Νορβηγός εκδότης χαρακτήρισε τον Mark Zuckerberg ως «frenemy των λαών»!
 ΠΟΛΕΜΟΣ των Facebook, Google και Twitter στα Μέσα Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Ο εκδότης Espen Egil Hansen είχε κατηγορήσει τον Mark Zuckerberg ότι απέφευγε να συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση επί της λογοκρισίας – Ο ίδιος χαρακτήρισε το Facebook ως «frenemy των λαών», εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κυριαρχεί στο διαδίκτυο

Ο Νορβηγός εκδότης, «θύμα» λογοκρισίας ζητά από τον Zuckerberg να μιλήσει ανοιχτά για το τι επιτρέπεται να δημοσιεύεται και τι όχι.

Ο Νορβηγός εκδότης, ο οποίος είχε αποστείλει πρόσφατα ανοιχτή επιστολή στον ιδρυτή του Facebook, κατηγορώντας την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για λογοκρισία, προκάλεσε τον Zuckerberg να αντιμετωπίσει δημοσίως τις ευθύνες του, ως ένας από τους ισχυρότερους εκδότες στον κόσμο.

Ο Hansen, εκδότης της εφημερίδας «Aftenposten» συνέβαλε στο να επιτραπεί η δημοσίευση μιας ιστορικής φωτογραφίας του 1972, στην πλατφόρμα του Facebook, το οποίο την είχε απαγορεύσει. Η φωτογραφία απεικονίζει μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα γυμνό κοριτσάκι, να τρέχουν για να σωθούν από μία επίθεση με βόμβες ναπάλμ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης είχαν αποφασίσει την απαγόρευση της δημοσίευσης της φωτογραφίας, με τη δικαιολογία ότι περιείχε «γυμνό».

Ο Hansen είχε κατηγορήσει τον Zuckerberg ότι απέφευγε να συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση επί του θέματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε το Facebook ως «frenemy του λαού», εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κυριαρχεί στο διαδίκτυο. Η λέξη «frenemy» είναι οξύμωρη, καθώς συνδυάζει τις λέξεις φίλος και εχθρός (friend – enemy) και υποδηλώνει τον εχθρό που μεταμορφώνεται σε φίλο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο Zuckerberg αρνήθηκε να σχολιάσει επί του θέματος. Σε επιστολή που εστάλη στην εφημερίδα, ο Hansen προτρέπει τον Zuckerberg να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους αλγόριθμους της εταιρείας του και να συμμετάσχει προσωπικά σε αυτό το ζήτημα. Ο ίδιος αναφέρει ότι η παθητική, μέχρι τώρα, στάση του Zuckerberg επί του θέματος, «πλήττει το θεσμό της δημοκρατίας» και ότι αυτή η αντιμετώπιση θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα επιβλαβής για το μέλλον του Facebook.

Στην επιστολή του, ο Hansen εξηγεί πώς με την επιστολή που απέστειλε στον Zuckerberg κατάφερε να επισημάνει τη λογοκρισία που ασκεί το Facebook και να αναδείξει το ρόλο της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, ως τον πιο σημαντικό παγκοσμίως «διανομέα» ειδήσεων και περιεχομένου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εκστρατεία του ήταν «μόνο συμβολική» καθώς απέτυχε να εξαναγκάσει τον Zuckerberg σε δημόσια συζήτηση σχετικά με τα θέματα που προέκυψαν.

«Ο Zuckerberg είναι, εκ των πραγμάτων, ο πιο ισχυρός εκδότης στον πλανήτη», γράφει στην επιστολή του ο Hansen. «Η επιρροή του είναι μεγαλύτερη από όλους τους Ρούπερτ Μέρντοχ του κόσμου… έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο όπου το Facebook, ελέγχοντας το περιεχόμενο που βλέπουν καθημερινά οι περίπου 1 εκατομμύριο χρήστες του, έχει συγκεντρώσει τόση πολλή συντακτική εξουσία, που ο Zuckerberg θα πρέπει να αναγνωρίσει την ευθύνη του και να λάβει μέρος στη συζήτηση».

Ο Zuckerberg ασκεί κυρίως τη συντακτική ευθύνη του μέσω των προηγμένων αλγορίθμων που ελέγχουν ποιες πληροφορίες έχουμε την ευκαιρία να δούμε και ποιες όχι. Οι αλγόριθμοι μπορεί να είναι ένας έξυπνος, αποτελεσματικός και αξιόπιστος τρόπος για να ταξινομήσει κανείς το περιεχόμενο, αλλά μπορεί επίσης να φέρουν ανησυχητικές επιπτώσεις. Οι αλγόριθμοι που κάνουν κατά κύριο λόγο οι χρήστες να έχουν πρόσβαση περισσότερο σε ό, τι τους αρέσει – και λιγότερο σε ό, τι δεν τους αρέσει – είναι βολικό όταν παρακολουθείτε Netflix, αλλά είναι αμφίβολη αρχή για την ελεύθερη ροή των πληροφοριών σε μια δημοκρατία.

allnewz.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications