Γιατί η εκλογή Τραμπ θεωρείται «δώρο» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Γιατί η εκλογή Τραμπ θεωρείται «δώρο» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Παρότι διεθνείς αναλυτές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ δύσκολα θα συμφωνήσουν σε όλα τα ζητήματα και ότι τους «χωρίζει» μια άβυσσος, η εκλογή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου πιθανώς να αποτελέσει ένα «δώρο» για το Ρώσο Πρόεδρο.

Και αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείεται να άρει ή να χαλαρώσει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη στάση της χώρας στην Κριμαία.
Η άρση ή ακόμη και η χαλάρωση των κυρώσεων αυτών θα τονώσει σημαντικά την ρωσική οικονομία, που το τελευταίο διάστημα έχει «βαλτώσει».

Αναλυτές αναφέρουν ότι πιθανότατα θα βοηθήσει τον Πούτιν –που το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε αγώνα «μπαλώματος» των τρυπών που δημιουργούνται στον προϋπολογισμό- να κερδίσει μια τέταρτη προεδρική θητεία το 2018.
«Είναι εμφανές ότι οι πιθανότητες άρσης των Ρωσικών κυρώσεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Tσαρλς Ρόμπερτσον, οικονομολόγος και επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας επενδύσεων Renaissance Capital.

Όπως τόνισε ο ίδιος, αυτό θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία.
Ήδη, το ρωσικό ρούβλι πήρε την… ανιούσα την Τετάρτη και οι μετοχές σημείωσαν σημαντική άνοδο –εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο ετοιμαζόταν για νίκη της Χίλαρι Κλίντον και μια νέα περίοδο ταραχής. Στο παρελθόν, η Ρωσία είχε κατηγορήσει την Κλίντον ότι διοργανώνει διαδηλώσεις κατά του Πούτιν στις ΗΠΑ.

Όπως φαίνεται, όμως, βλέπει τον Τραμπ με πιο θετική ματιά. Ο Πούτιν τον έχει χαρακτηρίσει «πολύ ταλαντούχο» και τα ρωσικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν «θαρραλέο πολιτικό».

Παρότι η Μόσχα δεν περίμενε την εκλογή Τραμπ, μόλις «κλείδωσε» η νίκη του το ρωσικό κοινοβούλιο άρχισε να πανηγυρίζει. Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Πούτιν δήλωσε σε ξένους πρέσβεις ότι ήταν έτοιμος να ξαναχτίσει τις γκρεμισμένες γέφυρες με τη Ουάσιγκτον.

Μια πιο ευέλικτη στάση απέναντι στις ρωσικές κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ αναμένεται να «μαλακώσει» και τους Ευρωπαίους, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία. Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο δεν φαίνεται να θεωρεί ότι όλα τα προβλήματά του έχουν λυθεί.

Ο Andrey Kortunov, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων, δήλωσε στο Reuters ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι ένας «μη δοκιμασμένος πολιτικός» θα αποτελέσει «πηγή ανησυχίας» για το Κρεμλίνο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications