Ανατολική Μεσόγειος: Τρία αεροπλανοφόρα. Πρωτοφανής συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων
Ανατολική Μεσόγειος: Τρία αεροπλανοφόρα. Πρωτοφανής συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων

Πρωτοφανής συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων καταγράφεται στην ανατολική Μεσόγειο, πολύ κοντά στα κυπριακά χωρικά ύδατα, όπου έχουν μαζευτεί τρία αεροπλανοφόρα με τα πλοία συνοδείας τους (ομάδες μάχης), με αποτέλεσμα να έχει ανακύψει πρόβλημα με τις πολιτικές πτήσεις προς τα κυπριακά αεροδρόμια, λόγω της διαθεσιμότητας ενός αεροπορικού διαδρόμου για την προσέγγιση και προσγείωση, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».

Η αφορμή του θαλάσσιου αυτού «μποτιλιαρίσματος» είναι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες θα εμπλακούν συνολικά έξι χώρες (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ και Τουρκία) οι οποίες έχουν δεσμεύσει συνολικά εννέα περιοχές (μία παράνομα… μαντέψτε ποιος το έκανε) και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Έχει όμως ενδιαφέρον το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, ιδίως λόγω της παρουσίας σε πολύ μικρή περιοχή τριών αεροπλανοφόρων όπως προαναφέρθηκε, δύο εκ των οποίων χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Το ένα είναι το αμερικανικό USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) με 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και άμεση δυνατότητα ανεφοδιασμού από τη ναυτική βάση της Σούδας, συν την ισχύ των πλοίων συνοδείας.

Το άλλο αεροπλανοφόρο είναι το γαλλικό Charles de Gaulle, η ναυαρχίδα του γαλλικού Ναυτικού με τα ικανότατα μαχητικά Rafale, που επεξέτεινε την παραμονή του στην περιοχή εν όψει της άφιξης του ρωσικού αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov, το οποίο έχει τρεις δεκάδες μαχητικών Su-33 κυρίως και ελάχιστων MiG-29KUBR, συν επιθετικά ελικόπτερα Kamov Ka-53K. Συνοδεύεται βέβαια από ισχυρά πλοία του ρωσικού Ναυτικού.

Το επιχείρημα της παρουσίασης αυτής είναι ότι η όλη εικόνα δίνει την αίσθηση απόπειρας άσκησης ψυχολογικής πίεσης στο ρωσικό Ναυτικό και τις δυνάμεις του στην περιοχή, καθώς ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη των προβλημάτων λόγω της παλαιότητας του αεροπλανοφόρου, με αποκορύφωμα την απώλεια δύο μαχητικών αεροσκαφών σε δυο εβδομάδες, δίνεται η ευκαιρία να διαβιβαστεί μήνυμα στη ρωσική πλευρά, ότι δεν διαθέτει εκεί το τακτικό πλεονέκτημα και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις μπορούν πολύ εύκολα να διαθέτουν σε χρόνο ρεκόρ, συντριπτικά μεγαλύτερη ισχύ πυρός.

Ασχέτως των δεδομένων της τοπικής ισορροπίας δυνάμεων, αυτά είναι βέβαια επικίνδυνα «παιχνίδια», αν και είναι κατανοητό ότι ξεκινούν, κυρίως όταν στον ορίζοντα υπάρχουν διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση ενός προβλήματος, εν προκειμένω του συριακού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications