοπόνησσος 
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και στα βόρεια ημιορεινά. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 ως 13 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη 
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. 
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 ως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ΑνατολικούΑιγαίου, Δωδεκάνησα
 
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 ως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική  
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού όπου είναι πιθανόν να σημειωθεί παροδική βροχή.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 ως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη  

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. 
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα ως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 ως 5 βαθμούς κελσίου.

Πηγή: protothema.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications